Prevenția: ce este și De Ce trebuie să reînvățăm acest cuvânt. De ce prevenirea e mai bună decât vindecarea și cum să acționezi din timp pentru a evita un dezastru

preventia - Foto: Freepick @jcomp @benzoix
De ce este prevenția mai bună decât vindecarea? Cum putem preveni o boală? Care sunt beneficiile prevenției pentru sănătate și bunăstare?

În medicină, prevenția este acțiunea întreprinsă pentru a reduce șansele de a contracta o boală sau o afecțiune. De exemplu, prevenirea cancerului include evitarea factorilor de risc (cum ar fi fumatul, obezitatea, lipsa de exerciții fizice și expunerea la radiații) și creșterea factorilor de protecție (cum ar fi practicarea unei activități fizice regulate, menținerea unei greutăți sănătoase și o dietă sănătoasă).

Există două tipuri de oameni în lume: cei care își fac revizia periodică a mașinii și cei care aud un zgomot ciudat în motor și continuă să conducă până când au nevoie de asistență rutieră pentru a fi tractați la un mecanic din apropiere. 

La fel se întâmplă și când vine vorba de sănătate, aceleași două tipuri de oameni: cei care merg la controalele și analizele anuale și cei care stau cu lunile, anii și simptomele, până e mult prea târziu.

Mulți dintre noi amânăm să mergem la medic până când corpul nostru nu mai poate, până când durerile sau stările de rău sunt deja prea mari și acute. Dar în loc să încercăm să ne însănătoșim odată ce suntem bolnavi, este mult mai bine să facem tot ce putem pentru a evita să ne îmbolnăvim de la bun început. De ce? Pentru că prevenirea este mai bună decât tratarea. 

Cum sunt puși pacienții cu gripă și COVID în saloane. Simon Florescu: Dacă pe hârtie vedeți locuri libere, nu înseamnă că sunt libere

Mai este Covid o urgență medicală? Suntem pregătiți pentru ce urmează? Microbiolog: Va fi îngrozitor și catastrofal pe termen lung. Singura întrebare este ce va fi și cât de grav

Ce se întâmplă în corp când spui rugăciunea Tatăl Nostru - eplicația pentru fiecare frază. Versul care-ți ajută inima. Ciurea: Intră în funcție ca o locomotivă

Conceptul de a acționa din timp pentru a evita un dezastru mai târziu nu este nou. La mijlocul secolului al XIII-lea, dictonul latin "este mai bine și mai util să rezolvi o problemă la timp decât să cauți un remediu după ce răul este făcut" a servit drept precursor al versiunii mai rapide inventate de filosoful olandez Desiderius Erasmus în jurul anului 1500: "Prevenirea este mai bună decât vindecarea", potrivit NIB.

Care sunt beneficiile prevenției pentru sănătate și bunăstare?

Prevenirea bolilor cronice îi ajută pe oameni să ducă cea mai bună viață posibilă, pe tot parcursul vieții lor. Ea evită presiunea asupra bugetului sănătății și a comunităților și sporește echitatea pentru populațiile care se confruntă cu niveluri mai ridicate de boli cronice.

Cauzele bolilor cronice sunt adesea în afara controlului individului. Aceste cauze pot include o serie de factori, cum ar fi factorii biomedicali (de exemplu, nivelul glicemiei și tensiunea arterială), precum și determinanții sociali mai largi ai sănătății - de exemplu, mediile sociale, de mediu, structurale, economice, culturale, comerciale și digitale în care trăim, lucrăm, ne jucăm și îmbătrânim.

Factorii de risc pentru bolile cronice, cum ar fi alimentația necorespunzătoare, obezitatea, inactivitatea fizică, consumul nociv de alcool și consumul de tutun, sunt influențați de mediile care nu sprijină comportamentele sănătoase. Mediile pot fi, de asemenea, proiectate pentru a sprijini alegerile mai sănătoase, cum ar fi asigurarea accesului la alimente nutritive sau construirea de trotuare și piste pentru biciclete.

Dovezile arată că strategiile de prevenire care generează chiar și mici schimbări în ceea ce privește prevalența factorilor de risc pentru bolile cronice sunt susceptibile de a duce la o reducere semnificativă a sarcinii de sănătate reprezentate de bolile cronice pentru comunități, indivizi și sistemul de sănătate.

Pentru a aborda în mod eficient cauzele care stau la baza bolilor cronice, avem nevoie de o abordare sistemică care să ne sprijine pentru a crea condiții care să influențeze o sănătate mai bună, în special pentru persoanele care trăiesc în medii care contribuie la rezultate mai slabe în materie de sănătate.

Există dovezi solide că cele mai mari beneficii pentru sănătate sunt obținute prin combinarea diferitelor strategii și abordări pentru a viza mai mulți factori de risc. Acest lucru reflectă complexitatea bolilor cronice și demonstrează că este nevoie de acțiuni preventive de succes la mai multe niveluri și sectoare ale sistemului.

De ce este prevenția mai bună decât vindecarea?

VEZI ȘI: Lucrul "stupefiant" despre vaccinare. Simin Florescu: Asta o spun cu mâna pe inimă, este foarte dureros!

Faptul de a avea grijă de tine însuți poate reduce dramatic șansele de a te îmbolnăvi. Avem un mare control asupra stării noastre de sănătate prin deciziile pe care le luăm cu privire la stilul de viață.

Cu toții am prefera să ne bucurăm de o viață lungă și fericită, decât să fim nevoiți să suportăm suferința și slăbiciunea care pot apărea odată cu o stare de sănătate precară. Din păcate, factorii legați de stilul de viață, cum ar fi o dietă proastă, consumul riscant de alcool și lipsa de exerciții fizice, continuă să fie principalele cauze ale problemelor de sănătate din întreaga țară. 

Ce fel de boli poate preveni un stil de viață sănătos?

"Jumătate dintre toți adulții australieni au acum o afecțiune cronică și aproape un sfert dintre noi trăiesc cu mai multe afecțiuni", spune Amy Tribe, director executiv al fundației NIB. 

Aceste afecțiuni care pot avea un impact serios asupra calității vieții noastre timp de mulți ani includ:

- Diabet

- Cancerul

- Boala de inimă

- Astm

- Probleme de spate

- Artrita 

- Condiții de sănătate mintală

Deși factorii genetici și de mediu contribuie la aceste afecțiuni, Amy Tribe spune că mai mult de o treime din povara totală a bolilor din Australia provine din riscuri care pot fi prevenite, cum ar fi fumatul, alcoolul, alimentația necorespunzătoare și inactivitatea fizică.

"Natura umană tinde să favorizeze problemele vizibile care prezintă o nevoie imediată și imperioasă și în care progresul este tangibil. Succesul poate fi mai puțin evident atunci când rezultatul dorit este absența unei probleme vizibile", explică Amy.

Cum putem preveni o boală?


Din fericire, chiar și schimbările minore ale stilului de viață pot avea un impact mare atunci când vine vorba de prevenirea bolilor. Urmați acești șase pași pentru a vă menține corpul și mintea în cea mai bună formă posibilă și pentru a vă feri de boli în acest proces.

1. Nu mai fumați

Dacă se conștientizează suficient de bine pericolele unei anumite activități legate de stilul de viață, oricine este capabil să se schimbe. Cu mai puțini fumători prin preajmă și cu faptul că fumatul nu mai este permis în spații închise, nefumătorii beneficiază și ei; fumatul pasiv crește riscul de a dezvolta o boală legată de fumat. 

2. Mențineți o greutate sănătoasă

Fundația Inimii recomandă ca bărbații să aibă o circumferință a taliei mai mică de 94 cm, iar femeile mai mică de 80 cm, și să ne menținem într-o categorie de greutate sănătoasă pentru înălțimea noastră. Calculatorul Indexului de masă corporală al Fundației Inimii este o modalitate ușoară de a determina acest lucru.

3. O dietă echilibrată

Cu atât de multe sfaturi contradictorii despre ce să mănânci, poate fi copleșitor. Atingerea unei diete sănătoase și echilibrate, cu multe legume, fructe, cereale și proteine, este un bun punct de plecare.

4. Evitați să beți prea mult alcool

Se estimează că consumul de alcool este responsabil pentru 4,5% din povara totală a bolilor și leziunilor din Australia.

5. Păstrați-vă activi

Încercați să faceți 30 de minute sau mai mult de activitate fizică de intensitate moderată în majoritatea, dacă nu în toate zilele săptămânii. Exercițiile fizice de intensitate moderată determină o creștere vizibilă a profunzimii și a ritmului de respirație, putând în același timp să vorbiți confortabil.

6. Țineți evidența sănătății dvs.

Este important să vă programați la controale regulate de sănătate, indiferent de vârsta pe care o aveți. Urmați aceste linkuri pentru a afla despre controalele de sănătate pe care ar trebui să le faceți în fiecare etapă a vieții:

Controale de sănătate la vârsta de 20 de ani

Controale de sănătate la 30 de ani

Controale de sănătate la 40 de ani

Controale de sănătate la 50 de ani

Consilierul medical al Grupului NIB, Dr. Hamish Black, vă recomandă, de asemenea, să încercați să fiți consecvent cu medicul pe care îl consultați pentru a obține o imagine de ansamblu mai bună a parcursului dumneavoastră de sănătate. 

"De asemenea, ar trebui să luați în considerare posibilitatea de a vă înscrie în My Health Record, astfel încât, dacă mergeți la un alt medic de familie, acesta să poată accesa informații importante din consultațiile anterioare", spune Hamish.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel