Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel: Simptomele reale ale gripei și ce faci când ești bolnav

Prof.dr. Adrian Streinu-Cercel a explicat, într-o intervenție la o emisiune TV, care sunt simptomele reale ale gripei, pe care trebuie să le știm cu toții, dar și ce trebuie să facem când le avem. Nu, nu ducem boala pe picioare, la muncă, și nici nu fugim glonț la medic, așa cum am putea crede!

Ca să înțeleagă toată lumea, odată pentru totdeauna, când ești bolnav nu te duci în comunitate. Stai acasă și te vindeci. Apoi, spune profesorul Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului „Matei Balș" din Capitală, nu toți cei cărora le curge nasul au și gripă.

Simptomele gripei, pe înțelesul tuturor

„Nu, toți ăștia care-și trag nasul au o infecție virală. Dacă infecția virală e dată de gripă sau nu, o spune următoarea înșiruire de simptome. Și anume: dacă aveți febră mare, 39-40 de grade, vă dor mușchii, vă simțiți ca și cum ați fi bătuți sau loviți de tren cum se mai spune în popor, vă dor articulațiile și sunteți țintuit la pat, aia este gripă!", a arătat prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, la emisiunea lui Victor Ciutacu, de la România TV.

Iar pentru asta nu mai trebuie să faceți niciun fel de test gripal, pentru că simptomele sunt clare, a explicat specialistul.

„Diagnosticul este clar! Până să apară aceste teste, puneam diagnosticul clinic, după aceste semne și simptome".

Ce luăm când avem gripă?

Dar având aceste simptome, nu dai fuga la doctor. „Nu! Primul lucru e să stați acasă, să nu plecați la slujbă! Al doilea e să puneți mâna pe telefon și vă sunați medicul de familie. Discutați cu el și, prin telefon, poate să-și facă o idee despre boala dumneavoastră, și dacă se consideră că aveți gripă o să vă recomande Tamiflu! Luați câte doi bumbi pe zi, unul dimineața și unul seara, și cum se spune pe românește vă ia cu mâna (boala, n.r.)", a punctat, simplist, medicul specialist.

Categoric, spunea el, nu luați antibiotice sau orice altfel de pastile, cu pumnul! „Dacă luați antibiotice vă faceți mai mult rău, pentru că vă distrugeți și scutul de apărare creat de propriile bacterii".

De vreo două săptămâni s-a născut un soi de isterie a vaccinărilor. Toată lumea vrea vaccin antigripal, deși mulți au refuzat să-l facă în octombrie-noiembrie, iar în multe farmacii nu se mai găsește. Întrebarea e dacă mai putem să facem vaccinul acum și dacă acesta mai este util dat fiind faptul că efectul lui de protecție apare în două-trei săptămâni de la vaccinare?

Mai faci acum vaccinul?

„Dacă aveți gripă, nu mai faceți vaccinul. Dar dacă nu ați făcut încă gripă e bine să-l faceți pentru că în luna martie noi estimăm că va fi o lună cu gripă, și februarie nu mai vorbesc".

Lipsa vaccinurilor din farmacii este consecința cea mai gravă a propagandei antivacciniste. Pentru că în ultimii ani a scăzut numărul persoanelor care doreau să se vaccineze, farmaciile nu s-au mai aprovizionat masiv, iar producătorii n-au mai făcut cantități mari pentru piața din România. Rezultatul? Dacă vrei un vaccin gripal acum cu greu mai găsești o doză, iar unde se mai găsesc încă vaccinuri, e coadă.

„Da, din păcate este un preț pe care-l plătim cu toții datorită unor campanii antivaccinare. Și în acest context nimeni nu și-a mai pus problema să se aprovizioneze cu doze multe, atâta timp cât sunt niște persoane care vorbesc împotriva vaccinului. Și iată că se repetă ce s-a întâmplat în 2009, dacă ne mai aducem cu toții aminte, când la Balș ne-am transformat într-o unitate de vaccinare, și era coadă de câțiva zeci de metri buni".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel