Planta considerată "ceasul elvețian al plantelor medicinale". Are beneficii pentru menopauză, dureri de sân, bufeuri și eczeme

Planta - Foto: Freepik @mayakruchankova
Planta considerată "ceasul elvețian al plantelor medicinale". Este benefic pentru durerile de sân, afecțiunile pielii, menopauză sau scleroză multiplă.

Din ce în ce mai multe persoane apelează la medicina naturistă, crezând că plantele îi vor ajuta în remedierea anumitor simptome sau tratarea anumitor boli.

Astăzi vă vom prezenta planta care poate ameliora simptomele sindromului premenstrual și afecțiunile pielii, cum ar fi eczema.

Unele studii au descoperit că această plantă are proprietăți antiinflamatorii. Mai mult, se știe că ajută în cazul unor afecțiuni precum dermatita atopică și neuropatia diabetică și că poate ajuta cu alte probleme de sănătate, cum ar fi durerile de sân.

Cercetări recente indică îmbunătățirea calității vieții pacienților cu scleroză multiplă, modificarea hormonilor și a sensibilității la insulină la cei care se confruntă cu sindromul ovarelor polichistice și utilizarea acestuia la nivel topic pentru a îmbunătăți dermatita ușoară.

Conform acestor studii, uleiul din această plantă ar putea fi "ceasul elvețian al lumii plantelor medicinale".

Uleiul din această plantă ar putea fi benefic pentru:

- afecțiuni ușoare ale pielii

- dureri de sân

- menopauză

- inflamații

- neuropatie diabetică

- scleroză multiplă

- tensiune arterială

Este vorba despre primula și uleiul de primulă, pe care oamenii îl foloseau în mod tradițional pentru a trata afecțiuni, inclusiv vânătăi, hemoroizi și dureri de gât.

Benefiicile plantei pentru sănătate

1. Poate ajuta la ameliorarea acneei

Unii oameni cred că poate ajuta acneea prin reducerea inflamației pielii și a numărului de celule cutanate care provoacă leziuni. De asemenea, poate ajuta pielea să rețină umiditatea.

2. Poate ajuta la ameliorarea eczemelor

Unele țări, altele decât Statele Unite, au aprobat uleiul de primulă pentru a trata eczema, o afecțiune inflamatorie a pielii.

3. Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății generale a pielii

Uleiul de primulă poate fi benefic pentru structura și funcția pielii.

Potrivit unui studiu mai vechi din 2005, citat de Healthline, suplimentarea orală de ulei de primulă poate ajuta la netezirea pielii și la îmbunătățirea acesteia:

- elasticitatea

- hidratarea

- fermitatea

- rezistența la oboseală

4. Poate ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual

Un studiu din 2019 sugerează că uleiul de primulă poate fi eficient în tratarea simptomelor sindromului premenstrual, cum ar fi:

- umflarea sânilor

- iritabilitate

- balonare

- acnee

Cercetătorii cred că unele persoane se confruntă cu sindromul premenstrual pentru că sunt sensibile la nivelul de prolactină din organism.

5. Poate ajuta la reducerea la minimum a durerilor de sân

Unele persoane pot folosi uleiul de primulă pentru a ameliora durerile ciclice ale sânilor. Unii oameni cred că uleiul de primulă este considerat a reduce inflamația și a ajuta la inhibarea prostaglandinelor care cauzează durerea ciclică a sânilor.

6. Poate ajuta la reducerea bufeurilor

Unii oameni cred că uleiul de primulă poate reduce severitatea bufeurilor, unul dintre cele mai inconfortabile efecte secundare ale menopauzei.

Dar Centrul Național pentru Sănătate Complementară și Integrativă (NCCIH) notează că nu există suficiente dovezi care să susțină eficacitatea uleiului de primulăă pentru bufeuri sau alte efecte secundare ale menopauzei.

7. Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii

8. Poate ajuta la reducerea durerii nervoase

Neuropatia periferică este un efect secundar comun al diabetului și al altor afecțiuni. O revizuire a cercetărilor din 2018 notează că studiile pe animale au arătat că acizii grași precum acidul linolenic pot ajuta potențial la reducerea simptomelor neuropatiei, cum ar fi:

- sensibilitate la cald și la rece

- amorțeală

- furnicături

- slăbiciune.

9. Poate ajuta la ameliorarea durerii osoase

Durerea osoasă este adesea cauzată de artrita reumatoidă, o afecțiune inflamatorie cronică. Potrivit unui mic studiu din 2017, uleiul de primulă poate reduce potențial durerea artritei reumatoide fără a provoca efecte secundare nedorite.

Uleiul de primulă, efecte secundare


În general, uleiul de primulă este considerat sigur pentru majoritatea oamenilor pentru utilizarea pe termen scurt.

Suplimentele nu sunt monitorizate din punct de vedere al calității de către Food and Drug Administration (FDA). 

Efectele secundare sunt de obicei ușoare și pot include:

- stomac deranjat

- dureri de stomac

- dureri de cap

- scaune moi

În cazuri rare, poate provoca o reacție alergică. Unele simptome ale reacției alergice sunt:

- inflamație a mâinilor și picioarelor

- erupție cutanată

- dificultăți de respirație

- respirație șuierătoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel