Produse din plante care interacționează cu medicamentele. Ce să eviți

Medicamente
Anumite produse din plante pot compromite medicamente cu prescripție medicală  precum warfarină și / sau statinele,  și pot provoca efecte secundare grave. Iată care sunt cele mai periculoase:

Consumul concomitent de produse pe bază de plante și medicamente cu prescripție este o practică frecventă, în special la pacienții cu hipertensiune arterială, diabet, cancer, convulsii și depresie.

Acest lucru este problematic în special pentru medicamentele care prezintă un indice terapeutic restrâns, pot pune viața în pericol, spitalizare și fatalitate în unele cazuri.

O analiză a studiilor și rapoartelor publicate indică faptul că o serie de produse pe bază de plante pot afecta proprietățile medicamentelor pe bază de rețetă, ceea ce duce la modificări ale eficacității acestora, precum și la efecte secundare potențial periculoase pentru sănătatea oamenilor, putând însemna spitalizare, crize grave dar și deces, în unele cazuri.

Ce plante să eviți când iei warfarină și / sau statine

Analiza, care a fost publicată în The British Journal of Clinical Pharmacology (Jurnalul Britanic de Farmacologie Clinică) a inclus 49 de rapoarte de caz și două studii observaționale cu 15 cazuri de reacții adverse la medicamente. 

Majoritatea rapoartelor de caz descriau pacienți cu vârste de peste 51 de ani.

Cei mai mulți dintre pacienți au fost diagnosticați cu boli cardiovasculare, cancer și transplant de rinichi și primeau în mare parte warfarină, agenți de alchilare și, respectiv, ciclosporină.

Anchetatorii au remarcat că pacienții care au luat warfarină și / sau statine (atorvastatină, simvastatină și rosuvastatină) pentru tratamentul complicațiilor cardiovasculare au raportat interacțiuni semnificative după ce au luat produse pe bază de plante, inclusiv salvie, semințe de in, sunătoare, afine, suc de goji, ceai verde și de mușețel. E vorba inclusiv de ceaiuri și suplimente care conțin aceste plante. 

Citește aici despre alte Combinații periculoase pe care nu ar trebui să le faci

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel