Picioare umflate? Bolile grave care au acest simptom

Poți avea picioare umflate din mai multe motive
Mergeți la doctor dacă aveți picioare umflate: acestea ar putea indica o afecțiune medicală gravă, care vă poate pune viața în pericol.

Picioare umflate poți avea ca o reacție inflamatorie normală datorată unei entorse, spre exemplu. Dar picioarele umflate pot indica, de asemenea, o afecțiune medicală care vă poate pune viața în pericol, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă. Este important să aflați dacă există o cauză cunoscută (entorsaă) sau dacă există și alte simptome (cum ar fi respirația îngreunată) care au nevoie de atenția medicului.

De aceea ar fi bine să vă puneți următoarele întrebări:

- Umflarea este continuă (durează de mai mult de 24 de ore)?

- Umflarea se agravează și se întinde pe picior și picioarele tale sunt din ce în ce mai îngroșate?

- Aveți alte simptome, cum ar fi febră, vânătăi, respirație îngreunată, amețeli, tulburări, confuzie sau durere?

- Este umflătura ireversibilă, adică dacă apăsați pe picior timp de 10 sau 15 secunde și apoi ridicați degetul, pielea revine la loc? Sau rămâne o adâncitură?

Dacă ați răspuns da la oricare dintre aceste întrebări, trebuie să faceți urgent o programare la medic, atrag atenția experții de la University Health News. Dacă nu aveți aceste probleme, dar nu sunteți sigur de ce vă umflați, tot trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră.

Și dacă aveți, de asemenea, simptome precum durere în piept, lipsă de respirație sau amețeli, trebuie să ajungeți imediat la Urgență. Doar patru până la șase ore pot face diferența în sănătatea inimii tale.

Picioare umflate din motive rezonabile

Uneori umflarea picioarelor are sens. Umflarea este o componentă naturală a inflamației - roșeața, căldura și umflarea este primul pas al corpului în procesul de vindecare. Deci, dacă ați stat în picioare sau ați mers pe jos pentru o perioadă neobișnuit de lungă de timp sau v-ați tensionat glezna, unele umflături sunt normale. De asemenea, puteți observa edem la nivelul picioarelor și la glezne din cauza obezității, deși este înțelept să raportați acest lucru medicului dumneavoastră.

Umflarea este o acumulare de lichid în țesuturi - edem. Cele mai multe umflături sunt „reversibile", ceea ce înseamnă că dacă apăsați, cum spuneam, 10-15 secunde, piele arevine la loc. Cel mai bun exemplu sunt dungilă lăsate de șosete sau ciorapi pe pielea noastră atunci când le scoatem. Umflarea este ușoară și reversibilă.

Unele femei au edem „idiopatic" în timpul pre-menstruației sau în pre-menopauză. Idiopatic înseamnă pur și simplu ceva care apare în corpul nostru fără să aibă o boală la bază.

Este important să nu ignorați niciun tip de umflare. Conform unui raport din 2015 al Societății Europene de Cardiologie, una din cinci persoane va dezvolta boli de inimă, dar majoritatea oamenilor nu știu că cele două simptome principale ale insuficienței cardiace sunt umflarea picioarelor, începând de la talpi, urcând a glezne, și să aveți respirație îngreunată, mai ales atunci când vă întindeți seara în pat.

Picioare umflate, semnal de alarmă

Umflarea bilaterală – a ambelor picioare - indică adesea o cauză sistemică, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă. De asemenea, poate fi cauzată de simplul fapt că organismul reține apă.

Umflarea unilaterală – la un picior - se datorează de obicei unei probleme localizate, cum ar fi tromboza venei profunde, un cheag de sânge sau o problemă a limfei. Acestea sunt boli periculoase. Umflarea care crește dramatic într-o perioadă scurtă de timp, nu se rezolvă în 24 de ore sau nu se îmbunătățește, necesită asistență medicală.

Orice umflare care include roșeață, balonare sau durere nu este normală. Umflarea care este suficient de mare pentru a-ți face pantofii să devină strâmți nu este normală.

Dacă descoperiți că nu puteți merge confortabil sau că, de asemenea, picioarele dvs. se simt amorțite sau „înțepenite" ori dacă remediile clasice nu aduc îmbunătățiri în 24 de ore, solicitați asistență medicală. De asemenea, dacă picioarele umflate par să fi apărut în momentul în care ați început tratamentul cu un nou medicament, consultați imediat medicul.

Boli grave care au acest simptom

Multe boli care pot pune viața sunt asociate cu picioarele umflate, inclusiv:

- Reacții alergice,

- Cheaguri de sânge,

- Boala cardiacă,

- Cancer cervical,

- Insuficiență cardiacă congestivă,

- Tromboza venei profunde sau alte anomalii venoase,

- Dezechilibru hormonal,

- Hipotiroidismul,

- Infecţii,

- Boala renală,

- Boala hepatică, cum ar fi ciroza,

- Limfedemul,

- Apnee obstructivă de somn,

- Pericardită,

- Preeclampsia la gravide,

- Hipertensiunea pulmonară.

Pentru aceste afecțiuni aveți nevoie de asistență medicală imediat! Da, există și alte simptome legate de aceste probleme, dar este posibil să nu fiți conștienți de ele. Așa că mai bine nu riscați!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel