Pilula contraceptivă sau pastila de a doua zi, CÂND se ia și ce este. Vârsta până la care AI VOIE să o iei. Totul despre cea mai IEFTINĂ metodă "anti-bebe"

pilula contraceptiva sau pastila de a doua zi - Foto: Pexels @JESHOOTS.com
Ce este pilula contraceptivă, ce conține, când se ia și care e vârsta până la care poate fi administrată. 

Pilulele contraceptive, sau anticoncepționalele așa cum sunt cunoscute, și în general tot ce ține de educația sexuală au devenit subiecte tabu, subiecte care nu sunt discutate cu adolescenții zilelor noastre, lucru care duce la cifre îngrijorătoare.

Există o mulțime de mituri despre pilulele contraceptive și oricât de mult am încerca să ne ferim, aceste subiecte trebuie dezbătute și clarificate. O parte din mituri spun că aceste medicamente duc la îngrășare sau dereglări menstruale și tocmai de aceea, femeile nu cunosc beneficiile lor, tocmai pentru că nu cunosc adevărul, nu se informează din surse corecte și ajung să aibă probleme din cauza sarcinilor nedorite. 

Luate în mod corect, anticoncepționalele au o rată de succes de 91% și este bine de știut că anumite medicamente ar putea reduce din eficiență și se pierde din eficacitate dacă femeia are vărsături sau diaree.

Ce conține pilula contraceptivă

"Pilula contraceptivă reprezintă cea mai populară, cea mai eficientă și cea mai convenabilă economic metodă de prevenire a sarcinii. Compoziția lor este reprezentată de doi hormoni sintetici care imită hormonii naturali secretați de ovar în organismul femeii.

Este vorba despre estrogen și de progesteron. Sigur, există și așa numitele mini-pilule care nu au decât progestativ și au indicație de nișă și se recomandă în perioada de alăptare, pentru că neavând estrogen, nu interferează cu secreția lactată. 

Când sunt indicate și de la ce vârstă le putem lua

Pilulele sunt apanajul femeii cu vârstă de până în 35 de ani, pentru că după această vârstă ele devin contraindicate. Sigur, atunci când sunt date în scop contraceptiv, sunt la recomandate la dorința femeii de a nu procrea. 

Există și un alt compartiment de folosință a pilulei contraceptive, anume menirea terapeutică. Și atunci le putem recomanda chiar și înainte de începerea vieții sexuale pentru a regulariza menstuațiile, pentru a diminua durerile la menstruație sau pentru a stata un chist de ovar sau altă patologie care poate beneficia de punerea în repaus a ovarului. Pentru că mecanismul de acțiune a celor doi hormoni, dacă sunt luați în doză mică și în mod corect, zilnic, la aceeași oră, mecanismul de acțiune este de a inhiba ovulația. 

Nemaifiind ovul, femeia nu mai poate rămâne gravidă.

Pot avea efecte secundare?

Unele persoane pot să se plângă că au o sensibilitate crescută a sânului, o tulburare de libido sau li se pară că iau în greutate mai mult. Ceea ce este important este că e nevoie de un bun diagnostic înainte de recomandare. Și nu mă refer doar la examenul ginecologic Babeș Papanicolau, ecografie transvaginală, ci mă refer la acele analize de sânge care pot depista în primul rând contraindicațiile pilulei contraceptive. 

Pentru că trebuie să știți că există o boala care se transmite genetic și care are efect asupra coagulării sângelui și această boală este o contraindicație categorică a folosirii pilulei contraceptive din cauza riscului de apariție a cheagurilor de sânge. Deci cu o serioasă și competentă investigație, putem alege contraceptivul care e optim pentru a evita o sarcină. 

La femeia sub 35 de ani, care nu fumează, pentru că și fumatul este o contradindicație și fumatul favorizează apariția acelei trombo-embolii, acelor cheaguri de sânge", a declarat medicul primar de obstetrică - ginecologie Zorela Szgarbura, în cadrul emisiunii "Neatza cu Răzvan și Dani". 

Ei bine, ca o concluzie, pilulele contraceptive sunt eficiente atât timp cât sunt luate corect, adică în fiecare zi, la aceeași oră și sunt recomandate pentru femeile cu vârsta sub 35 de ani, nefumătoare și care nu au boli care să contraindice pilula contraceptivă.

În plus, pilula contraceptivă se poate gasi la orice farmacie, disponibilă fără rețetă, și se administrează la cel mult 72 de ore de la contactul sexual neprotejat. Dar, pentru o eficiență sporită, medicii recomandă să fie luată în primele 24 de ore.

Mituri demontate despre pilula contraceptivă

 

1. Este o bombă hormonală periculoasă pentru organism și provoacă cancer ovarian - FALS

Pilula de a doua zi împiedică formarea unei sarcini nedorite doar cu ajutorul unui singur hormon și deci întârzie ovulația pentru a evita apariția unei sarcini nedorite. Odată ingerată, pilula, ea este metabolizată rapid și eliminată complet din organism în maximum 48 de ore, fără nici un fel de efect pe termen lung.

2. Dacă o folosesc mai des de trei ori pe an ajung sterilă și nu mai pot să fac copii - FALS

Sterilitatea sau infertilitatea unei femei nu are legătură cu pilula de a doua zi. 

3. N-ai voie sa folosești pilula de a doua zi mai mult de două ori pe an - Această afirmație are nevoie de precizări clare.

Poți lua pastila și la interval de câteva zile dacă situația o impune, dar nu e ceva recomandabil pentru că eficacitatea ei scade cu fiecare întârziere.

Nu e o problemă folosirea ei mai mult de două ori pe an dar nu e bine să fie folosită ca înlocuitor al pilulelor anticoncepționale de pe piață și se recomandă folosirea ei doar în situații excepționale.

4. Dereglează menstruația - parțial FALS

Această informație are o bucată de adevăr, dar nu în toate cazurile și nu pentru toate femeile, pentru că depinde de vârsta femeii, factorii genetici, stresul, alimentația, practic după pilula de a doua zi e posibil ca menstruația sa întârzie cu câteva zile sau chiar săptămâni. Această dereglare poate fi cel mult una temporară, iar lucrurile revin la normal din a doua lună.

Folosirea frecventă a pilulei poate să determine o dereglare prelungită a ciclului menstrual, organismul neavând timp să-și recupereze ritmul normal dacă repetăm utilizarea la scurt timp după o folosire. De aceea nu se recomandă abuzul de această pilulă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel