PFAS, chimicalele veșnice care nu sunt interzise. Se găsesc chiar și în apă. Duc la cancer

pfas - FOTO: Freepik@kirisa99
PFAS sunt substanțe chimice care ne pot îmbolnăvi de cancer. Se găsesc pretutindeni. Sunt denumite chimicalele veșnice.

PFAS sunt substanțe chimice care pot duce la cancer. Acestea ar urma să fie interzise în Uniunea Europeană. La Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) a fost organizată o audiere publică începând cu 22 martie 2023, în cadrul căreia reprezentanții industriei, printre alții, își pot exprima opiniile, notează MSN.

PFAS, unde se găsesc

PFAS resping apa, grăsimea și murdăria și sunt stabile din punct de vedere chimic și termic. Datorită acestor proprietăți, acestea sunt utilizate în numeroase produse de consum, cum ar fi vasele de gătit, hârtie, textile, ceară de schi și ață dentară. În plus, PFAS sunt utiliztei pentru tratarea suprafețelor metalelor și materialelor plastice, în produsele de protecție a plantelor sau în agenții de stingere a incendiilor.

Vezi și: Medicamentul împotriva bolii Alzheimer. 18 din 24 de pacienți s-au vindecat, după ce tratamentul a redus plăcile amiloide

PFAS, nocive

Potrivit Ministerului Federal German pentru Mediu, Conservarea Naturii, Siguranță Nucleară și Protecția Consumatorilor, în ultimii ani s-a demonstrat că anumiți PFAS au avut efecte adverse asupra sănătății, ceea ce, în combinație cu longevitatea lor, este deosebit de îngrijorător.

Acestea pot afecta sistemul imunitar și pot provoca cancer. Potrivit centrului de consiliere a consumatorilor, studiile efectuate pe grupuri mai mari de populație indică faptul că anumiți PFAS dăunează ficatului, sistemului hormonal și imunitar și perturbă metabolismul lipidic, înrăutățesc eficacitatea vaccinărilor, determină scăderea greutății la naștere, reduc fertilitatea sau provoacă cancer.

PFAS, cum ajung în corpul uman

Oamenii pot ingera PFAS în principal prin intermediul alimentelor și al apei potabile. Aceștia pot fi detectați în sol, în apa potabilă, în hrana pentru animale și în diverse bunuri de consum. Conform celor mai recente informații furnizate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară EFSA, alimentele de origine animală sunt adesea contaminate cu PFAS.

Peste 17.000 de locații din Europa sunt afectate. PFAS sunt distribuiți în mediul înconjurător prin intermediul apei

PFAS se împart în PFAS cu lanț scurt și PFAS cu lanț lung. PFAS cu lanț scurt au o durată de viață extrem de lungă și sunt distribuiți în mediu prin intermediul apei într-un timp foarte scurt. PFAS cu lanț lung sunt, de asemenea, foarte persistenți în mediu și în organismele vii, iar unii PFAS se acumulează în diverse organisme, inclusiv în oameni. Aceste informații sunt publicate de Ministerul Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii, Securitate Nucleară și Protecția Consumatorilor.

Vezi și: Vitaminele și suplimentele alimentare care prelungesc tinerețea. Iată care sunt acestea

PFAS, efecte asupra sistemului imunitar al sugarilor

După ce au fost observate efecte asupra sistemului imunitar al sugarilor, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară EFSA a recomandat să nu se depășească un aport săptămânal tolerabil pe grup de 4,4 nanograme pe kilogram de greutate corporală încă din 2020.

Centrul de consiliere pentru consumatori avertizează că, de obicei, nu este posibil să se știe dacă un produs conține PFAS, deoarece în majoritatea domeniilor de produse nu există nicio obligație de etichetare pentru aceste substanțe chimice eterne.

Potrivit unui studiu (studiul GerES V), peste 1.000 de copii examinați pe întreg teritoriul Germaniei au fost expuși la contaminanții PFAS. O proporție semnificativă dintre copii a prezentat valori atât de ridicate în sânge încât nu mai poate fi exclus cu certitudine un risc pentru sănătate. În acest studiu, laptele matern, apa potabilă contaminată și spray-urile de impregnare au fost identificate ca fiind cauzele. PFAS pot fi, de asemenea, detectați în sângele adulților.

Vezi și: Câți pași trebuie să faci pe săptămână pentru a trăi mai mult și sănătos. Cifra care-ți prelungește viața

PFAS, substanțele chimice veșnice

PFAS reprezintă o familie de mii de substanțe fabricate de om - supranumite ”substanțe chimice veșnice”, deoarece nu se descompun în mediul înconjurător - care au fost utilizate pe scară largă începând cu anii 1940 într-o gamă largă de produse de consum și procese industriale de zi cu zi.

Apreciate pentru proprietățile lor antiaderente și de respingere a petelor, acestea pot fi găsite în ambalaje alimentare, produse cosmetice, ustensile de gătit, îmbrăcăminte impermeabilă, covoare, saltele, produse electronice și spume de stingere a incendiilor. În industrie, acestea sunt utilizate în procese precum finisarea și placarea metalelor, fluidele hidraulice și fabricarea semiconductorilor.

Utilizarea a doar două dintre substanțe - PFOS și PFOA - a fost interzisă sau restricționată din cauza efectelor lor toxice, persistente și bioacumulative, dar există îngrijorări cu privire la alte substanțe pentru care există mai puține dovezi de toxicitate disponibile, deoarece au fost mai puțin studiate, notează The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel