Prof dr Adrian Iancu, Institutul Inimii: Registrul național post-infarct miocardic acut, de importanță strategică

Institutul Inimii din Cluj-Napoca. Foto: Facebook
Institutul Inimii „Niculae Stăncioiu” din Cluj-Napoca va înființa primul registru național post-infarct miocardic acut, pentru prevenirea insuficienței cardiace, cu fonduri norvegiene în valoare de 2,5 milioane de euro, a anunțat prof dr Adrian Iancu. 

Institutul Inimii din Cluj a lansat Proiectul pentru Registrul român pentru remodelarea ventriculului stâng la supraviețuitorii de infarct miocardic acut, un program de prevenție a insuficienței cardiace, finanțat printr-un grant norvegian, a arătat prof dr Adrian Iancu. Acest registru va include circa 4.500 de pacienți români.

„Am câștigat un proiect cu fonduri norvegiene de importanță strategică națională, prin care dorim să înființăm primul registru de monitorizare a supraviețuitorilor unui infarct miocardic acut. România este lider în mortalitatea cardio-vasculară și vrem să vedem de ce e mai mare la noi decât în alte părți. Proiectul implică o colaborare între Institutul Inimii Cluj-Napoca, Institutul de Boli Cardiovasculare Timișoara și Spitalul Județean de Urgență Oradea. Dorim să punem bolnavii cu infarct miocardic acut într-o platformă, să facem analize statistice și să urmărim factorii de risc. Vrem să vedem ce anume a determinat această maladie, cum putem preveni repetarea ei, deoarece sunt bolnavi care, după un an, mai fac un infarct. Proiectul, în valoare de 2,5 milioane de euro, este finanțat din fonduri norvegiene nerambursabile și sperăm ca acest registru să găzduiască 4.000-4.500 de bolnavi", a declarat, într-o conferință de presă, prof dr Adrian Iancu, citat de Agerpres.

El a mai spus că prin proiectul respectiv va fi achiziționat și un RMN special pentru inimă, în valoare de un milion de euro, precum și un dispozitiv-inimă artificială, care va sta câteva zile în inima pacientului și va pompa sânge din ventriculul rămas fără puterea necesară.

„În acest fel va crește debitul cardiac cu 3,5 litri/minut, ceea ce este foarte mult, și va permite ca bolnavii să ajungă pe masa de operație și să li se implanteze un stent", a mai spus prof dr Adrian Iancu.

La proiect participă Haukeland University Hospital din Bergen și University Hospital of North Norway, Tromso, Norvegia, țară care are cele mai bine puse la punct astfel de registre de pacienți din lume.

Ce-și propune proiectul

Promotorii proiectului spun că au două mari ambiții cu acest proiect:

- Scăderea mortalității pe termen lung la acești bolnavi prin implementarea unor programe profilactice și terapeutice pentru evitarea instalării insuficienței cardiace (remodelarea ventriculară)

- Scăderea mortalității în faza acută a infarctului, secundară insuficienței acute cardiace asociată șocului cardiogen, care la ora actuală are o mortalitate de aproximativ 50%. Se va creea pentru prima dată centrul șoc cardiogen cu asistare mecanică circulatorie în echipă multidisciplinară.

„Din aceste registre vom obține date care ne vor permite publicarea în reviste de anvergură, în care de fapt avem deja publicații multiple, și mai ales câștigarea altor granturi de cercetare prin care să obținem finanțări care să permită extinderea la nivel național a acestei inițiative”, a explicat prof dr Adrian Iancu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel