Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play
DCNewsTV.ro -  Live  |  Video  |  Înregistrări
Primele implanturi de cardiodefibrilatoare, realizate la Spitalul Județean din Sibiu
18 oct 2019 / 18:15
La Spitalul Județean din Sibiu s-au realizat primele implanturi de cardiodefibrilatoare.
Imagine din timpul intervenției

Implanturi de cardiodefibrilatoare. O echipă de medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Sibiu, condusă de dr. Cornel Ioan Bitea, medic specialist cardiolog, coordonator al laboratorului de cardiologie intervenţională şi implant de cardiostimulatoare, a realizat primele implanturi de cardiodefibrilatoare. 

Pacienţii care au beneficiat gratuit de aceste proceduri salvatoare de viaţă sunt: un bărbat de 40 ani, diagnosticat cu o afecţiune foarte rară (cardiomiopatie dilatativă, sindrom de non-compactare) care a primit acest dispozitiv în vederea prevenţiei primare a morţii subite, şi un pacient vârstnic cu patologie complexă, supravieţuitor al unui infarct miocardic care a primit acest dispozitiv pentru prevenţia secundară a morţii subite. Intervenţia chirurgicală a avut loc în data de 17 octombrie. Postoperatoriu, pacienţii au avut o evoluţie favorabilă, urmând a fi externaţi în cursul zilei de azi, se precizează într-un comunicat citat de Agerpres.

Implanturi de cardiodefibrilatoare. Ce sunt aceste dispozitive

Conform sursei citate, aceste dispozitive pot fi salvatoare de viaţă prin tratarea specifică a unor tulburări de ritm cardiac cu potenţial fatal, prin aplicarea unor terapii electrice direct în interiorul cavitaţii cardiace, inclusiv aplicarea de şocuri electrice. Dispozitivul este implantat sub tegument în zona latero - superioară a toracelui şi conectat cu un electrod la o cavitate cardiacă prin accesul unei vene centrale. Intervenţia este realizată de medicul cardiolog atestat în această supraspecializare, în condiţii chirurgicale, iar apoi dispozitivul este setat în concordanţă cu specificul pacientului şi al patologiei preexistente.

"Mă bucur că activitatea desfăşurată în cadrul laboratorului, în interesul direct al pacientului, devine din ce in ce mai complexă iar numărul pacienţilor rezolvaţi local e în continuă creştere. Dacă nu de mult au fost realizate primele proceduri de cardiologie intervenţională (implant de stent coronarian şi periferic), actualmente numărul acestor proceduri a crescut semnificativ, de la de câteva sute de pacienţi anual, la peste o mie de proceduri doar de la începutul acestui an. (...) Pacienţii cu tulburări de ritm si conducere pot beneficia de implant de cardiostimulatoare (pacemaker) în laboratorul nostru unde, doar in ultimul an au fost realizate aproximativ 100 de astfel de implanturi, culminând cu implantul acestor cardiodefibitatoare, procedură realizată pentru prima dată la SCJU Sibiu. În continuare speram sa reuşim o extindere a gamei de patologii cardiovasculare tratate în serviciul nostru, permanentizarea serviciului de cardiologie intervenţională, in vederea rezolvării 100% a cazurilor de infarct miocardic acut pe plan local", afirmă dr. Cornel Ioan Bitea.Ştiri Recomandate

Lenea și îmbătrânirea creierului, legătura dintre mersul încet și agerimea minții
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?