Programele naționale, blocate de lipsa de oameni. Rafila, apel către spitale: Să scoată la concurs posturile libere. Dacă nu le scoatem, ajungem să ne plângem că au fost îngheţate

Programele naționale - Foto: Agerpres
Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, principala cauză de boală şi mortalitate în România. Alexandru Rafila a făcut apel la spitalele din toată țara.

Forumul Național de Neurologie este unul dintre cele mai importante evenimente ale anului 2023 pentru medicii neurologi din țară, complementând tematica abordată în cadrul Congresului Anual al Societății de Neurologie din România dintr-o perspectivă strategică și a politicilor publice necesare pentru a realiza reformele de care sistemul de sănătate din România are nevoie.

Bolile cardiovasculare şi cele cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România şi, de asemenea, ele produc cele mai multe dizabilităţi, a declarat ministrul Alexandru Rafila, în cadrul primei ediții a Forumului Naţional de Neurologie, cu tema "Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare".

Împreună cu prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare și de alți reputați medici, ministrul Alexandru Rafila a subliniat că bolile cardiovasculare, bolile de inimă și AVC, dau 52% dintre decese, deși sistemul medical românesc ar putea câștiga în lupta cu aceste afecțiuni prin extinderea Programului Național de boli cardiovasculare și prin adopatarea unui tratament interdisciplinar.

Astfel, în cadrul evenimentului, s-a abordat nevoia unui program național, similar cu programul de infarct, și pentru bolile neurologice și AVC. 

De asemenea, în prezent, nu există un astfel de program pentru că nu există medici, motiv pentru care, ministrul Alexandru Rafila vrea eforturi pentru școlarizarea personalului medical pentru extinderea programului de neurologie intervențională și pentru scoaterea la concurs a mai multor posturi în spitale, pe lângă cele de Rezidențiat.

Astfel, Alexandru Rafila a făcut un apel la spitalele care spun că nu au oameni și să scoată posturi la concurs.

Nu în ultimul rând, ministrul Sănătăţii a mai spus că Strategia Naţională pentru Combaterea Bolilor Cardiovasculare şi Cerebrovasculare va fi finalizată în cursul acestui an şi va fi elaborat un calendar de implementare.

Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare, principala cauză de boală, morbiditate şi mortalitate în România. Produc şi cele mai multe dizabilităţi


"Strategia pentru bolile cardio şi cerebrovasculare a fost lansată, anul trecut, la Cluj. Este o strategie sectorială, care este integrată şi în strategia naţională 2023-2030. Bolile cardiovasculare şi cerebrovasculare reprezintă principala cauză de boală, de morbiditate şi mortalitate în România. De asemenea, produc şi cele mai multe dizabilităţi.

Succesul care a fost înregistrat în urmă cu mai mulţi ani, când programul de tratament al infarctului miocardic a fost introdus în spitalele din România, ceea ce a redus foarte mult mortalitatea şi incapacitatea de muncă a oamenilor care suferă un infarct, trebuie replicat şi în domeniul bolilor cerebrovasculare. Din cauza aceasta, cele două societăţi profesionale şi implicit comisii de specialitate ale Ministerului Sănătăţii, cea de neurologie şi cea de cardiologie, lucrează împreună, şi cu alte specialităţi, bineînţeles", a declarat ministrul Sănătății.

Alexandru Rafila a subliniat că în România trebuie să existe centre în care să se poată face tromboliză şi trombectomie.

"Timpul este principalul element care condiţionează succesul terapeutic. Dacă un pacient este adus în scurt timp şi se intervine, atunci el poate să îşi revină în integralitate. Nu putem face însă lucrul ăsta fără profesionişti. În momentul acesta a fost aprobat de Ministerul Sănătăţii un atestat care face posibilă extinderea numărului de specialişti la nivel naţional, încât să avem circa 25 de centre de trombectomie în întreaga ţară.

Sunt doar câteva în momentul de faţă, majoritatea sunt în Bucureşti. Important este să putem face lucrul ăsta cât mai bine. Acest atestat durează un an, el este în momentul de faţă funcţional şi sperăm ca anul viitor să putem să avem primii specialişti care să populeze aceste centre, pe care ne propunem să le dezvoltăm în întreaga ţară", a completat ministrul.

Rafila cere ca "fiecare unitate medicală să scoată la concurs posturile libere"

Nu de puține ori s-a vorbit despre lipsa de personal în unitățile spitalicești din țară. Un astfel de program național extins presupune și un număr de cadre medicale. În prezent, nu există un program extins tocmai din lipsa oameni, de medici. 

De aceea, Alexandru Rafila a subliniat că vrea eforturi pentru școlarizarea personalului medical și pentru extinderea programului de neurologie intervențională.

Pentru a avea mai mulți medici, Ministrul Sănătăţii a declarat că fiecare unitate medicală trebuie să scoată la concurs posturile libere, ca să nu trebuiască "să discutăm ulterior" că nu avem oameni pentru că au fost îngheţate angajările în sectorul public.

Ministrul Sănătăţii a fost întrebat ce se va întâmpla cu unităţile de primiri urgenţe, unde ar fi cel mai mare deficit de personal, în contextul în care Guvernul intenţionează să îngheţe angajările la stat.

"Nu ştiu dacă unităţile de primiri urgenţe au cel mai mare deficit de personal. Şi serviciile judeţene de ambulanţă au mare deficit de personal. Eu am rugat toate unităţile medicale şi spitalele să scoată la concurs posturile care sunt libere.

Dacă nu le scoatem la concurs, atunci o să ajungem în situaţia în care o să ne plângem că au fost îngheţate. Fiecare unitate medicală trebuie să scoată la concurs posturile libere, ca să nu trebuiască să discutăm ulterior că nu avem oameni pentru că au fost îngheţate angajările în sectorul public", a spus Rafila.

Spitalele ar trebui să se grăbească să scoată aceste posturi la concurs, pe lângă locurile la Rezidențiat

"Este un proces care se poate desfăşura oricând. Nu trebuie să discutăm de un moment economic dificil, cum este cel de faţă. Acest lucru trebuie făcut permanent. Politica de resurse umane în fiecare unitate sanitară nu o face Ministerul Sănătăţii, ci o face unitatea sanitară, care trebuie să scoată posturile la concurs. Are această posibilitate legală", a conchis Alexandru Rafila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel