Poți descărca aplicația:
Get it on App Store Get it on Google Play

Pregătirea mentală și emoțională, vitală tinerilor care dau BAC-ul
16 mai, 00:08
Un terapeut organizează sesiuni gratuite, pe Facebook, de pregătire mentală și emoțională pentru tinerii care își vor susține examenele naționale.
Examen  FOTO: pexels.com
EXCLUSIV

Pentru tinerii care își vor da BAC-ul în vară, terapeutul Cristina Varo din Cluj a inițiat un proiect aparte: pregătire mentală și emoțională cu elevii. În fiecare zi de luni și miercuri va organiza online o sesiune gratuită, de o oră, pe Facebook. Speră ca aceasta să fie interactivă, iar tinerii să pună întrebări și să ceară îndrumare. Cristina a povestit pentru DC Medical care sunt cele mai mari greșeli de gândire pe care le fac tinerii și de ce pregătirea mentală și emoțională e atât de importantă.

În ultimii 8 ani a lucrat cu tineri antrenându-le mintea și emoțiile pentru examen. "Pregătirea mentală și emoțională sunt foarte importante pentru că sunt copii sau oameni care din cauza emoțiilor au clacat pentru că nu au știut să le gestioneze", spune Cristina Varo.
Mai subliniază că nu se pune accentul pe pregătirea mentală pentru un examen întrucât nu s-a acordat un spațiu pregătirii mentale și emoționale, iar societatea mereu cuantifică inteligența prin note, o evaluare temporară a unor cunoștințe teoretice, fiind trecute cu vederea celelalte forme de inteligență de care oamenii dispun.

Cele mai mari greșeli

Experiența i-a arătat terapeutului că tinerii tind fie să minimalizeze importanța examenului, fie să-l supraestimeze. "Când minimalizează cred că nu e mare lucru, că o să treacă, că, de fapt, ei știu, că-s pregătiți și poate că nu știu să gestioneze în timpul lor capacitatea de a se pregăti și au surprize. Când supraestimează trăiesc cu foarte mari așteptări și cu o frică mare de rezultat. Fiind conectați la importanța sau lipsa de importanță a examenului scapă din vedere calitatea informațiilor pe care ei le au", apreciază terapeutul.

A mai observat că tinerii sunt deficitari la organizarea timpului și la disciplină. Au o toleranță scăzută la frustrare și petrec mult timp pe social media, pe grupurile de discuții cu colegii, prietenii. „E un lucru pe care-l negociez în prima sesiune: să aflu cât timp petrec pe gadget-uri", adaugă Cristina Varo.

Unii dintre ei se confruntă cu stări mari de apatie, de îngrijorare, teamă, chiar și de anxietate legat de examenele naționale. Toate acestea vin din lipsa unui antrenament care să regleze în ei nivelul de performanță și competiție, de cum știu să se mobilizeze, la cât stres i-au supus părinții, ce le-au cerut profesorii, cum i-au încurajat.

"Când lucrez cu ei le spun: uite, intrăm în cantonament și iau metafora asta din sport – e o comparație foarte bună, iar unii dintre ei care au făcut sport se pot raporta ușor. Le zic: e vorba de o lună din viața ta. Ești dispus să dai o lună din tot ce-i mai bun din tine ca să afli cât poți pentru că este un examen de maturitate, un prin examen de maturitate. (...) O lună îți cer, iar la finalul acestei luni eu vreau să fii mulțumit de tine. Este o întâlnire cu propriile tale capacități, puteri. Am avut tineri care au făcut salturi atât de mari încât au fost ei uimiți", explică terapeutul.

În acest timp de pregătire mentală contează și cât de obosiți sunt tinerii peste zi, cum se hrănesc, cum se hidratează, dar și cum dorm.

Argumentul din spate

Acest proiect al terapeutului a pornit de la gestul unui tânăr din clasa a XII-a care i-a scris pe Instagram rugând-o să îi dea câteva ponturi legat de gestionarea emoțiilor pentru Bacalaureat. Adolescentul citise un articol scris de Cristina în Republica. "Am fost impresionată că ei caută un ajutor să se pregătească pentru examen", spune ea. Inițial voia să discute vreo 15 minute cu el, dar a realizat că în situația lui sunt foarte mulți tineri. Așa a început proiectul.

"(n. r. proiectul) Îmi răspunde nevoii de a fi utilă celorlalți și de a dărui. Pot să fac asta, am experiență și pot să ofer pro bono tinerilor care se pregătesc pentru examene. Și așa au fost încărcați în toată perioada asta și cu un stres suplimentar și dacă pot să le fiu de folos, cu mare drag", mărturisește terapeutul.

Pe toți tinerii care dau examene îi sfătuiește "să aibă încredere să se descopere, să fie curioși să se descopere cu ce pot într-un mod  nou".


Ştiri Recomandate

Dieta vegană. Deficiențele nutriționale care distrug pielea
Nelu Tătaru: Proiectul de lege privind cerinţele CCR este gata
Cancerul testicular, simptome la care trebuie să fii atent
Postul intermitent: de ce este mai recomandat decât alte diete
Pacient reinfectat cu COVID-19, decedat
Tratamentul pentru cancer: obezitatea îi scade eficiența
Tot mai mulți copii au diabet. Explicația specialistului
Fiolele de Remdesivir. Foto: Gilead Sciences
EXCLUSIV
De ce să nu bei bere pe caniculă
Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Crossuri parteneri