Poluarea aerului, factor de risc pentru boala Alzheimer. STUDIU

Poluarea și zgomotul datorate traficului intens, extrem de periculoase. Foto. Pixabay
Expunerea la niveluri mai mari de poluare a aerului, cea determinată de trafic, este factor de risc pentru Alzheimer, mai ales la persoanele care au deja biomarkerii bolii, arată un nou studiu. 

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare a Creierului Barcelonaβeta (BBRC), componenta de cercetare a Fundației Pasqual Maragall, în colaborare cu ISGlobal, au găsit o asociere între expunerea la poluarea aerului și niveluri mai ridicate de biomarkeri ai bolii Alzheimer, în special la persoanele cu nivel crescut de depunere de beta-amiloid în creier. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul Environment International (link direct studiu).

Poluarea dată de traficul rutier

„Constatările noastre indică faptul că particulele mici aflate în suspensie și gazele din aerul poluat, produse în principal de traficul rutier, pot fi un factor de risc de mediu pentru boala Alzheimer”, subliniază dr. Marta Crous Bou, una dintre autorii studiului și un colaborator științific al BBRC. Ea a arătat că studiul „oferă dovezi că poluarea aerului poate avea un efect special asupra persoanelor care au deja biomarkeri ai bolii, în acest caz, depunerea de beta-amiloid în creier și că expunerea poate contribui la avansarea sau progresia boala”.

Rezultatele acestui studiu indică faptul că o expunere mai mare la dioxid de azot și la particulele în suspensie cu un diametru de 2,5 microni sau mai puțin (PM2,5) este asociată cu niveluri mai mari de depunere a proteinei beta-amiloid în creier, o alterare biologică care are loc în Boala Alzheimer. Pe de altă parte, expunerile la aer poluat care conține particule PM10 (particule cu un diametru de 10 microni sau mai puțin) și particule PM2,5 au fost asociate cu niveluri mai mari de lumină a neurofilamentului (NfL) în lichidul cefalorahidian, un biomarker al leziunii neuronale. Descoperirile studiului sugerează, de asemenea, că efectul expunerii la poluanții atmosferici asupra nivelurilor de NfL a fost mai puternice la persoanele care poartă varianta genei APOE care este principala genă a factorului de risc pentru boala Alzheimer.

Aceste descoperiri sunt în concordanță cu ipotezele care sugerează că particulele fine, cum ar fi PM2.5, pot traversa bariera hemato-encefalică și pot ajunge la creier. Poluarea aerului este, de asemenea, una dintre cele mai răspândite surse de inflamație indusă de mediu și de stres oxidativ, doi factori implicați în procesele neurodegenerative.

Noi orizonturi

Deși mecanismele implicate în aceste asocieri sunt încă puțin înțelese, concluziile acestui studiu întăresc dovezile științifice emergente că poluarea aerului poate fi un factor de risc în dezvoltarea bolii Alzheimer. „Este important de subliniat că acesta este un factor modificabil, și unul la care este expusă o mare parte a populației. Chiar dacă riscurile asociate sunt mici, o reducere a expunerii ar duce la o scădere a morbidității asociate acestei boli”, a explicat cercetătorul dr. Silvia Alemany, autor principal al studiului. „Studiile viitoare ne vor permite să demonstrăm dacă efectele sale sunt legate de progresia bolii”, a mai arătat ea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel