Procedura de curățare a arterelor, efectele asupra vârstnicilor care au avut atac de cord

Vârstnic și amic patruped FOTO: pexels.com
O procedură de curățare a arterelor, numită intervenție coronariană percutantă, i-ar putea ajuta chiar și cei mai vârstnici pacienți care au avut atac de cord.

Procedură, artere. Mai multe persoane la sfârșitul anilor 70 și 80, care au atacuri de cord, pot fi tratate cu o procedură care îi ajută să supraviețuiască, spune o nouă cercetare. Această procedură de curățare a arterei se numește intervenție coronariană percutantă sau PCI și implică inserarea unui cateter cu un balon dezumflat pe vârful său într-o arteră îngustată a inimii, se arată pe site-ul Asociației Americane a Inimii. Balonul este umflat, lărgind zona îngustată și este introdus un stent. La adulții mai tineri care au avut un atac de cord, PCI este „sigur, fezabil și îmbunătățește supraviețuirea și bunăstarea generală", consideră autorul unui studiu, dr. Abdulla A. Damluji, într-un comunicat de presă.

Acesta este profesor asistent la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins și cardiolog intervențional la Spitalul Sinai. Damluji și colegii săi au studiat înregistrările medicale a aproape 470.000 de pacienți mai în vârstă internați în spitalele din SUA cu un prim atac de cord între 2000 și 2016. I-au grupat în: pacienți cu vârste cuprinse între 75 și 79 de ani ca „tineri", 80 - 84 de ani ca „vârstnici de vârstă mijlocie" și 85 de ani și mai bătrâni ca „bătrâni".

Procedură, artere. Concluzii

Cercetătorii au descoperit că utilizarea PCI în rândul celor de 85 de ani și mai în vârstă care au suferit un atac de cord a crescut brusc, de la 10% în 2000 la 25% în 2016. În același timp, rata de deces pentru acești pacienți a scăzut de la 17% în 2000 până la 11% în 2016. Printre cei între 75 și 79 de ani care au efectuat procedura, a existat o reducere de 53% a decesului total comparativ cu grupul care nu a avut procedura.

Concluzia cercetătorilor a fost: pentru fiecare 1.000 de cazuri, viețile au fost salvate pentru 49 de "tineri", 53 de "vârstă mijlocie" și 54 de "bătrâni". Damluji susține că "pentru a avea o concluzie solidă despre eficacitatea PCI la această populație (...) viitoarele studii clinice ar trebui să înscrie adulții mai în vârstă chiar dacă au complexități cum ar fi fragilitatea, afecțiuni cronice multiple, disfuncții cognitive și medicamente multiple".

Rezultatele cercetării au fost publicate recent în "Circulation: Cardiovascular Interventions".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel