Poluarea, efect devastator în boala Covid-19: prof dr Florin Mihălțan explică

Poluare  FOTO: pexels.com
EXCLUSIV
Prof. dr. Florin Mihălțan a explicat la DC Media Group care este legătura între poluare și formele grave ale bolii Covid-19.   

Prof. dr. Florin Mihălțan a explicat la dezbaterea pe tema calității aerului din România organizată de DC Media Group care este legătura între formele grave ale bolii Covid-19 și poluare. Asta, a spus el, este o posibilă explicație pentru numărul mare de decese din unele țări precum Italia sau Spania.

„Cred că aș putea să completez ce s-a spus anterior cu niște informații legate de Covid și poluare, pentru că, la ora actuală, noi cam neglijăm această interferență. Există mai multe studii, publicate în țări care la ora actual au o rată foarte mare de decese, vorbim de Italia, Franța, Spania și SUA, care arată că aceste particule poluante, dacă cresc cu un procent, sunt niște particule care trebuie să aibă o dimensiune de 2,5 microni ca să intre la nivelul aparatului pulmonară și să realizeze efectele, o creștere doar cu 1% aduce o creștere a ratei de decese cu 15%.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că zonele cele mai poluate, de exemplu din Italia, Romania și Lombardia, în Nordul Spaniei, în California, au suportat acest asalt al factorilor poluanți corelați cu creșterea severității bolii Covid”, a spus el în cadrul dezbaterii.

De asemenea, el a mai arătat că în ciuda faptului că s-a redus poluarea dată de traficul rutier sau aerian, poluarea a crescut din cauza defrițărilor masive din această perioadă. 

„Există și un paradox despre care am apucat să aud ce a spus domnul ministru (Costel Alexe, n.r.), înregistrat în mai multe țări, nu doar în România. Odată cu scăderea zborurilor avioanelor, a folosirii mașinilor, într-adevăr, a scăzut nivelul de poluare. Dar, pe altă parte, în multe țări s-a semnalat o creștere a tăierilor din păduri, ilegale, și a traficului cu animale din aceste păduri. Deci, acest paradox cred că s-a întâmplat și la noi. Este o măsură care vine și contrabalansează tot ce a adus „bun" pandemia de Covid din punct de vedere a încercării de depoluare a marilor aglomerații urbane.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel