UPDATE Proiect de lege Rezidențiat, 300 de locuri în plus

Un medic cu adevărat bun nu are nevoie să se laude singur.
Un proiect de lege postat astăzi pe siteul Ministerului Sănătății își propune să majoreze numărul locurilor la Rezidențiat cu 300, apoi cu 315, ceea ce înseamnă că se ajunge, de fapt, la 5.730 de locuri. Iar proiectul a fost aprobat. Suplimentarea vine ca urmare a faptului că mulți candidați au obținut același punctaj minim de promovare. În plus, România se confruntă cu penurie de medici, care se va adânci în următorii ani, ajungându-se la un deficit de 12.000 de specialiști în următorii 15 ani, iar această măsură încearcă să mai estompeze acest fenomen.

UPDATE: 16.45

Ministerul Sănătății a anunțat că cifra de școlarizare pentru pregătirea în rezidențiat a fost majorată la 5.730. La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a aprobat astăzi Hotarârea de Guvern prin care se majorează locurile la Rezidențiat, dar nu cu 300 cum era prevăzut inițial în proiectul de lege, ci cu 315 de locuri. Astfel cifra de școlarizare pentru învățământul preuniversitar de stat și pentru învățământul superior de stat în anul școlar /universitar 2018-2019, crește de la 5.415 la 5.730 locuri.

Stagiul de rezidențiat pentru candidații care aleg loc/post va începe la data de 1 ianuarie 2019, dată de la care se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată/nedeterminată, după caz și de la care se va face salarizarea ca rezident, a anunțat oficial Ministerul Sănătății!

„Actul normativ aprobat azi asigură respectarea dispozițiilor Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, cu modificările ulterioare, în sensul acordării posibilității de a intra la repartiție și a candidaților care la concursul de rezidențiat din sesiunile precedente au fost declarați respinși, deși au obținut punctajul minim de promovare stabilit de metodologia de concurs, dar s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs”, se mai arată în document.

Știrea inițială: 

Anul acesta au fost mai mulți candidați înscriși la rezdențiat decît în anii trecuți, respective 8419, fiind un număr record. Dar mulți dintre ei au dat acest examen pentru a doua, a treia sau chiar a patra oară.

"La concursul de rezidenţiat desfăşurat în anul 2018 au existat un număr semnificativ de candidaţi care au obţinut aceeaşi notă, respectiv acelaşi punctaj minim de promovare. Având în vedere necesitatea asigurării unui tratament echitabil şi nediscriminatoriu tuturor candidaţilor declaraţi admişi, dar care s-au clasat în afara numărului de locuri/posturi publicat la concurs, se impune iniţierea demersurilor necesare astfel încât şi aceşti candidaţi să beneficieze de aceleaşi drepturi ca şi ceilalţi. Prin acest act normativ se modifică pct.VII subpunctul 4 din anexa la Hotărârea Guvernului nr. 131/2018 privind aprobarea cifrelor de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar de stat şi pentru învăţământul superior de stat în anul şcolar/universitar 2018 - 2019, în sensul majorării cifrei de 5.415 aferentă pentru pregătirea în rezidenţiat cu 300 locuri", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Deocamdată, proiectul este pus în dezbatere publică, pe site-ul instituţiei, îl puteți vedea aici. Stagiul de rezidenţiat pentru candidaţii care aleg loc/post va începe la 1 ianuarie 2019, dată de la care se va face încadrarea cu contract individual de muncă pe durată determinată/nedeterminată, după caz, şi de la care se va face salarizarea ca resident.

Potrivit actului normativ, prin această măsură se creează condiţiile pentru îmbunătăţirea serviciilor medicale în special în zone defavorizate din punct de vedere socio-economic (judeţe precum Călăraşi, Hunedoara, Tulcea, Vaslui, Harghita, Covasna), respectiv formarea unui număr suficient de specialişti care să ofere suportul pentru creşterea calităţii stării de sănătate a populaţiei, asigurarea medicilor din dispensarele şcolare sau serviciile de ambulanţă sau centrele de permanenţă, reducerea mortalităţii infantile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Băutura miraculoasă pe care o subestimăm zilnic. De ce este importantă pe măsură ce îmbătrânim
Cel mai bun calmant natural. O singură cană din acest ceai face minuni

Crossuri externe

pixel