Physalis, efecte asupra sănătății. Combate cancerul și întărește sistemul imunitar

physalis - FOTO: Freepick
Physalis sunt fructe originare din America de Sud care se găsesc și în magazinele de la noi din țară. Acestea au o serie de beneficii pentru organism.

Fructele de physalis denumite și ”felinarele” chinezești au un conținut ridicat de antioxidanți. Physalis este o boabă, oarecum asemănătoare cu un tomatillo, înfășurat într-o frunză asemenea hârtiei. Acest ambalaj îi conferă aspectul unui mic felinar chinezesc - de aici și porecla. Cu toate acestea, nu provine din Asia. Fructul este originar din țările din America de Sud, inclusiv Brazilia, Peru, Columbia, Ecuador și Chile.

Physalis este un fruct versatil pe care îl puteți mânca crud, gătit sau sub formă de gemuri sau jeleuri. Este o sursă bogată de vitamina C, antioxidanți și alți nutrienți.

Suport pentru sistemul imunitar

O ceașcă de physalis conține mai mult de 50% din valoarea zilnică a vitaminei C. Vitamina C acționează ca un antioxidant pentru a vă proteja corpul împotriva radicalilor liberi și pentru a vă stimula sistemul imunitar.

De asemenea, joacă un rol în formarea colagenului, care promovează vindecarea rănilor. În plus, vitamina C îmbunătățește alți nutrienți. Ajută organismul să absoarbă fierul și să facă alți antioxidanți, cum ar fi vitamina E.

Vezi și: Noi restricții în România? Rafila a dezvăluit PLANUL cu masca și școlile

Proprietăți antiinflamatorii și de combatere a cancerului

Physalis conține steroizi care pot  ajuta la combaterea condițiilor inflamatorii, cum ar fi artrita, lupusul și boala inflamatorie intestinală, notează WEB.MD.

Steroizii pot juca, de asemenea, un rol în prevenirea și tratamentul cancerului. Cercetătorii studiază folosind steroizii produși de fructele de psysalis pentru a viza și ucide celulele canceroase specifice.

Mențin sănătatea oaselor

Consumul de fructe physalis vă poate ajuta să vă satisfaceți nevoile zilnice de calciu. Majoritatea oamenilor ştiu că calciul este esenţial în construirea şi menţinerea masei osoase. Cu toate acestea, calciul joacă, de asemenea, un rol important în funcțiile organismului, cum ar fi:

- Contracția musculară

- Reglarea ritmului cardiac

- Producţia de hormoni

- Suport pentru vasele de sânge sănătoase

- Sănătatea digestivă

Conținutul ridicat de pectină din fructele physalis îl face perfect pentru a face gemuri și jeleuri, dar pectina este, de asemenea, o sursă bună de fibre. Fibrele dietetice ajută la mutarea alimentelor prin intestinul gros (colon) pentru a preveni constipația. De asemenea, absoarbe apa din scaun pentru a o face mai moale și mai ușor de trecut prin sistemul digestiv.

Vezi și: Medicamentul anti-COVID a lui Biden va ajunge în România. Rafila: PATRU antivirale vom avea

Nutriție

Physalis este o sursă excelentă de vitamina C, care ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos și ajută la vindecarea mai ușoară a rănilor. Alte substanţe nutritive găsite în physalis includ beta-caroten și vitamina K.

Nutrienți per porţie

O porţie de o cană de physalis conține:

Calorii: 66

Proteine: 1 gram

Carbohidrați: 15 grame

Fibră: 15 grame

Calciu: 41 mg

Fier: 0,5 mg

Sodiu: 1,5 mg

Vitamina C: 41 mg

Vitamina A: 450 unități internaționale

Dimensiunile porțiilor

O porţie de physalis este de aproximativ o ceaşcă. Physalis este un fruct pe care îl puteți pregăti în multe moduri diferite. Puteți să-l mâncați crud, gătit sau în gemuri sau jeleuri. Aroma să citrică îl face ideal pentru asocierea sau decorarea deserturilor dulci, cum ar fi pavlova, glazura fondant, prăjituri sau brioșe.

Pentru a mânca un fruct physalis, desfaceți carcasa hârtiei și mâncați boabele portocalii strălucitoare din interior.  Fructele, tulpinile şi rădăcinile de physalis au proprietăţi care ajuta la vindecarea organismului. 

Physalis poate fi consumat ca atare, în stare proaspătă, după îndepărtarea frunzuliţelor protectoare, dar şi sub forma uscată. Se pot adăuga în salata de fructe, dar poate fi folosit şi în diverse preparate precum dulceaţa sau gem.

Cu physalis se pot prepara plăcinte, îngheţată, prăjituri, dulciuri diverse.  De asemenea, fructele de physalis pot fi glazurate cu ciocolată şi servite ca atare. 

Fructele se pot folosi şi la ornarea anumitor produse de patiserie, torturi, prăjituri.

Vezi și: Certificatul verde, cerut din nou. Rafila, anunț despre ce urmează în România: Să facă doza 4. Infecția gripală nu e banală

Fructele trebuie să fie coapte în totalitate

Physalis nu trebuie consumate dacă fructele nu sunt coapte în totalitate, pentru că în stare crudă ele conţin o toxină periculoasă care se numeşte solanină. Aceasta poate afecta sistemul digestiv şi poate provoca crampe şi diaree. În cazurile severe poate duce chiar la deces. Acesta este motivul pentru care physalis trebuie consumat numai în stare coaptă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel