Probioticele, de ce ar trebui să le iei odată cu antibioticul: ce efecte adverse elimină
08 oct, 19:29

Probiotice: iaurtul este una dintre cele mai bune surse    Foto: pixabay.com
Probioticele luată odată cu antibioticele vor elimina unele efecte adverse care pot fi grave.

Consumul de iaurt vă poate proteja intestinul în timp ce urmați tratamente cu antibiotice. Un nou studiu publicat în Nutrients a constatat că o anumită tulpină probiotică poate reduce efectele negative ale antibioticelor asupra microbiomului intestinal.

Aproximativ una din cinci persoane care iau antibiotice dezvoltă diaree asociată cu antibiotice, deoarece medicamentele perturbă microbiomul intestinal sănătos, potrivit studiului. Cercetătorii au descoperit că tulpina probiotică Bifidobacterium animalis subspecie lactis BB-12 („BB-12”) poate proteja împotriva diareii asociate cu antibioticele (AAD).

Deși efectele secundare ale antibioticelor sunt destul de frecvente, ele pot fi neplăcute și uneori severe.

„O mulțime de oameni vor avea diaree și crampe și vor opri antibioticul devreme, astfel încât să poată provoca probleme”, spune medicul Daniel Merenstein, profesor de medicină de familie și director de cercetare în medicină de familie la Universitatea Georgetown și unul dintre autorii studiului. „Uneori vor trece la un alt antibiotic, care este și mai puternic, ceea ce provoacă mai multă rezistență”.

G Ad:

Pacienții care au renunțat la cursul de antibiotice devreme pot fi încă bolnavi de infecția inițială și ar putea ajunge să fie nevoit să repornească un nou tratament.

Infecția care poate fi periculoasă

În cazuri foarte rare, pacienții care iau antibiotice pentru o perioadă lungă de timp pot dezvolta diaree Clostridioides difficile (C. diff). Merenstein spune că infecția cu C. difficile este potențial periculoasă, deoarece pacienții pot prezenta simptome gastrointestinale și mai grave, care ar putea duce la spitalizări.

Pentru a preveni diareea asociată antibioticelor și a îmbunătăți toleranța la efectele secundare legate de antibiotice, cercetătorii au analizat probioticele ca pe o modalitate de a reduce aceste disconforturi.

Pentru acest studiu, 42 de participanți au primit un curs de șapte zile de antibiotice, împreună cu un iaurt probiotic suplimentat cu BB-12, în timp ce alți 20 de participanți au primit un placebo.

Cercetătorii au măsurat apoi modificările nivelurilor de acid gras cu lanț scurt (SCFA), care sunt produse de bacteriile intestinale sănătoase. În timp ce antibioticele acționează prin eliminarea bacteriilor, acestea pot reduce semnificativ bacteriile bune din acest proces și pot afecta sănătatea intestinului.

Rezultatele au arătat că participanții care au consumat iaurt cu BB-12 au avut un nivel mai stabil al microbiomului intestinal și al SCFA decât grupul placebo. Acest lucru înseamnă că probioticele luate cu antibiotice pot ajuta la reducerea AAD și a nerespectării antibioticelor.

Posibile beneficii ale probioticelor

Arjun Avila, consultant în dezvoltarea de produse specializat în vitamine și suplimente probiotice, spune că probioticele sunt în esență „microorganisme vii foarte mici” și că există mii de tulpini probiotice care oferă beneficii diferite pentru sănătate.

„Tulpinile probiotice sunt diverse”, spune Avila. Cercetătorii încă studiază aceste diferite tulpini probiotice pentru a înțelege exact modul în care funcționează. Dar unele studii au arătat că probioticele pot ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii și la sprijinirea sistemelor digestive, mai ales atunci când nivelurile de bacterii intestinale sănătoase sunt dezechilibrate.

„Probioticele vă pot ajuta să vă echilibrați intestinul, astfel încât să nu aveți la fel de multe efecte secundare nedorite din utilizarea antibioticelor”, spune Avila.

Probioticele pot fi găsite în iaurt, precum și într-o gamă largă de alimente fermentate. Dar suplimentele probiotice sunt convenabile și ușor de transportat, adaugă Merenstein, și pot dura mai mult decât multe alimente probiotice care trebuie refrigerate.

Merenstein subliniază, de asemenea, importanța administrării probioticelor cât mai curând posibil, înainte de apariția oricăror simptome antibiotice. În studiu, participanții au început regimul de probiotice în aceeași zi în care au început să ia antibioticele

Într-un studiu anterior publicat în Cell, participanților li s-au administrat probiotice doar la o săptămână după începerea antibioticelor. Rezultatele au arătat în schimb că probioticele au întârziat întoarcerea microbiomului intestinal la homeostazie.

 

Ştiri Recomandate

6 alimente banale care pot preveni cancerul
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri