Plânsul, 9 beneficii pentru sănătatea ta. Ce se întâmplă când PLÂNGI și cât de mult ar trebui să o faci

Plânsul - Foto: Freepick @goffkein
Care sunt cele 9 beneficii ale plânsului pentru sănătatea ta. Ce se întâmplă, de fapt, când plângi. Dacă simți nevoia să plângi, fă-o. 

Este în regulă să plângi și s-ar putea chiar să fie benefic pentru sănătatea ta. Plânsul este o acțiune umană comună și poate fi declanșat de multe emoții diferite. Dar de ce plâng oamenii? Cât de mult sau puțin putem plânge?

Deci, dacă simți nevoia să plângi, nu te opri, pentru că lacrimile sunt un mod normal și sănătos de a exprima emoțiile.

Cât de mult ar trebui să plângi?

Cercetătorii de la Universitatea Tilburg au pus plânsul sub microscop și au ajuns la concluzia că, în medie, femeile americane plâng de 3,5 ori pe lună, în timp ce bărbații americani plâng de aproximativ 1,9 ori pe lună.

Mediile în funcție de țară variază considerabil. Media din America se află la capătul superior al spectrului. Femeile din China, de exemplu, plâng doar de aproximativ 1,4 ori pe lună, în timp ce bărbații din Bulgaria se pare că plâng doar de 0,3 ori pe lună.

Cercetătorii au descoperit că plânsul poate aduce beneficii atât corpului, cât și minții tale, iar aceste beneficii încep la naștere, odată cu primul plâns al bebelușului.

Iată cele 9 beneficii ale plânsului pentru sănătatea ta

1. Detoxifică organismul

Există trei tipuri diferite de lacrimi:

- lacrimi reflexe

- lacrimi continue

- lacrimi emoționale

Lacrimile reflexe curăță resturile, precum fumul și praful, din ochi. Lacrimile continue vă lubrifiază ochii și ajută la protejarea acestora de infecții. Lacrimile emoționale pot avea multe beneficii pentru sănătate. În timp ce lacrimile continue conțin 98% apă, lacrimile emoționale conțin hormoni de stres și alte toxine. Cercetătorii au teoretizat că plânsul elimină aceste lucruri din sistem, deși sunt necesare mai multe cercetări în acest domeniu.

2. Ajută la auto-calmare

Plânsul poate fi unul dintre cele mai bune mecanisme de auto-calmare. Cercetătorii au descoperit că plânsul activează sistemul nervos parasimpatic (PNS). PNS ajută corpul tău să se odihnească și să digere.

Beneficiile nu sunt însă imediate. Ar putea dura câteva minute de vărsare a lacrimilor înainte de a simți efectele liniștitoare ale plânsului.

3. Înlătură durerea

Plânsul pentru perioade lungi de timp eliberează oxitocina și opioidele endogene, cunoscute și sub numele de endorfine. Aceste substanțe chimice care te fac să te simți bine pot ajuta la atenuarea durerii fizice și emoționale. Odată ce endorfinele sunt eliberate, corpul tău poate intra într-o oarecare stare de amorțeală.

Oxitocina vă poate da un sentiment de calm sau de bunăstare. Este un alt exemplu al modului în care plânsul este o acțiune de auto-calmare.

4. Îmbunătățește starea de spirit

Pe lângă faptul că te ajută să ameliorezi durerea, plânsul, mai exact plânsul, poate chiar să-ți ridice moralul. Atunci când plângi, tragi multe respirații rapide de aer rece. Respirația în aer mai rece poate ajuta la reglarea și chiar la scăderea temperaturii creierului tău.

Un creier rece este mai plăcut pentru corpul și mintea ta decât un creier cald. Ca urmare, starea dumneavoastră de spirit se poate îmbunătăți după un episod de plâns.

5. Sprijin pentru raliere

Dacă te simți trist, plânsul este o modalitate de a-i face pe cei din jurul tău să știe că ai nevoie de sprijin. Acest lucru este cunoscut ca un beneficiu interpersonal. De când erai bebeluș, plânsul a fost un comportament de atașament. Funcția sa este în multe feluri de a obține confort și îngrijire din partea celorlalți. Cu alte cuvinte, vă ajută să vă construiți rețeaua de sprijin social atunci când lucrurile devin dificile.

6. Te ajută să te recuperezi după o suferință

Doliul este un proces. Acesta implică perioade de tristețe, amorțeală, vinovăție și furie. Plânsul este deosebit de important în timpul perioadelor de doliu. Poate chiar să vă ajute să procesați și să acceptați pierderea unei persoane dragi.

Fiecare persoană trece prin procesul de doliu în moduri diferite. Dacă observați că plânsul dumneavoastră este extrem sau începe să interfereze cu viața de zi cu zi, ar putea fi o idee bună să vă consultați medicul.

7. Restabilește echilibrul emoțional

Plânsul nu se întâmplă doar ca răspuns la ceva trist. Uneori poți plânge atunci când ești extrem de fericit, speriat sau stresat. Cercetătorii de la Universitatea Yale cred că plânsul în acest fel poate ajuta la restabilirea echilibrului emoțional. Atunci când ești incredibil de fericit sau speriat de ceva și plângi, acesta poate fi modul în care corpul tău se recuperează după ce a trăit o emoție atât de puternică.

8. Ajută bebelușul să respire la naștere

Primul plâns al unui bebeluș care iese din uter este un plâns foarte important. Bebelușii își primesc oxigenul în interiorul uterului prin cordonul ombilical

. Odată ce un bebeluș este adus pe lume, trebuie să înceapă să respire singur. Primul plâns este cel care ajută plămânii bebelușului să se adapteze la viața din lumea exterioară.

Plânsul îi ajută, de asemenea, pe bebeluși să elimine orice lichid suplimentar din plămâni, nas și gură.

9. Ajută bebelușul să doarmă

Plânsul poate ajuta, de asemenea, bebelușii să doarmă mai bine noaptea. Într-un mic studiu privind somnul sugarilor, 43 de participanți au folosit extincția graduală, cunoscută și sub numele de plâns controlat, pentru a-și culca bebelușii.

Cu plânsul controlat, bebelușii au fost lăsați să plângă un număr stabilit de minute înainte de intervenția părinților lor. Plânsul a crescut atât durata somnului, cât și numărul de treziri ale bebelușilor în timpul nopții. Un an mai târziu, plânsul nu a părut să crească stresul la sugari sau să aibă un impact negativ asupra legăturii dintre părinți și copii.

Când ar trebui să căutați ajutor?

Plânsul ca răspuns la ceva care te face fericit sau trist este normal și sănătos. Nu vă sfiiți să vărsați lacrimi dacă simțiți nevoia de a vă elibera. Totuși, plânsul excesiv este ceva despre care ar trebui să discutați cu medicul dumneavoastră. Dacă plânsul începe să interfereze cu activitățile dvs. zilnice, poate fi un semn de depresie, notează Healthline.

Alte simptome ale depresiei includ:

- sentimente de tristețe sau lipsă de speranță

- sentimente de iritabilitate sau frustrare

- modificări ale poftei de mâncare sau pierderea sau creșterea în greutate

- lipsa de energie

- probleme de somn sau somn prea mult

- dureri inexplicabile sau dureri inexplicabile

- gânduri de moarte sau sinucidere.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel