Planta care ajută la relaxarea creierului. Are efect antidepresiv și anticancerigen

gura lupului - FOTO: Captură YouTube@West Virginia Public Broadcasting
Planta care ajută la relaxarea creierului reduce inflamația și are efect anticancerigen și antidepresiv.

O plantă cu flori, cunoscută pentru proprietățile sale terapeutice, a fost utilizată de secole în medicina tradițională pentru a trata o varietate de afecțiuni. În ultimele decenii, interesul pentru această plantă a crescut, iar suplimentele pe bază de extracte din aceasta au devenit tot mai populare în rândul consumatorilor în căutare de alternative naturale pentru sănătate și bunăstare. 

Gura lupului, planta care ajută la relaxarea creierului

Gura lupului este o plantă cu flori folosită de mult timp în medicina tradițională. Suplimentele pot oferi beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea stării de spirit, reducerea inflamației și efecte anticancerigene.

Diverse părți ale plantei de gura lupului cum ar fi rădăcinile și frunzele lor, au fost folosite în medicina tradițională chineză și de amerindieni pentru a trata o varietate de afecțiuni, de la diaree la dureri cronice.

Astăzi, această plantă este larg disponibilă sub formă de supliment și se presupune că oferă o serie de beneficii pentru sănătate, de la îmbunătățirea sănătății inimii la ameliorarea anxietății.

Frunzele plantei gura lupului au fost folosite în medicina tradițională pe bază de plante ca sedativ și pentru a trata afecțiuni precum anxietatea și convulsiile. Planta era apreciată de amerindieni pentru proprietățile sale medicinale puternice.

Rădăcinile uscate ale acestei plante au fost folosite de secole în medicina tradițională chineză pentru a trata diareea, insomniile, dizenteria, tensiunea arterială ridicată, hemoragiile, infecțiile respiratorii și inflamațiile.

Vezi și: Primul simptom de stenoza aortică. Dr. Rodica Niculescu: Pur și simplu fac angină. Sunt pacienți care au doar amețeli

Gura lupului, beneficii potențiale

Gura lupului poate îmbunătăți starea de spirit și reduce anxietatea. S-a demonstrat că gura lupului îmbunătățește starea de spirit și reduce simptomele de anxietate, potrivit Healthline.

Se crede că gura lupului influențează pozitiv starea de spirit și reduce anxietatea prin stimularea acidului gamma-aminobutiric (GABA), un neurotransmițător care ajută la calmarea nervilor.

De remarcat că această plantă era folosită în practicile de medicină tradițională ca sedativ și tratament pentru afecțiuni precum insomniile și anxietatea.

De fapt, multe medicamente anti-anxietate funcționează în mod similar prin stimularea activității GABA.

Are efecte antibacteriene și antivirale

Studiile indică faptul că are efecte puternice antivirale și antibacteriene. Mai mult decât atât, acest extract a arătat efecte antibacteriene mai bune decât colistina, un antibiotic comun.

De asemenea, se presupune că gura lupului are efecte antibacteriene și este un component al unei mixturi de plante numită Candbactin, un remediu natural popular utilizat pentru a trata suprapopularea bacteriană intestinală.

Conține compuși antiinflamatori și anticancerigeni

Plantă pentru relaxarea creierului - FOTO: Freepik@netrun78

Gura lupului conține o serie de compuși vegetali benefici, inclusiv antioxidanți, care au efecte antiinflamatorii și protejează celulele de deteriorarea cauzată de moleculele numite radicali liberi.

Stresul oxidativ, rezultat din dezechilibrul dintre radicalii liberi și antioxidanți, este legat de mai multe afecțiuni cronice, cum ar fi anumite tipuri de cancer și bolile de inimă.

De remarcat că baicalina, un antioxidant flavonoid în gura lupului a demonstrat efecte anticancerigene puternice și poate ajuta la combaterea stresului oxidativ.

De exemplu, în studii de laborator, baicalina a indus moartea celulară în celulele de cancer de prostată și de col uterin, în timp ce a inhibat semnificativ creșterea celulelor de cancer ovarian și pancreatic.

Vezi și: EVAR și TEVAR: cele două tehnici minune pentru anevrism. Dr. Rodica Niculescu: Anevrismul este izolat astfel încât să nu se rupă și să nu ducă la deces

Scutellareina este un alt compus din gura lupului care prezintă un potențial anticancerigen puternic în studii de laborator.

Gura lupului, alte beneficii potențiale

Gura lupului a fost asociată și cu alte beneficii, inclusiv:

- efecte anticonvulsive

- insomnie

- boli neurodegenerative

- sănătatea inimii. Într-un studiu pe animale, injecțiile de baicalin au redus semnificativ deteriorarea asociată unui infarct indus.

Cu toate acestea, aceste efecte sunt promițătoare, dar sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă gura lupului este un tratament eficient pentru aceste afecțiuni.

Vezi și: Când se redeschide pavilionul B de la Spitalul Colentina. Ce se întâmplă cu cei ce au nevoie de operație. Liviu Oltean: Pacientul merită să fie tratat în condiții civilizate, chiar dacă fac sacrificii

Gura lupului, efecte adverse

Deși suplimentarea cu gura lupului poate oferi beneficii pentru sănătate, poate să nu fie potrivită pentru toată lumea și poate cauza efecte secundare grave în anumite cazuri.

De exemplu, planta este asociată cu leziuni hepatice și chiar insuficiență hepatică la unele persoane. Cu toate acestea, aceste cazuri au implicat în principal suplimente care conțineau mai multe plante, nu doar gura lupului.

Chiar și așa, persoanele cu afecțiuni care afectează funcția hepatică ar trebui să evite complet această plantă.

Trebuie menționat că gura lupului poate interacționa cu multe medicamente comune, cum ar fi anticoagulantele, medicamentele care scad colesterolul și anumite calmante.

În plus, gura lupului nu este recomandată pentru copii sau pentru femeile gravide sau care alăptează din cauza informațiilor insuficiente privind siguranța.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel