Prof. dr. Miron Bogdan, despre pandemie și război, din perspectiva Apocalipsei. Apel la cei care văd ”sfârșitul lumii”: Să renunțe, și atunci viața devine respirabilă

prof dr miron bogdan. FOTO Pexels @ cottonbro
EXCLUSIV
Miron Bogdan, Prof. univ. de Pneumologie la Universitatea de Medicină „Carol Davila” București, medic primar Medicină Internă și Pneumologie, a vorbit despre pandemie și război, făcând apel la rațiunea celor care văd în acestea ”sfârșitul lumii”.

”Să ne gândim la faptul că în Apocalipsa după Ioan se anunță întâi o molimă, prin care tocmai am trecut aș spune, poate nici nu s-a terminat, urmează un război, care din păcate a și început foarte aproape de țara noastră, sunt prognoze despre o posibilă foamete care ar fi al treilea cavaler al Apocalipsei, și în final, conform viziunii avute de Sf. Apostol Ioan, ar urma moartea”,  a spus prof. Irinel Popescu, cerându-i prof. dr. Miron Bogdan un comentariu pe această temă, în cadrul ediției speciale a Academiei de Sănătate.

”Cartea Apocalipsei Sf. Ioan este una dintre cele mai tainice texte din toate scrierile canonice pe care ni le oferă Biserica spre lectură și spre luare aminte. Unele dintre cele mai teribile cumpene în istoria omenirii este încercarea de profetizare prin cartea Apocalipsei. Deci, tot ceea ce este scris în Cartea Apocalipsei, este scris ca orice text canonic  revelat, este scris la dictarea Sf. Duh. Deci nu este inspirație omenească, ci dumnezeiască.

În icoana Sf. Ioan din Patmos, acesta stă în partea stângă și este cuprins de raze luminoase ale Sf. Duh, în timp ce în dreapta se află ucenicul care scrie textul.

Aici intervine dimensiunea credinței, și dimensiunea nădejdii, ca să nu omit dimensiunea iubirii. Cât timp ai credință, iubire și nădejde nu ți se poate întâmpla nimic, chiar dacă la un moment dat va trebui să părăsești trupul acesta, care toți știm că este vremelnic. Orice s-a născut va ajunge și la clipa despărțirii de trup”, a spus prof. Miron Bogdan, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate. 

”Nu îmi pierd credința, iubirea și nădejdea”

”Și atunci, este o falsă problemă, dacă v-aș cita momente în care oamenii au fost cuprinși de groază, fiindcă trăiau momente apocaliptice, nimeni nu o să mă creadă. Mă gândesc la Războiul de 30 de ani, mă gândesc la năvălirea hoardelor mongole care făceau movile de capele în locurile cucerite, au ajuns și în țara noastră, dacă mă gândesc la momente de foamete, cum au fost în 1923-1926, în 1929-1933, dacă mă gândesc la apocalipsa celui de-al Doilea Război Mondial, la explozia bombelor atomice, la clipe de cumplită cumpănă, a rachetelor sovietice din 1962 în Cuba, când era cât pe ce. Nu îmi pierd credința, iubirea și nădejdea, și mai cu seamă, nu îmi pierd rugăciunea.

Unul dintre lucrurile pe care le spunea Sf. Sofronie din Essex era că ai un semn că rugăciunea ta este mai adâncă și mai înaltă atunci când te aproprii de una dintre poruncile Mântuitorului, care spune, Iubește-i pe semenii tăi, dar și pe vrăjmași. În toate mărturiile marilor sfinți, această poruncă este una dintre cele mai dificile: să îți iubești dușmanii. Dacă reușești așa ceva, ororile războiului se estompează, ororile fricii care decurg din prea puțină credință se subție și rămâi cu mesajul luminii, nu doar a luminii fotonice, a sfântului soare, dar și cu lumina iubirii divine, a iubirii dumnezeiești, care este lumina necreată.

Aș sugera tuturor celor care încearcă să ghicească sfârșitul lumii precedat de apocalipsă să renunțe la acest efort atât de dificil, dar cu rațiune umană și să încerce să se aproprie de rațiunea divină, care are ceva în plus, este o rațiune iubitoare, și atunci, viața devine respirabilă, fiindcă eu sunt pneumolog”, a mai spus el. 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel