Profilul pacienților spitalizați cu COVID-19: mai tineri și mai sănătoși decât cei cu gripă

Pacienți COVID-19, spitalul ROL 2 Ana Aslan. Foto: print screen / Spitalul Militar Central
Un nou studiu a constatat că pacienții spitalizați cu COVID-19 sunt mai des bărbați, mai tineri și au mai puține afecțiuni medicale de bază (comorbidități) decât pacienții spitalizați cu gripă.

Pacienții spitalizați cu COVID-19 sunt cel mai probabil bărbați, mai tineri și, atât în SUA cât și în Spania, au mai puține comorbidități și un consum redus de medicamente față de pacienții spitalizați cu gripă, potrivit unui studiu recent publicat de comunitatea Observational Health Data Data Sciences and Informatics (OHDSI).

OHDSI a stabilit o rețea internațională de cercetători și baze de date de sănătate observaționale, cu centrul de coordonare găzduit la Departamentul de Informatică Biomedicală de la Universitatea Columbia.

Ce vârstă au, în medie

Acest studiu de rețea globală, care a inclus peste 34.000 de pacienți COVID-19 de pe trei continente, este destinat să ofere mai multe detalii despre caracteristicile pacienților care suferă de boală și, de asemenea, să ajute la informarea procesului decizional în ceea ce privește îngrijirea pacienților spitalizați.
Studiul „Fenotiparea profundă a 34.128 de pacienți adulți spitalizați cu COVID-19 într-un studiu de rețea internațională” a fost publicat pe 6 octombrie de jurnalul Nature Communications (link direct studiu).

Pacienții spitalizați cu COVID-19 erau mai de obicei bărbați, în SUA și Spania, dar mai des femei în Coreea de Sud. Vârstele pacienților au variat, dar în Spania și SUA, cele mai frecvente grupe de vârstă au fost cuprinse între 60 și 75 de ani. Pacienții spitalizați cu gripă au fost de obicei mai în vârstă decât cei spitalizați cu COVID-19 și au o probabilitate mai mare de a fi femei.

Ce alte boli au

Mulți dintre pacienții internați cu COVID-19 s-au dovedit a avea alte condiții de sănătate. De exemplu, prevalența hipertensiunii a variat de la 24% la 70%, a diabetului de la 13% la 43% dintre pacienții internați, iar a astmului bronșic de la 4% la 15%, din datele analizate. În ciuda acestui fapt, în comparație cu pacienții internați cu gripă în ultimii ani, cei cu COVID-19 s-a observat că sunt, în general, mai sănătoși. Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), bolile cardiovasculare și demența au fost mai frecvente în rândul celor spitalizați cu gripă, comparativ cu cei spitalizați cu COVID-19.

„Acest studiu ne-a permis să înțelegem mai bine profilurile pacienților spitalizați cu COVID-19”, spune co-autorul Edward Burn. „În ciuda discursului recent despre presupusa sănătate precară și speranța de viață limitată a pacienților cu COVID-19, vedem că pacienții cu COVID-19 nu au o stare de sănătate mai rea decât cei spitalizați în mod obișnuit cu gripă. Acest lucru evidențiază în continuare rata ridicată a mortalității în rândul pacienților COVID-19.”

Acest studiu a fost inițiat în timpul studiului „OHDSI COVID-19-a-thon”, o colaborare interdisciplinară globală de 88 de ore. Datele inițiale COVID-19 au fost furnizate de Serviciul de asigurare și evaluare a asigurărilor de sănătate coreene (HIRA) și a împuternicit comunitatea să genereze unele dintre primele studii multinaționale în timpul pandemiei. Toate analizele sunt efectuate pe site-urile individuale, ceea ce înseamnă că nu este necesar să se împărtășească date la nivel de pacient și să se poată păstra confidențialitatea pacientului.

„Cea mai interesantă parte a acestui studiu este că a fost posibil să găsim detalii despre caracteristicile pacienților, în toate instituțiile, fără a le încălca confidențialitatea”, a spus co-autorul Seng Chan You, care a contribuit la cartografierea datelor HIRA. „Este important să știm că acest lucru este posibil, deoarece nu știm ce urmează. Când este următoarea pandemie? Orice s-ar întâmpla, știm că putem oferi caracteristici importante ale pacienților pentru a permite cercetarea globală colaborativă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel