Procedura TAVI, Dr Rodica Niculescu: „Calitatea vieții pacienților se va îmbunătăți simțitor“

Cardiologia intervențională presupune intervenții minim invazive , una dintre ele fiind TAVI, în urma cărora pacienții se recuperează repede. Foto: SANADOR
EXCLUSIV
Invitată la Interviurile DC MEDICAL, medicul Rodica Niculescu, șeful Laboratorului de Cardiologie intervențională de la Spitalul Clinic Sanador, a explicat, pe înțelesul pacienților, procedura TAVI - procedura de implantare valvulară aortică transcateter. Ea a vorbit despre bolile în care este ea indicată TAVI, cum se face efectiv intervenția și care sunt avantajele ei pentru pacienți.

Pentru pacienții vârstnici care au nevoie de o mică valvă ca inima lor să bată, dar suferă de alte afecțiuni care le-ar pune viața în pericol în timpul unei operații clasice, soluția este o procedură de implantare valvulară aortică transcateter.

Această intervenție, numită TAVI, nu durează mai mult de o oră și jumătate și îi permite bolnavului să se recupereze repede și să plece acasă în câteva zile.

Medicul Rodica Niculescu, șeful Laboratorului de Cardiologie intervențională de la Spitalul Clinic Sanador, spune că stenoza aortică degenerativă era, și încă mai este, tratată clasic, adică prin operații de către chirurgii cardiovasculari. Însă, „30-40% dintre pacienți prezintă co-morbidități care ar ridica riscuri mari prin tehnica chirurgicală. Prin TAVI, riscurile sunt mai mici și recuperarea e mai rapidă", subliniază dr. Rodica Niculescu. Când zice co-morbidități se referă la afecțiuni respiratorii, hepatice.

Dotări de ultimă generație

Procedura inovativă e realizată de o echipă mixtă: un cardiolog intervenționist, un alt doilea cardiolog care face ecografia transesofagiană în timpul intervenției, un chirug și un anestezist. Sala în care are loc operația e dotată cu un angiograf de ultimă generație.

„Este practic implantarea unei valve prin interiorul unei artere femurale, pornind de la o puncție, ceea ce favorizează pacientul referitor la recuperarea ulterioară (...) Există device-uri noi aduse în această specialitate care ar putea să ne ajute în închiderea transcutanat, practic fără nicio incizie", afirmă doctorița.

În cazurile pacienților ce nu pot beneficia de puncția amintită din cauza stării de sănătate - calcificare și au o aortă intens calcificată - se apelează la chirurgii cardiovasculari care iar parte la noua procedură.

Intervenție de maxim 90 de minute

Intervenție se realizează cu ajutorul unui aparat legat de masa unde se face operația. Sub masa de operație, care e radiotransparentă, ca să comunice cu aparatul, se află un emițător de radiații X ce transmite informații de la pacient și le înfățișează pe un ecran. 

„Cu ajutorul substanței de contrast vedem (n. r. pe un ecran al aparatului) contururile vasculare în interior, ceea ce ne permite să ne orientăm – apropo de anatomia pacientului și de poziționarea valvei. (...) Este un beneficiu pentru pacient deoarece gestul este de scurtă durată. Dacă ar fi să punem la socoteală toată intervenția, probabil nu mai mult de o oră, o oră și 30 de minute", explică Rodica Niculescu de la Clinica Sanador.

O a doua metodă de a se verifica dacă valva s-a așezat bine e ecografia transesofagiană. Pacientul stă la Terapie Intensivă o noapte. Dacă analizele sunt bune, e dus apoi la Recuperare, ținut sub supraveghere o zi sau două unde se repetă analizele. Ulterior, externat.

„Calitatea vieții pacienților se va îmbunătăți simțitor", încheie medicul Rodica Niculescu.

Detalii suplimentare despre procedura TAVI, aflați din video: 


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel