Primul vaccin anti-Covid-19 bazat pe ADN și administrat fără ac, a fost aprobat în India

Vaccin fără ac
Primul vaccin din lume, bazat pe ADN și administrat fără ac, a fost aprobat în India. Vaccinul se numește ZyCoV-D și este prima oară administrat la om.

Primul ser din lume bazat pe ADN și administrat fără ac se administrează în trei doze, printr-o tehnologie nouă de seringă fără ac, preumplută și prevăzută cu un injector hipodermic. Eficiența lui este estimată la 66%, potrivit datelor preliminare ale unui studiu citate de dezvoltatorul vaccinului, Cadila Healthcare, arată surse citate de B1.tv.

ZyCoV-D foloseşte plasmidele, care conţin informaţie genetică, pentru a duce serul între două straturi ale pielii. Plasmidele transportă informaţia către celule pentru a forma proteina-ţepuşă, pe care virusul o foloseşte pentru a se agăţa şi intra în celulele umane.

Oamenii de ştiinţă spun că vaccinurile bazate pe ADN sunt relativ ieftine, sigure şi stabile. Ele pot fi stocate la temperaturi cuprinse între -2C şi 8C.

Serul, „sigur și foarte bine tolerat”

Cadila Healthcare a spus că a derulat cel mai mare studiu clinic pentru vaccin în India de până acum, implicând 28.000 de voluntari în mai mult de 50 de centre. De asemenea, compania mai susține că este prima dată când un vaccin anti-Covid a fost testat pe tineri în India, cu o mie de persoane din grupa de vârstă 12 – 18 ani. Serul s-a dovedit a fi „sigur şi foarte bine tolerat” pe această grupă de vârstă.

A treia fază-cheie a studiului clinic a fost derulată în perioada de apogeu al celui de-al doilea val de infecţii din ţară. Dezvoltatorul vaccinului consideră că asta reafirmă „eficienţa serului împotriva tulpinilor mutante” ale coronavirusului, mai ales împotriva variantei Delta.

Până acum, se credea că vaccinurile bazate pe ADN au funcţionat bine la animale, dar nu la oameni. Mai mult de 160 de vaccinuri bazate pe ADN sunt testate pe oameni în studii derulate în SUA. Cele mai multe sunt dedicate tratării cancerelor şi o treime dintre ele, pentru HIV.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel