Pierderea apetitului, ce boli grave pot să o provoace

Pierderea apetitului poate ascunde, printre altele, mai multe tipuri de cancer
Pierderea apetitului este atunci când dorința de a mânca este redusă. Termenul medical pentru pierderea apetitului este anorexia. Dar în spatele ei se pot ascunde boli mult mai grave (unele chiar incurabile și mortale), decât ea.

Orice boală poate reduce pofta de mâncare, adică poate provoca pierderea apetitului. Dacă boala este tratabilă, pofta de mâncare va reveni atunci când starea este vindecată.

Cauze

Un apetit scăzut este aproape întotdeauna observat la adulții mai în vârstă. Deseori, nu se găsește nicio cauză fizică pentru asta. Emoțiile cum ar fi tristețea, depresia sau durerea pot duce la pierderea apetitului. De asemenea, cancerul poate provoca un apetit scăzut. Puteți pierde în greutate fără să faceți ceva anume pentru asta. Tipurile de cancer care vă pot cauza pierderea apetitului includ:

Cancer de colon,

Cancer ovarian,

Cancer la stomac,

Cancer pancreatic,

Alte cauze pentru pierderea apetitului

Boală cronică de ficat;

Boală cronică renală;

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC);

Demența;

Insuficiența cardiacă;

Hepatita;

HIV;

Hipotiroidism;

Sarcina (primul trimestru);

Administrarea anumitor medicamente, inclusiv antibiotice, medicamente pentru chimioterapie, codeină și morfină;

Administrarea anumitor droguri, inclusiv amfetamine, cocaină și heroină.

Când să vă duceți la medic

Consultați medicul dacă pierdeți multă greutate fără să fi făcut ceva pentru asta.
Cereți ajutor medical dacă pierderea apetitului apare împreună cu alte semne de depresie, consum de droguri sau alcool, ori o tulburare de alimentație, notează experții de la MedLinePlus.

Pentru pierderea poftei de mâncare cauzată de medicamente, adresați-vă medicului care vă poate ajusta doza sau schimba tratamentul. Nu întrerupeți administrarea medicamentelor înainte să discutați mai întâi cu medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel