Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Sistemul imunitar este sistemul de apărare al organismului. Acesta este responsabil de îndepărtarea agenților patogeni și de prevenția numeroaselor boli. Perturbările sistemului imunitar se referă la o scădere sau o creștere exagerată a răspunsului de apărare.
Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar atacă propriile structuri și nu le mai diferențiază de elementele străine corpului. Potrivit WebMd, principalele boli autoimune sunt: artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic, scleroza multiplă, diabetul zaharat de tip 1, psoriazis și miastenia gravis.
În artrita reumatoidă, sistemul imunitar atacă articulațiile. Acestea vor fi inflamate, se vor umfla și vor provoca durere. Boala se mai caracterizează prin rigiditate musculară, oboseală, iar uneori poate fi însoțită de febră.
Lupusul eritematos sistemic se referă la afectarea directă a țesuturilor din corp de către anticorpi. Specialiștii spun că boala are o evoluție cronică și afectează articulațiile, pielea, creierul, inima, celulele din sânge și rinichii.
Scleroza multiplă este o boală autoimună progresivă, în care teaca de mielină a neuronilor este distrusă treptat. Teaca de mielină are un rol fundamental în transmiterea impulsurilor nervoase și în protecția neuronilor.
Deși este o boală care afectează un număr foarte mare de pacienți, puține persoane cunosc faptul că diabetul zaharat de tip 1 este o afecțiune autoimună. Mecanismul bolii se referă la distrugerea celulelor care produc insulină de către anticorpii produși de sistemul imunitar. Aceste celule se află în pancreas, iar organismul nu mai are capacitatea de a controla glicemia.
Psoriazisul este o boală autoimună cu o puternică componentă genetică. Sistemul imunitar funcționează în mod excesiv, iar o parte din celulele din piele se multiplică necontrolat și determină formarea leziunilor cutanate specifice bolii.
Miastenia gravis este o boală severă care se caracterizează prin slăbiciune musculară crescută. Afecțiunea are la bază o tulburare a transmiterii influxurilor nervoase la nivelul mușchilor și este cauzată de procese autoimune.
Vezi și: Scleroza multipla: simptome, diagnostic, tratament. OBOSEALA, pe lista simptomelor
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Într-o lume în care stresul și agitația ne însoțesc la fiecare...
Radiografiile și radiațiile din...
De ce să apelezi la medicamente...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...