Postul intermitent, o alternativă a curelor de slăbire. Nutriționist: Avem pe noi grăsime cât să rezistăm săptămâni

postul intermitent. FOTO Pexels @ Yaroslav Shuraev
Cui îi este recomandat postul intermitent și de ce anume trebuie ținut cont după alegerea unei astfel de ”cură de slăbire”.

Intermittent fasting-ul, postul intermitent sau parțial, nu este postul religios, ci ”pur și simplu o pauză alimentară. o hrănire din când în când”, a afirmat nutriționistul Cristian Mărgărit în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1. 

Potrivit specialistului, postul parțial se poate referi la 16 ore de pauză, la 24, adică să nu mănânci nimic într-o zi, sau 36 de ore.

Acest tip de cură, ca orice program de nutriție, trebuie ținută după un control medical.

”Persoanele sănătoase își permit să țină astfel de diete sau să facă astfel de manevre alimentare. Dacă ai diabet sau altă boală, chiar și o boală de tiroidă, este mult, mult mai riscant.

Și atunci un control medical este obligatoriu, și apoi, în mod evident, există o balanță: beneficii și riscuri.

Se poate ajunge și la deces. Sigur, dezechilibrul electrolitic, se pot întâmpla probleme digestive, chiar balonări, distensii abdominale, pentru că dacă mănânci toată mâncarea dintr-o zi într-un singur moment și de obicei oamenii își aleg seara acel moment, este evident că mâncarea se va digera greu.

Deci trebuie să avem grijă la aceste detalii, să nu copiem programele altora, căci acum te uiți pe internet și vezi că a slăbit 14 kg în 10 zile, 10 kg în 7 zile, o licitație dintr-asta, nu.

Pentru că într-adevăr, postul intermitent, pe lângă beneficii pentru sănătate, de exemplu reducerea rezistenței la insulină sau claritate mentală pentru că mulți oameni mănâncă prea mult dimineața sau prea mulți carbohidrați și se simt leșinați toată ziua sau amețiți și astfel, dacă nu mănâncă li se pare că se simt mult mai bine.

De fapt, eu își supraîncărcau organismul cu un mic dejun nepotrivit sau prea bogat”, a explicat nutriționistul.

Când trebuie ținut intermittent fasting-ul

Cristian Mărgărit a subliniat care sunt ”semnele” care indică necesitatea abordării postului parțial.

”În general, când ai distensii abdominale, balonări, foame de necontrolat, pentru că înveți de fapt să îți controlezi foamea, iar aici este un lucrul foarte important.

Avem pe noi grăsime cât să rezistăm săptămâni sau luni de zile, deci nu pățești nimic dacă nu mănânci mai multe zile, este o chestiune mai degrabă psihologică și, evident, postul intermitent se vrea a fi o metodă de a reduce numărul caloriilor. Ținta fiind slăbirea.

Și atunci, ori reduci din cantitățile de la fiecare masă, fie mănânci mai puține mese. Aceasta este metoda prin care mănânci mai rar, sari peste câte o masă.

Oricum poți face asta, de exemplu, dacă ai mâncat foarte mult la o anumită masă, un prânz foarte bogat, pe următoarea o sari sau mănânci foarte puțin.

Un lucru care unora ne venea natural, mai ales dacă ne gândim la vânători și culegători, nu vânau în fiecare zi câte un mamut, ci atunci când apucau.

Pe undeva are niște beneficii, are o bază în natura noastră, dar din păcate are și niște riscuri”, a mai spus nutriționistul.

Cui nu sunt recomandate regimurile alimentare

Mai mult, nutriționistul a precizat că pentru copii nu sunt recomandate nici regimurile dure, nici postul intermitent.

”Copiii trebuie să se dezvolte fizic, psihic. Până la urmă aceste metode sunt dure și pauza alimentară reprezintă un stres pentru organism și dacă tu îl suprapui peste alte forme de stres, psihologic, jobul dificil, în loc să fie un stres care să inducă o adaptare pozitivă ca să fie mai bine după post, îți va fi mai rău.

Și atunci, mai degrabă o persoană foarte stresată, copiii, femeile însărcinate, trebuie să meargă pe varianta cu măcar trei mese pe zi”, a mai spus Mărgărit, adăugând că trebuie ținut cont de două lucruri și anume dacă există energie pe întreaga durată a zilei, cu cele 3 mese, și dacă se poate controla apetitul.

Vezi și: Postul intermitent și contraindicațiile sale. Cine trebuie să îl evite

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel