Pintea, parteneriat România - Austria pentru tratarea pacienților

Sorina Pintea, ministrul român al Sănătății s-a întâlnit, luni, la Viena, cu omologul austriac Beate Hartinger - Klein și a discutat posibilitatea semnării unui parteneriat, astfel încât pacienții români să aibă acces mai ușor la clinici din Austria.

Sorina Pintea, ministrul român al Sănătății, și Beate Hartinger - Klein, ministrul austriac al Sănătății au discutat despre procesul de preluare a președinției Consiliului Europei de către România de la Austria, în 2019, dar și despre o viitoare colaborare între cele două țări în domeniul sănătății.

Parteneriat, nu mici înțelegeri

Pintea nu dorește ca relațiile pe latura medicală să rămână sporadice sau cazuale, așa cum sunt în prezent, și, de aceea, a propus semnarea unui parteneriat care să asigure pacienților români un acces mult mai direct și mai ușor la servicii medicale în Austria, servicii pe care nu le au la dispoziție în țara noastră.

Un foarte bun exemplu în acest sens ar putea fi transplantul pulmonar. În România, Programul Național de Transplant Pulmonar a fost lansat în vara lui 2017, dar abia în primăvara acestui an au fost realizate primele intervenții. Până la demararea programului, însă, cele mai multe cazuri de pacienții români care aveau nevoie de transplant pulmonar ajungeau la Viena, în baza unei înțelegeri verbale care n-a fost niciodată parafată.

„Mulți pacienți români accesează serviciile medicale din Austria. La nivelul celor două țări am avut decontări în acest sens, dar din păcate acestea s-au datorat unor relații personale. Propunem părții austriece încheierea unui memorandum de colaborare pe termen lung", a declarat ministrul Sorina Pintea, la întâlnirea de luni.

Tratamente în străinătate pentru sute de pacienți români

Anul trecut, spre exemplu, Casa Națională de Asigurări de Sănătate a decontat tratamentul a sute de pacienți români în clinici din Austria și din alte țări.

Conform datelor oficiale, situaţia formularelor S2/E112 emise de casele de asigurări de sănătate pe fiecare stat membru UE/SEE/Confederaţia Elveţiană, în anul 2017, este: Germania - 319 (pacienți tratați), Italia - 187, Franţa - 84, Austria - 82, Ungaria - 21, Belgia - 12, Olanda - 7, Marea Britanie - 7, Elveţia - 6, Irlanda - 3, Cehia, Grecia, Polonia, Spania - câte unul.
Pe lângă aceasta, însă, se estimează că alte cel puțin câteva sute de pacienți ajung la tratament în clinici austriece pe cont propriu.

Vom prelua ștafeta de la austrieci

Delegațiile din cele două țări au discutat și despre coordonarea și preluarea dosarelor tematice din timpul președinției austriece, precum și despre temele prioritare ale României, după preluarea președinției Consiliului UE.
În aceste zile, o delegație a României condusă de către Sorina Pintea, ministrul Sănătății participă la Reuniunea informală a miniștrilor Sănătății din statele membre UE organizată în Viena, pe perioada președinției austriece a Consiliului UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel