Radiografiile și radiațiile din...
„Ar fi bine să mâncăm orice, însă nu tot. Din punct de vedere cantitativ nu trebuie să facem excese, pentru că asta înseamnă calorii multe. Indiferent că mănânci 5 kilograme de roșii sau o ciocolată, până la urmă surplusul de calorii vine din orice. Mai ales acum, nu trebuie să eliminăm anumite lucruri din dieta anotimpului rece, apropos de imunitate”, a subliniat dr Mihaela Bilic, în Exclusivitate la Interviurile DC Media Group.
Cunoscutul nutriționist spune că alimentele fermentate sunt cele care îmbogățesc și hrănesc flora intestinală, astfel încât să fim sănătoși și cu imunitatea la cote maxime. Medicul nutriționist a explicat și care sunt aceste prebiotice naturale extrem de valoroase, dintre care, pe unele le evităm fără temei:
„La capitolul lactate și brânzeturi, de multe ori se face o confuzie și se pun toate laolaltă. Multă lume crede că laptele, iaurtul și brânza sunt același lucru. Da, au ca materie primă inițială tot laptele, însă să nu uităm că un kilogram de telemea se face din 7-10 litri de lapte. Deci am putea spune că brânzeturile sunt un aliment concentrat, un fel de esență de lapte, pe când laptele proaspăt și produsele fermentate, precum iaurturile, aș spune că nu trebuie să lipsească în această perioadă din alimentație. Orice aliment fermentat - bineînțeles, iaurturile sunt cele mai la îndemână -, dar că tot suntem români, avem și murăturile au fost în perioada bunicilor noștri cea mai banală formă de a consuma legume în timpul iernii. Și avem în ele nu doar vitamina C, ci avem acești fermenți, aceste alimente care au rol prebiotic și care aduc în organismul nostru culturi bacteriene de al căror echilibru depinde imunitatea noastră. Deci, tot ce este fermentat, paradoxal, este sănătos”, a detaliat dr MIhaela Bilic.
Paleta de alimente prebiotice este însă mult mai largă, arată nutriționistul, și mult mai folositoare decât am crede, cu atât mai mult când suntem bolnăvicioși sau avem tratamente medicale.
„De multe ori am ajuns chiar, în acest idealism alimentar, să ne ferim de lucrurile care sunt mucegăite. Francezii spun frumos că „mucegaiul este nobil”. Toate aceste mucegaiuri denotă prezența unor bacterii vii. Și niciodată nu avem suficiente. Dacă luăm un tratament antibiotic ne-am distrus echilibrul florei bacteriene, dacă mâncăm o alimentație monotonă și din care, iată, să fie eliminate glucidele, carbohidrații, din nou, omorâm, fără să ne dăm seama, toate aceste culturi bacteriene, care trăiesc în colonul nostru și de care depinde imunitatea. De multe ori de dragul siluetei pierdem acest echilibru alimentar, iar corpul nostru nu știe să tragă un semnal de alarmă. Și când devenim mai bolnăvicioși sau când avem probleme de tranzit, de constipație, de alte dezechilibre, credem din nou că ar trebui să devenim și mai stricți cu mâncarea, când de fapt tocmai aceste eliminări ale unor categorii de nutrienți și de alimente duc la probleme”, a arătat dr Mihaela Bilic.
„Deci, tot ce este fermentat trebuie avut în vedere, pentru că acolo avem culturi bacteriene benefice care ne completează și ne echilibrează flora. Deci, iaurturi, murături, borșul cu care românii cresc ciorba este din nou un produs prebiotic extrem de valoros, drojdia de bere folosită pentru diferite alimente care sunt frământate și crescute și, n-aș vrea acum să fiu condamnată pentru asta, dar inclusiv berea este un produs fermentat care, la fel, aduce probiotice în organism”, a enumerat dr Mihaela Bilic.
Adevărul despre fructele și legumele înghețate pe care le găsești la magazin, în VIDEO:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Radiografiile și radiațiile din...
O substanță chimică nou identificată...
Acesta este semnul cancerului...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Prediabetul este un semnal de...
Palpitațiile inimii, adesea...