Pot fi sterilizate măștile la microunde? Concluzia unui experiment inedit

Măști chirurgicale
Măști chirurgicale
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară   FOTO: Facebook Dan Vodnar/via Sorina Dârjan
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară FOTO: Facebook Dan Vodnar/via Sorina Dârjan
  • Măști chirurgicale
  • Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară   FOTO: Facebook Dan Vodnar/via Sorina Dârjan
Putem steriliza măștile la microunde? Răspunsul l-a căutat profesorul Dan Vodnar din Cluj într-un experiment. Demersul său a avut la bază obligativitatea purtării măștilor.

Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară și Biotehnologii Alimentare la UAMV Cluj, a făcut un experiment legat de sterilizarea măștilor plecând de la afirmațiile unora că sterilizarea se poate face la microunde. A descris întreg procesul și concluzia la care a ajuns într-un filmuleț scurt pe canalul său de Youtube.

Motivul

"Foarte mulți afirmau în media că măștile pot fi sterilizate în cuptorul cu microunde. Cunoscând principiile de funcționare ale aparatelor cu microunde, ele, în mod normal nu depășesc temperaturi de 100 grade Celsius. Sterilizarea înseamnă temperaturi mai mari de 100 de grade Celsius. Există două tipuri de sterilizare: umedă și uscată. Cea umedă se face la o temperatură mai mare de 100 de grade Celsius și sub presiune - și vă dau exemplul cuptei, când facem ciorbă - , iar sterilizarea uscată se face la 180 grade Celsius în cuptoare specifice", explică profesorul.

Înainte de experiment, universitarul a citit studiul unor cercetători francezi în virulogie care susține că cea mai bună temperatură de distrugere a virusului COVID-19 este de 92 de grade Celsius, timp de 15 minute.

Experimentul propriu-zis

Astfel a luat o mască clasică, chirurgicală și una din bumbac, le-a scufundat în apă. Le-a lăsat acolo 10 minute după care le-a supus procesului de încălzire măsurând temperatura din minut în minut, timp de 15 minute, după cum se poate vedea și în video-ul de mai jos.

"În perioada acestui proces nu s-a întâmplat ca aceste măști, pe suprafața lor, să înregistreze temperatura de 92 de grade Celsius", afirmă profesorul.

Profesorul Dan Vodnar  FOTO: Facebook Dan Vodnar/via Sorina Dârjan

De ce? Acesta explică:

"Practic, în cele 15 minute, cuptorul, într-adevăr, se încălzește, însă, masca în sine nu se mai încălzește pentru că odată ce apa începe să vibreze, ea se evaporă. Evaporându-se, atât în masca chirurgicală, cât și în masca de bumbac nu mai există molecule de apă. Nemaiexistând molecule de apă nu se mai încălzește materialul și nu e eficientă sterilizarea. Nu e eficientă pentru COVID-19, și nici pentru orice alt virus. Și nici nu o putem numi sterilizare pentru că totul se întâmplă la o temperatură sub 100 de grade Celsius".

În opinia sa, o variantă bună de sterilizare a măștilor este fierberea lor, apoi uscarea și punerea la soare.

"Toată cunoașterea mea trebuie să se reîntoarcă către oamenii care-mi plătesc acest salariu"

Pe canalul de Youtube al profesorului universitar mai sunt filmulețe pe diverse teme. Mărturisește că în ele a oferit răspunsuri la o serie de întrebări acumulate de-a lungul vremii. Acum, zice el, în pandemie, a găsit timp pentru asta. Mai crede că nu e un fapt des întânit ca un dascăl să aibă un canal de Youtube:

"Vreau să mă adresez unui public larg și vreau ca știința să fie pe înțelesul tuturor. Eu știu că sunt plătit din fonduri publice, sunt profesor angajat al unei instituții, toată cunoașterea mea trebuie să se reîntoarcă către oamenii care-mi plătesc acest salariu. Știu că nu am o logică foarte comună. Crezând lucrul ăsta de foarte multă vreme mi-am dorit să fac astfel de filmulețe de educație științifică", mai spune Vodnar.

Filmulețul postat de profesorul Dan Vodnar:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel