Petele albe de pe unghii, leuconichia, cauze și tratament. Ce înseamnă când apar astfel de semne

petele albe de pe unghii - FOTO: Freepik@devmaryna
Petele albe de pe unghii, denumite, leuconichia, pot indica anumite semne despre starea ta de sănătate.

Petele albe de pe unghii sunt un indicator comun al unei leziuni, dar pot apărea și din alte cauze, inclusiv ciuperci, deficiențe minerale și otrăvire cu metale grele.

Mulți adulți sănătoși vor observa pete pe unghiile lor la un moment dat în viață. De fapt, apariția lor nu este probabil un semn al unei afecțiuni medicale grave.

Cea mai frecventă cauză a acestor pete albe pe unghii, numită leuconichie, este o leziune a matricei unghiei. Aceste leziuni pot apărea dacă vă ciupiți sau vă loviți unghia sau degetul.

Câteva alte cauze pot fi responsabile pentru petele neobișnuite de pe unghii.

Vezi și: Masajul cu bambus, terapie pentru trup și suflet. Dan Bujor: Sculptez fiecare părticică din corp

Leuconichia, ce este

Leuconichia este o afecțiune în care apar linii sau puncte albe pe unghiile de la mâini sau de la picioare. Aceasta este o problemă foarte frecventă și este complet inofensivă.

Leuconichia este clasificată în două tipuri:

- Leuconichia adevărată își are originea în matricea unghiei, partea unghiei care este responsabilă pentru producția de unghii.

- Leuconiochia aparentă este o problemă a patului unghial, porțiunea unghiei care se află sub unghie, și nu unghia în sine.

Leuconichia adevărată poate fi împărțită în două categorii în funcție de modul în care arată unghiile.

- Leuconichia totală este o albire completă a plăcii unghiei. Aceasta afectează de obicei toate unghiile.

- Leuconichia parțială apare atunci când o porțiune din placa unghiei este afectată de albire. Poate afecta o singură unghie, câteva sau toate, notează Healthline.

Vezi și: Moartea părinților, efect sfâșietor. Este cea mai dramatică descoperire

Leuconichia, simptome

La unele persoane, petele albe pot apărea ca niște puncte mici pete pe unghie. Pentru alții, petele albe pot fi mai mari și se pot întinde pe toată placa unghiei. Petele pot afecta o singură unghie sau mai multe.

Leuconichia parțială poate apărea într-o varietate de moduri. Ele pot arăta astfel:

- puncte mici de mărimea unui vârf de pix (leuconichie punctată), care este cea mai frecventă formă

- "linii" mai mari de-a lungul unghiei (leuconichie longitudinală)

- puncte individuale mai mari sau benzi orizontale care sunt paralele cu baza unghiei (leuconichie striată sau transversală)

Cauza pentru petele albe de pe unghii poate dicta modul în care apar petele. O leziune a unghiei poate cauza un punct alb mare în mijlocul unghiei. O reacție alergică poate provoca mai multe puncte pe toată unghia.

Aspectul punctelor sau liniilor albe poate fi diferit pe fiecare unghie. De asemenea, este posibil să aveți simptome suplimentare, în funcție de cauza petelor albe.

Vezi și: COVID-19, greșeala majoră în privința tratamentului. Lupșe: Așteptăm minuni. Dacă ne-am fi vaccinat vârstnicii, nu am avea probleme

Petele albe de pe unghii, cauze

Petele albe de pe unghii sunt comune și o varietate de factori le pot cauza. Printre posibilități se numără următoarele.

Reacție alergică. O alergie la ojă, luciu, întăritor sau la dizolvantul de lac de unghii poate provoca pete albe pe unghii. 
Substanțele chimice folosite la aplicarea și îndepărtarea unghiilor acrilice sau cu gel pot, de asemenea, să vă deterioreze grav unghiile și pot provoca aceste pete albe.

Ciuperci. Pe unghiile de la picioare poate apărea o ciupercă comună a unghiilor numită onicomicoză albă superficială. Primul semn al infecției poate fi reprezentat de câteva puncte albe mici pe unghii.

Infecția poate crește și se poate răspândi la patul unghiei. Unghiile de la picioare pot apărea descuamate și apoi pot deveni groase și fragile.

Cauze ereditare. Leuconichia adevărată poate fi o afecțiune moștenită, dar este foarte rară. 
Este cauzată de o mutație genetică care poate fi transmisă de unul sau ambii părinți la un copil. De obicei, persoanele care se nasc cu leuconichie adevărată cauzată de o problemă ereditară se confruntă cu leuconichie totală, iar unghiile complet albe apar la naștere sau la începutul copilărieiSursa de încredere.

În alte cazuri, leuconichia poate fi rezultatul unor afecțiuni rare, printre care se numără:

- Sindromul Bart-Pumphrey, care cauzează anomalii ale unghiilor, probleme la nivelul articulațiilor și pierderea auzului

- Sindromul Bauer, care provoacă leuconichie și chisturi cutanate

- Sindromul Buschkell-Gorlin, care provoacă probleme la nivelul unghiilor, pietre la rinichi și chisturi cutanate

- Boala Darier, care provoacă anomalii ale unghiilor și pete asemănătoare negilor

Vezi și: Astenia de primăvară și schimbarea orei de vară, efecte și adaptare. Dafinoiu: Avem nevoie cam de o săptămână

Leziuni ale unghiilor. O leziune la nivelul matricei, sau baza unghiei care produce placa unghiei, poate provoca pete albe sau puncte albe pe unghie pe măsură ce aceasta crește.

Cu toate acestea, din cauza timpului necesar pentru ca unghiile să crească, este posibil să nu vă amintiți rana. Unele leziuni nu vor apărea decât după 4 săptămâni sau mai mult.

Sursele comune de leziuni ale unghiilor includ:

- închiderea degetelor într-o ușă

- lovirea degetului cu un ciocan

- lovirea unghiilor de un blat sau de un birou

Manichiura frecventă poate provoca, de asemenea, leziuni care duc la apariția acestor pete albe pe unghii. Presiunea aplicată de manichiuristă poate deteriora patul unghiilor sau matricea.

Vezi și: Pandemia, transformată în hiperendemie. Când se termină COVID. Popovici: OMS a dat un semnal. Nu putem să așteptăm

Medicamentele și otrăvirea. Unele medicamente pot provoca pete albe pe unghii. Printre acestea se numără medicamentele de chimioterapie folosite pentru tratarea cancerului și sulfonamidele folosite pentru tratarea infecțiilor bacteriene.

În plus, otrăvirea cu metale grele din cauza arsenicului și a plumbului poate provoca apariția unor linii pe plăcile unghiilor. Dacă prezentați alte simptome de otrăvire cu metale grele, consultați-vă imediat medicul. Un test de sânge poate detecta niveluri anormale ale acestor elemente.

Deficiența de minerale. Este posibil să observați pete albe sau puncte albe de-a lungul unghiilor dacă aveți un deficit de anumite minerale sau vitamine. Deficiențele cel mai frecvent legate de această problemă sunt deficiența de zinc și deficiența de calciu.

Medicul dumneavoastră va putea determina dacă sunteți expus riscului de a avea vreo deficiență de minerale.

Afecțiuni ale pielii. Bolile inflamatorii ale pielii, cum ar fi psoriazisul unghiilor și eczema mâinilor, pot afecta matricea unghiilor. Acest lucru poate duce la apariția unor pete anormale în placa unghiei.

Leucodermia provoacă pete albe sub unghie. Aceasta poate fi confundată cu albul din unghia în sine.

Boală sistemică.

Vezi și: Cancerul de colon, semne urât mirositoare. La ce să fii atent dacă ești constipat sau ai diaree

Cauzele mai puțin frecvente pentru petele albe pe unghii includ:

- boli de inimă

- insuficiență renală

- pneumonie

- deficiență de fier (anemie)

- ciroză hepatică

- diabet

- hipertiroidism

Deși aceste cauze sunt posibile, ele sunt foarte rare. Medicul dumneavoastră va explora probabil o serie de alte afecțiuni dacă aveți pete albe persistente pe unghii sau alte anomalii ale unghiilor înainte de a lua în considerare aceste probleme mai grave.

Vezi și: Condimentul care combate răceala, previne căderea părului și hidratează pielea

Petele albe de pe unghii, diagnostic

Dacă petele albe sunt rare și credeți că sunt probabil legate de o leziune, este posibil să nu fie nevoie să vă consultați niciodată medicul pentru această problemă. 
Trebuie doar să fiți mai atent pentru a evita rănirea sau să opriți comportamentul pe care îl suspectați că este responsabil pentru leziuni.

Dacă observați că petele sunt persistente sau se înrăutățesc, ar putea fi momentul să vă consultați medicul. Majoritatea problemelor care ar putea cauza petele albe sunt ușor de tratat odată ce sunt diagnosticate.

La programare, medicul va inspecta unghiile de pe mâini sau picioare. Pe baza observațiilor sale, este posibil să pună un diagnostic și să vă ofere o rețetă.

Pentru a-i ajuta să înțeleagă problemele care stau la bază, medicii pot efectua unul sau mai multe teste. Acestea includ:

- Micologie, în cadrul căruia sunt trimise ciuperci sau unghii tăiate pentru a fi studiate la microscop

- Biopsie de unghii, unde o mostră de unghii sau de țesut cutanat este trimisă pentru a fi studiată la microscop

- Test de sânge, în cadrul căruia se examinează sângele pentru a găsi dovezi de boală sistemică sau otrăvire cu metale grele.

În cazul în care nu sunt siguri de diagnostic, aceștia pot solicita mai multe teste pentru a elimina posibilele cauze. Acest lucru este valabil mai ales dacă medicul suspectează că o deficiență de vitamine sau minerale este responsabilă pentru petele albe de pe unghii.

Vezi și: Patru alimente sănătoase și neobișnuite îți vor diversifica dieta

Petele albe de pe unghii, tratament

Tratamentul va varia în funcție de cauza petelor albe. Odată ce aveți un diagnostic, medicul dumneavoastră vă poate recomanda oricare dintre următoarele tratamente.

Evitați alergenii și substanțele chimice dure. Încetați să mai folosiți lacul de unghii, luciul sau alt produs despre care credeți că ar putea fi responsabil de reacția alergică. Dacă continuați să aveți simptome ale unei reacții alergice după ce ați încetat să folosiți produsele, consultați-vă medicul.

Medicamente antifungice. Medicația antifungică orală este cel mai frecvent tratament pentru ciuperca unghiilor, iar mulți medici vor prescrie și un tratament antifungic topic.

Durata medie a tratamentului este de 3 luni și este important să folosiți tratamentul pe toată perioada prescrisă. În caz contrar, este posibil să nu tratați complet infecția.

Timp și odihnă. Cele mai multe leziuni ale unghiilor au nevoie doar de timp pentru a se vindeca. Pe măsură ce unghia crește, leziunea se va deplasa în sus pe placa unghiei. În timp, petele albe vor dispărea în întregime.

Tratamente cosmetice. Dacă decolorarea unghiilor este supărătoare sau dacă sunteți în căutarea unei modalități temporare de a le acoperi, folosiți ojă de unghii.

Oja de unghii de culoarea pielii este o modalitate naturală de a ascunde petele. Iar lacurile colorate sunt cu siguranță distractive.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel