Prevenție pentru COVID-19 cu medicamente? Rafila: Trebuie să înțelegem lucrurile ca atare
01 mai, 08:03
Prof Dr Alexandru Rafila a explicat la Interviurile DC News și DC Medical dacă s-ar pute aface prevenție cu medicamentele vehiculate a fi bune în lupta cu COVID-19 și noul coronavirus.
Pilule
EXCLUSIV

Se poate face sau nu prevenție în COVID-19 flosind medicamente? Prof Dr Alexandru Rafila, președitele Societății Române de Microbiologie, spune că atâta în acest moment în întreaga lume se înceracă tratamente care să vindece infecția cu coronavirus și boala declanșată de acesta, COVID-19, dar că e prea devreme ca să știm cu siguranță care e „glonțul de argint", medicamentul perfect, pe care-l caută toată lumea.

„Schemele terapeutice utilizate în infecția cu noul coronavirus ați văzut că au fluctuat, câteodată erau prezentate ca fiind formidabile, alte observații arătau că nu sunt așa de eficiente, așa că ne găsim într-o perioadă de tatonare și ar trebui să luăm lucrurile și să le înțelegem ca atare. Nu este posibil acum să faci un trial clinic tradițional, dacă vreți, când discutăm despre medicația care poate fi dată acestor pacienți infectați cu noul coronavirus", a spus prof dr Alexandru Rafila, la DC Medical.

Microbiologul a explicat că în ceea ce privește prevenția, niciun medicament „lăudat" până acum, precum hidroxiclorochin, spre exemplu, nu va fi eficient pe termen lung, cu atât mai mult cu ct unele pot da reacții nedorite, și oricum nu pot crea titrul de anticorpi necesar, așa cum o fac vaccinurile.

„Toate medicamentele antiparazitare sunt medicamente și cu efecte adverse, ori administrarea profilactică a unui medicament este inutilă pentru că poți să-l administrezi un timp și după aceea să te îmbolăvești. Oricum, nu e vorba de un vaccin, e vorba de un medicament care poate să amelioreze simptomatologia, dar nu să prevină boala", a detaliat Alexandru Rafila.

Cum ne vom face vacanțele de acum încolo și ce șanse sunt ca noul coronavirus să dispară odată cu încălzirea vremii, aflați în video:


Ştiri Recomandate

Iași: Peste 300 de medici, online la Congresul Romtransplant
Diabetici: șapte greșeli frecvente la măsurarea glicemiei
Parkinson nu e doar o singură boală. Ultimele descoperiri
Social media, adolescenți: cum le poate crește riscul de depresie
ACETYLCYSTEINUM - prospect
CAPECITABINUM - prospect
BENZYDAMINUM - prospect
DARUNAVIRUM - prospect
Expert OMS: când va înceta pandemia de coronavirus
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri