Ce este boala autoimună și care sunt. Diabetul zaharat, pe listă

Ce este boala autoimună - FOTO: Pexels @pavel danilyuk
Care sunt cele mai frecvente boli autoimune? De ce apar și cum se manifestă?

Sistemul imunitar este sistemul de apărare al organismului. Acesta este responsabil de îndepărtarea agenților patogeni și de prevenția numeroaselor boli. Perturbările sistemului imunitar se referă la o scădere sau o creștere exagerată a răspunsului de apărare.

Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar atacă propriile structuri și nu le mai diferențiază de elementele străine corpului. Potrivit WebMd, principalele boli autoimune sunt: artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, scleroza multiplă, diabetul zaharat de tip 1, psoriazis și miastenia gravis. 

Artrita reumatoidă

În artrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă articulațiile. Acestea vor fi inflamate, se vor umfla și vor provoca durere. Boala se mai caracterizează prin rigiditate musculară, oboseală, iar uneori poate fi însoțită de febră. 

Lupusul eritematos sistemic

Lupusul eritematos sistemic se referă la afectarea directă a țesuturilor din corp de către anticorpi. Specialiștii spun că boala  are o evoluție cronică și afectează articulațiile, pielea, creierul, inima, celulele din sânge și rinichii.

Scleroza multiplă

Scleroza multiplă este o boală autoimună progresivă, în care teaca de mielină a neuronilor este distrusă treptat. Teaca de mielină are un rol fundamental în transmiterea impulsurilor nervoase și în protecția neuronilor. 

Diabetul zaharat de tip 1

Deși este o boală care afectează un număr foarte mare de pacienți, puține persoane cunosc faptul că diabetul zaharat de tip 1 este o afecțiune autoimună. Mecanismul bolii se referă la distrugerea celulelor care produc insulină de către anticorpii produși de sistemul imunitar. Aceste celule se află în pancreas, iar organismul nu mai are capacitatea de a controla glicemia. 

Psoriazisul

Psoriazisul este o boală autoimună cu o puternică componentă genetică. Sistemul imunitar funcționează în mod excesiv, iar o parte din celulele din piele se multiplică necontrolat și determină formarea leziunilor cutanate specifice bolii.

Miastenia gravis

Miastenia gravis este o boală severă care se caracterizează prin slăbiciune musculară crescută. Afecțiunea are la bază o tulburare a transmiterii influxurilor nervoase la nivelul mușchilor și este cauzată de procese autoimune.

Vezi și: Scleroza multipla: simptome, diagnostic, tratament. OBOSEALA, pe lista simptomelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel