Prevenție pentru COVID-19 cu medicamente? Rafila: Trebuie să înțelegem lucrurile ca atare

Pastilă. Foto. Pexels
EXCLUSIV
Prof Dr Alexandru Rafila a explicat la Interviurile DC News și DC Medical dacă s-ar pute aface prevenție cu medicamentele vehiculate a fi bune în lupta cu COVID-19 și noul coronavirus.

Se poate face sau nu prevenție în COVID-19 flosind medicamente? Prof Dr Alexandru Rafila, președitele Societății Române de Microbiologie, spune că atâta în acest moment în întreaga lume se înceracă tratamente care să vindece infecția cu coronavirus și boala declanșată de acesta, COVID-19, dar că e prea devreme ca să știm cu siguranță care e „glonțul de argint", medicamentul perfect, pe care-l caută toată lumea.

„Schemele terapeutice utilizate în infecția cu noul coronavirus ați văzut că au fluctuat, câteodată erau prezentate ca fiind formidabile, alte observații arătau că nu sunt așa de eficiente, așa că ne găsim într-o perioadă de tatonare și ar trebui să luăm lucrurile și să le înțelegem ca atare. Nu este posibil acum să faci un trial clinic tradițional, dacă vreți, când discutăm despre medicația care poate fi dată acestor pacienți infectați cu noul coronavirus", a spus prof dr Alexandru Rafila, la DC Medical.

Microbiologul a explicat că în ceea ce privește prevenția, niciun medicament „lăudat" până acum, precum hidroxiclorochin, spre exemplu, nu va fi eficient pe termen lung, cu atât mai mult cu ct unele pot da reacții nedorite, și oricum nu pot crea titrul de anticorpi necesar, așa cum o fac vaccinurile.

„Toate medicamentele antiparazitare sunt medicamente și cu efecte adverse, ori administrarea profilactică a unui medicament este inutilă pentru că poți să-l administrezi un timp și după aceea să te îmbolăvești. Oricum, nu e vorba de un vaccin, e vorba de un medicament care poate să amelioreze simptomatologia, dar nu să prevină boala", a detaliat Alexandru Rafila.

Cum ne vom face vacanțele de acum încolo și ce șanse sunt ca noul coronavirus să dispară odată cu încălzirea vremii, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel