Caracterizate de lipsa unui...
Boala Alzheimer este cel mai frecvent și cel mai cunoscut tip de demență. Rezultatele unei meta-analize sugerează că probioticele pot îmbunătăți funcția cognitivă la persoanele cu deficiențe cognitive ușoare.
O analiză recentă (link direct analiză), publicată în revista Foods și realizată de cercetători de la Universitatea Jiangnan din China, aduce informații suplimentare despre corelațiile dintre sănătatea intestinului și sănătatea creierului. Unele studii incluse în ea sugerează că probioticele și prebioticele ar putea încetini progresia unor boli neurodegenerative.
Autorii analizei au notat că „descoperirile noastre sugerează că intervenția cu probiotice în stadiile incipiente ale bolii Alzheimer, cum ar fi deficiența cognitivă ușoară, ar putea îmbunătăți funcția cognitivă și ar putea întârzia progresia bolii”.
Asociația Științifică Internațională pentru Probiotice și Prebiotice (ISAPP) definește probioticele ca bacterii vii „care, atunci când sunt administrate în cantități adecvate, conferă un beneficiu pentru sănătate gazdei”. Prebioticele sunt un grup de nutrienți care încurajează creșterea microbiotei intestinale, iar sibioticele sunt o combinație de probiotice și prebiotice.
Echipa de cercetători chinezi a explorat mai multe baze de date pentru studii publicate între 1984 și începutul lui 2021, care au implicat subiecți cu Alzheimer sau deficiență cognitivă minoră. Zhu și colegii au analizat 294 de studii, incluzând în cele din urmă doar opt articole în analiza sistematică și șapte în meta-analiză.
Funcția cognitivă a fost rezultatul principal al tuturor studiilor, măsurată prin scorul Mini-Mental State Examination (MMSE). Rezultatele secundare au inclus starea nutrițională, biomarkerii inflamației, profilurile metabolice și stresul oxidativ.
Autorii analizei au descoperit că suplimentele probiotice au îmbunătățit funcția cognitivă la participanții cu deficiență cognitivă ușoară. Cu toate acestea, rezultatele au fost mai puțin impresionante pentru participanții cu boala Alzheimer.
La concluzii, autorii au notat că „în comparație cu intervențiile placebo sau de control, suplimentarea cu probiotice a îmbunătățit considerabil funcția cognitivă la participanții cu deficiență cognitivă minoră, dar a provocat doar o îmbunătățire cognitivă modestă la cei cu boala Alzheimer.”
De asemenea, trebuie notat că numărul de tulpini de probiotice administrate, doza acestora și durata tratamentului au jucat un rol în amploarea îmbunătățirii cognitive. Totodată, suplimentarea cu probiotice a modificat, de asemenea, structura și compoziția microbiotei fecale la persoanele cu Alzheimer.
Probioticele se găsesc în mod natural în anumite alimente și în intestinul dumneavoastră. De exemplu, alimente precum kimchi, iaurtul fermentat, varza murată și murăturile pot fi surse naturale de probiotice. Probioticele pot fi adăugate și în alimente în timpul procesării.
Dintre toate speciile de probiotice, Lactobacillus și Bifidobacterium sunt de departe cele mai frecvent studiate și adăugate ca suplimente în diferite produse alimentare. Aceste specii sunt, de asemenea, tulpinile dominante în tractul intestinal uman.
Cele șapte grupuri principale de probiotice utilizate cel mai des ca suplimente sunt Lactobacillus, Enterococcus, Saccharomyces, Bifidobacterium, Streptococcus, Escherichia și Bacillus.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Alimentația în sezonul rece poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...