Primul semn că ai un chist hepatic. Mulți îl descoperă la o simplă ecografie. Dr. Dragoș Romanescu: CT îți arată ce fel de chist e. Un ficat nu se operează niciodată doar pe o ecografie

Chist hepatic - Foto: Freepik @nastiklis1992
EXCLUSIV
Medicul chirurg ne-a explicat care sunt semnele unui chist hepatic, care este testul care pune cel mai bine diagnosticul și cum se poate opera.

De multe ori, pacienții care merg să-și facă o simplă ecografie descoperă că au un chist hepatic.

Dr. Dragoș Romanescu, medic primar chirurg la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a explicat cum sau dacă se intervine în cazul unui chist hepatic și dacă un chist hepatic are risc oncologic. 

"Chisturile sunt și ele de mai multe feluri. Pentru a le caracteriza bine este necesară o imagistică mai performantă, adică cel puțin un tomograf.

Niciodată nu se operează un ficat doar pe o ecografie, exceptând poate colecistul. 

În rest, întotdeauna se face măcar un computer tomograf (CT) sau un RMN.

CT va descrie mai bine chistul decât o simplă ecografie. Va descrie din punct de vedere al dimensiunii, al localizării, astfel încât poți să îți faci o idee asupra apartenenței sau ce fel de chist este ăsta", ne-a spus medicu Dragoș Romanescu.

Cum se oprează un chist hepatic

"De cele mai multe ori, operațiile pentru aceste chisturi se fac laparoscopic sau minimal invaziv. Laparoscopic sau robotic. 

Sunt operații simple, cu minim sacrificiu de parenchim, uneori fără sacrificiu de parenchim, doar o descăpăcire a chistului este suficientă. 

Întotdeauna, însă, acest capac se dă către laboratorul de anatomie patologică, pentru că există și chiste adenocarcinoame, deci unele forme de cancer.

Chisturile mici, sub 3 - 4cm nu constituie o problemă, trebuie doar urmărite, monitorizate. Chisturile care au crescut, de exemplu, de la ultimul control sau cele care dau simptome trebuie operate.

Simptomele însemnând durere, o jenă dureroasă în hipocondru atunci când este lângă colesict el poate jena, inclusiv peristaltismul colecisului, să apară dischinezie sau colicile biliare. Mai rar, dar se întâmplă cumva să facă compresia supra-stomacului în chisturile foarte voluminoase.

Și bineînțeles că sunt situații în care în polichistoza hepatorenală, când practic tot ficatul este transformat chistic, se poate ajunge inclusiv la transplant hepatic", a mai spus medicul chirurg Dragoș Romanescu.

Vezi mai multe în VIDEO:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel