Proiect legislativ,,Cutia nou născutului”, ajutor pentru mame

Două din trei gravide din România nu se prezintă la consultațiile prenatale. Un proiect legislativ menit să stimuleze prezentarea femeilor însărcinate la medic și să-și facă toate consultațiile prenatale, a trecut deja de Comisia pentru sănătate şi familie și de Comisia pentru egalitate de șanse, urmând să intre în plenul Camerei Deputaților. Dacă va fi aprobat și de camera decizională, mamele conștiincioase, la zi cu investigațiile prenatale, vor primi din partea statului cutia nou-născutului.

Inspirată după modelul finlandez, cutia nou născutului din România va conține produse de igienă, îmbracăminte, alimente necesare nou născutului în primele zile de viață. Lucrurile vor fi în valoare de 500 lei. Proiectul legislativ specifică însă că sprijinul material se acordă gratuit pentru fiecare nou-născut viu, o singură dată la ieşirea din spital sau la eliberarea certificatului de naştere, doar dacă gravida s-a prezentat la consultaţiile prenatale.

,,Fondurile pentru acordarea sprijinului material prevăzut la art.1 precum si pentru cheltuielile generate de transmiterea acestui sprijin se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice ce va fi suplimentat cu sumele necesare", se arată în proiectul legislativ.

,,Toate mamele vor beneficia de aceasta lege, indiferent dacă nasc la stat sau la privat”, a subliniat pentru DCMedical conf.univ.dr.Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență și deputat. Potrivit acestuia, legea imediat ce va intra pe ordinea de zi și va fi aprobată de către Camera Deputaților, va putea fi pusă în aplicare, urmând ca în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a legii să fie stabilite și normele metodologice de către Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi a Persoanelor Vârstnice.

Cutia finlandeză a scăzut rata mortalității infantile

Finlanda a introdus acest sprijin material încă din anul 1938, pentru combaterea mortalitatii infantile în familiile sărace şi apoi l-a generalizat în 1949. Baby box sau cutia bebelușului a devenit după 75 de ani o tradiție în Finlanda, reprezentând un simbol al maternității.

Mamele finlandeze trebuie să se înscrie într-un program de monitorizare prenatală încă din primul trimestru de sarcină, ca să beneficieze gratuit din partea statului de această cutie. Când finlandezii au introdus cutia în programul lor național, rata mortalității infantile era cea mai mare din Europa: din 1.000 de nou-nascuti mureau 65. In prezent, Finlanda are cea mai mica rata a mortalitatii infantile din Europa: 1,7 decese la 1000 de nascuti vii, dovadă că această cutie a contribuit la realizarea celei mai mici mortalităţi infantile.

România în top la mortalitate maternă și infantilă

În momentul de față, România înregistrează valori record în Europa în ceea ce privește mortalitatea infantilă, de 7 la mie, dublu față de media Uniunii Europene care a ajuns la 3,6 la mie, conform datelor Institutului Național de Statistică. Dr. Ciuhodaru susține că în România, un copil mai mic de un an moare la fiecare 5 ore, iar principala cauză a acestui flagel este prematuritatea. În fiecare an se nasc peste 20.000 de prematuri în România, rata prematurităţii a ajuns la 9%.

Nici la capitolul mortalității materne nu stăm bine, o femeie din 2600 moare în timpul sarcinii, de aproape trei ori mai mult faţă de media europeană unde se înregistrează un deces la 8900 de sarcini. Peste jumătate din decesele materne sunt cauzate de hemoragii majore (35%) şi hipertensiune (18%).

ONG-urile și companiile, înaintea legii

Până va prinde viața legea cutiei nou-născutului, mamele mai au puțin de așteptat. Însă ONG-urile și companiile private au ,,furat” startul și 30 de maternități din România au anunțat că vor oferi cutii complete cu lucruri necesare bebelușilor, esențiale pentru primele săptămâni de viața.

Organizația Salvati Copiii a demarat o campanie care vizează 3000 de mămici din cele 30 de maternități, care vor primi astfel de cutii. Potrivit ONG-ului, campania este gândită a fi începutul unei bune practici în România, care să ajute mamele în noul lor rol și să le ofere informații utile legate de importanta controalelor medicale și a îngrijirii corecte a celor mici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel