Poți să slăbești dacă bei mai multă apă? Adevărul despre consumul de apă pentru pierderea în greutate

apa Foto: Freepik @Drazen Zigic
Descoperă ce spune știința despre rolul hidratării cu privire la pierderea în greutate, și de ce este important să bei suficientă apă în fiecare zi.

Consumul de apă poate ajuta la arderea caloriilor și la reducerea poftei de mâncare, iar înlocuirea băuturilor zaharoase cu apă poate reduce aportul caloric și de zahăr. Cu toate acestea, nu există suficiente dovezi care să sugereze că apa singură poate ajuta la pierderea în greutate.

Un studiu din 2019 a constatat că 26,3% dintre participanți au declarat că beau multă apă pentru a pierde în greutate. În timp ce unele cercetări sugerează o relație directă cauză-efect, dovezile sunt insuficiente pentru a susține această afirmație.

Ce efect are apa asupra metabolismului

Apa potabilă poate crește rata metabolică și cheltuielile energetice, deoarece este asociată cu o activitate simpatică crescută. Un studiu din 2023 a constatat că persoanele care au băut 200-250 ml de apă caldă după fiecare masă au pierdut mai multă greutate și au înregistrat un IMC mai mic decât grupul de control. Un studiu mai vechi a constatat că apa la temperatura camerei nu a avut niciun efect, în timp ce apa răcită a arătat o creștere mică de 23 de calorii arse zilnic.

Cu toate acestea, băutura cu zaharoză a arătat o creștere mai semnificativă a cheltuielilor energetice. Acest lucru ridică îndoieli cu privire la eficacitatea apei singure pentru gestionarea obezității și solicită continuarea cercetărilor privind efectul lichidelor calde față de cele reci asupra cheltuielilor energetice.

Vezi și: Microplastice găsite în artere. Măresc riscul de atac de cord și AVC de 4,5 ori. Amenințarea ascunsă: Este îngrijorător!

Consumul de apă înainte de masă reduce pofta de mâncare și aportul caloric

Consumul de apă în locul băuturilor bogate în calorii poate reduce în mod natural consumul de calorii și pofta de mâncare. Cu toate acestea, acest lucru este valabil doar pentru persoanele cu greutate și IMC medii. Cercetările din 2016 sugerează că consumul de apă în locul băuturilor hipercalorice poate ajuta la consumul mai puțin de calorii atunci când nu se ține o dietă sau nu se monitorizează alimentația.

Pentru cei cu probleme metabolice sau obezitate, consumul de apă poate ajuta la arderea mai multor calorii. În plus, apa poate stimula organismul să descompună grăsimile fără a crește nivelul de zahăr din sânge sau de insulină, sprijinind potențial pierderea în greutate, potrivit Healthline.

Cu toate acestea, un alt studiu din 2018 nu a găsit nicio dovadă că a bea mai multă apă are vreun efect asupra greutății corporale în rândul adolescenților care sunt supraponderali sau au obezitate, indicând necesitatea unor cercetări suplimentare pe acest subiect.

Foto: Freepik @pvproductions

Scade șansele de creștere în greutate

Un studiu din 2013 a constatat că consumul zilnic a 1 pahar de apă în plus poate ajuta la prevenirea creșterii în greutate pe termen lung. O persoană obișnuită ia în medie aproximativ 1,45 kg la fiecare 4 ani. Consumul zilnic a unui singur pahar de apă în plus poate reduce creșterea în greutate cu 0,13 kg și poate reduce creșterea în greutate cu 0,5 kg atunci când înlocuiește o porție de băutură îndulcită cu zahăr.

O cercetare din 2019 a constatat că a bea mai multă apă a avut legătură cu o mai mare pierdere în greutate, iar cea mai mare pierdere în greutate a avut loc atunci când apa a fost băutura aleasă, mai degrabă decât opțiunile bogate în calorii. Cu toate acestea, consumul de apă în sine nu a cauzat pierderea în greutate.

Citește și:Ceaiul poate fi atât un remediu, cât și un declanșator al durerilor de cap. Cum alegi ceaiul potrivit pentru tine

Câtă apă ar trebui să beau pe zi pentru a pierde în greutate

Un studiu din 2017 nu a găsit nicio asociere concretă între consumul a opt pahare de 250 ml de apă pe zi și pierderea în greutate la adolescenții cu exces de greutate sau obezitate. Necesarul de apă depinde de factori individuali, cum ar fi activitatea fizică, vârsta și îngrijirea medicală. Apa provine din diverse alimente și băuturi, inclusiv cafea, ceai, carne, pește, lapte și fructe și legume. Este important să bei apă atunci când îți este sete și suficient pentru a vă potoli setea.

Deshidratarea ușoară poate fi corectată prin consumul de mai multă apă. Consumul zilnic recomandat de lichide este de 2,2 L pentru femei și 3 L pentru bărbați. Totuși, aceasta este o indicație generală și unele persoane pot avea nevoie de mai multă apă. Pentru informații specifice, consultați un medic.

Apa potabilă nu susține în prezent ideea de a pierde grăsime, așa că orice sugestie este anecdotică. Un studiu din 2021 a constatat că băutul apei timp de cinci zile a dus la o pierdere în greutate de aproape 5 kg. Cu toate acestea, fără supraveghere medicală, posturile cu apă nu sunt nici sigure, nici recomandate de medici, deoarece pot duce la complicații care pun viața în pericol, cum ar fi un nivel scăzut de sodiu și umflarea creierului.

Orice greutate pierdută în această perioadă este probabil să fie greutatea apei, iar o dietă echilibrată și activitatea fizică sunt modalități mai durabile și mai sigure de a pierde în greutate pe termen lung.

Acestea fiind spuse, apa este un instrument benefic pentru pierderea în greutate datorită naturii sale lipsite de calorii, a capacității de a arde calorii și a suprimării apetitului. Poate fi, de asemenea, o modalitate simplă de a reduce aportul de zahăr și calorii prin înlocuirea băuturilor zaharoase cu apă. Cu toate acestea, există dovezi limitate că a bea mai multă apă duce direct la pierderea în greutate.

Pentru a obține o pierdere semnificativă în greutate, un plan de slăbire ar trebui să includă acțiuni de promovare a sănătății, pe lângă consumul de apă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Primul semn că ai o criză biliară
Oua rosii Paste - Foto: Freepik @pvproductions
EXCLUSIV
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel