Platforma informatică PIAS a CNAS a picat din nou! Abia la sfârșitul săptâmânii ar putea funcționa din nou!

Sorina Pintea, ministrul Sănătății
Platforma Informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (PIAS) a picat din nou, astăzi, după ce administratorii de la CNAS abia reușiseră să o pornească. 

De la începutul lunii iulie, Platforma Informatică a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate - PIAS - are mari probleme. Nu a funcționat deloc timp de aproape trei săptămâni și, după un weekend în care a mers cât de cât, acum s-a defectat din nou. 

Este cea mai mare defecțiune pe care a înregistrat-o PIAS de la înființarea sa. De la 1 iulie a picat, medicii fiind obligați să lucreze în offline, fără a putea înregistra serviciile medicale sau a putea verifica dacă un pacient este asigurat sau nu. De asemenea, toate rețetele au fost emise în offline. 

Vineri seară, după 19 zile de defecțiune, administratorii IT de la CNAS reușiseră să repornească sistemul, iar peste weekend acesta a funcționat, deși mai dădea și erori. În această dimineață, însă, PIAS s-a defectat din nou. 

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a anunțat că va face plângere penală pentru defecțiunea înregistrată de platforma informatică, iar astăzi ar trebui să primească un raport cu explicații. 

Reprezentanții Ministerului Sănătății, ai Casei Naționale de Asigurări de Sănătate , dar și ai firmei Siveco, cea care oferă mentenanța unora dintre componentele sistemului informatic al cardului de sănătate, s-au întâlnit astăzi, la sediul Ministerului Sănătății. Întâlnirea a avut loc la inițiativa ministrului Sănătății, Sorina Pintea, de asemenea prezentă la discuții.

Controlul început în luna iunie, în urma numeroaselor sesizări care au venit la Ministerul Sănătății, va fi terminat în următoarele 7 zile și pot să vă spun cu certitudine că va fi depus la Direcția Națională Anticorupție”, a spus Sorina Pintea, după discuție.  „Au fost lăsate fără mentenenaţă componente esenţiale sistemului”, a dezvăluit ministrul, într-o conferință de presă. 

Vreau să vă spun că am ajuns la concluzia că există elemente de natură penală. Vreau să vă spun că am acoperit perioada de control, a fost din 2011 până în prezent. Am vrut să avem o imagine completă asupra problemelor care au grevat de-a lungul timpului funcționarea sistemului. Sincer nu ne așteptam la acest deznodământ, dar pentru că faptele vorbesc, până la urmă decizia este să depunem acest raport la DNA. (...) Voi spune care sunt aceste probleme când va fi finalizat raportul, deci în termen de 7 zile. În momentul în care vom depune plângerea vom face și aceste precizări. Dar pot să precizez, în mare, că este vorba de proceduri de achiziție, de contracte de achiziție, de modul de gestionare a sistemului informatic”, a spus Sorina Pintea, în direct la la România TV. 

PIAS ar putea funcționa la sfârșitul săptămânii

Ministrul Sănătății a explicat și ce măsuri imediate a decis să se ia. 

Astăzi am avut o întâlnire cu reprezentanții CNAS și cu reprezentanții unei firme de IT. Problema principală, de fapt, a sistemului în acest moment, este lipsa mentenanței la una din componentele platformei, respectiv baza de date. Pentru aceasta, legea permite efectuarea unei proceduri de achiziție în regim de urgență, până la finalizarea procedurii începute, care este în contestație. Prin urmare, reprezentanții CNAS vor face astăzi toate demersurile pentru acest lucru, astfel încât funcționarea să înceapă în condiții optime, la finalul acestei săptămâni. Pentru că astăzi s-a dat drumul sistemului, iar după 3 ore a început să aibă sincope”, a spus Ministrul Sănătății. 

Doar mentenanța pentru baza de date costa CNAS, lunar, o sumă uriașă!

Am primit informații referitoare la suma pe care Casa Națională de Asigurări de Sănătate o plătea lunar pentru una din componente, pentru baza de date. Până în 2017 a fost de 250.000 de euro lunar” a arătat Sorina Pintea. 

 

 stire în curs de actualizare

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel