Probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive

Probioticele pot face mai mult decât să vă îmbunătățească sănătatea intestinului. De asemenea, vă pot îmbunătăți indirect creierul, arată unele studii.

Cercetările arată că intestinul și creierul sunt conectate, un parteneriat numit axul intestin-creier. Cele două sunt legate prin semnalizare biochimică între sistemul nervos din tractul digestiv, numit sistemul nervos enteric, și sistemul nervos central, care include creierul. Schimbul de informații primare dintre creier și intestin se face prin nervul vag, cel mai lung nerv din corp.

Intestinul a fost numit „al doilea creier", deoarece produce mulți dintre aceiași neurotransmițători, ca și creierul, cum ar fi serotonina, dopamina și acidul gamma-aminobutiric, toate jucând un rol cheie în reglarea stării de spirit. De fapt, se estimează că 90% din serotonină este fabricată în tractul digestiv.

Ceea ce afectează intestinul afectează adesea creierul și invers, ssusțin specialiștii de la Harvard Health Publishing. Când creierul simte probleme - răspunsul la luptă sau fugi - trimite semnale de avertizare către intestin, motiv pentru care evenimentele stresante pot cauza probleme digestive precum stomacul „supărat". Pe partea cealaltă, apariția problemelor gastro-intestinale precum sindromul de colon iritabil (SCI), boala Crohn sau constipația cronică pot declanșa anxietate sau depresie.

Axa creier-intestin funcționează și în alte moduri. De exemplu, intestinul ajută la reglarea poftei de mâncare spunându-i creierului când este timpul să te oprești din mâncat. La aproximativ 20 de minute după ce mâncați, microbii intestinali produc proteine care pot suprima pofta de mâncare, ceea ce coincide cu perioada de timp după care oamenii încep să se simtă plini.

Ce efecte dovedite există

Deci, cum s-ar putea încadra probioticele în axa intestin-creier? Unele cercetări au descoperit că probioticele pot ajuta la stimularea stării de spirit și a funcției cognitive și la scăderea stresului și a anxietății. De exemplu, un studiu publicat online, pe 10 noiembrie 2016, în Frontiers in Aging Neuroscience, a arătat că pacienții cu Alzheimer care au consumat lapte preparat cu patru specii de bacterii probiotice, timp de 12 săptămâni, au obținut un rezultat mai bun la un test care măsura deficiența cognitivă comparativ cu cei care beau lapte obișnuit.

Un mic studiu din 2013 publicat în jurnalul Gastroenterologie a arătat că femeile care mâncau iaurt cu un amestec de probiotice, de două ori pe zi, timp de patru săptămâni, erau mai calme atunci când erau expuse la imagini ale fețelor furioase și înspăimântătoare, în comparație cu un grup de control. RMN-urile au descoperit, de asemenea, că grupul care a consumat iaurt a avut o activitate mai mică în zona creierului care procesează senzații interne ale corpului precum cele care provin din intestin.

„Este prea devreme să determinăn rolul exact pe care îl joacă probiotice în axa intestin-creier, deoarece cercetările sunt încă în curs. Dar probioticele pot nu numai să ne sprijine în a avea un intestin mai sănătos, ci și un creier mai sănătos", arată experții de la Harvard Health Publishing.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel