Pete pe piele. ABCDE, tehnica celor 5 semne ale unui cancer de piele. Medic: E foarte popular și ușor de REȚINUT

pete pe piele -  FOTO Pexels @cottonbro
La ce anume trebuie să fiți atenți dacă aveți vreo suspiciune legată de pielea voastră.

Expunerea solară ne afectează pielea în măsura în care aceasta este una expunere excesivă, cu efecte imediate, prin arsurile solare, respectiv cu efecte care apar după mai multă vreme și care se poate concretiza în diferite forme de cancer de piele.

”Dintre efectele imediate, cel mai frecvent întâlnit este arsura solară, pe care, într-o formă mai ușoară sau mai severă am trăit-o mulți dintre noi.

Severitatea ei poate să varieze de la simpla înroșire a pielii, până la o arsură severă, cu bășici, iar unele, în funcție de profunzimea lo se pot solda cu semne/cicatrici semnificative.

A doua consecință imediată ține de pigmentarea excesivă a unor zone care au fost ușor inflamate. Adică ne bronzăm în general, dar zonele care au fost inflamate se pigmentează în plus.

Pigmentarea aceea nu este definitivă, dar poate să dureze extrem de mult și, firește, are un impact estetic negativ”, a explicat dr. conf. Cătălin Popescu, medic primar dermato-venerologie, la ”Vorbește lumea” de la Pro TV.

De atfel, acesta susține că mult mai importante sunt efectele pe termen lung, concret, fotoîmbătrânirea cutanată, ”adică îmbătrânirea cutanată legată de expunerea la soare”, respectiv, creșterea riscului de cancer.

"Expunerea la ultraviolete crește semnificativ riscul de cancer"

 

”Fotoîmbătrânirea cutanată este diferită ce îmbătrânirea cronologică. Adică îmbătrânirea cronologică este aceea care începe, practic, de când ne-am născut.

Îmbătrânirea legată de ultraviolete poate fi ușor de constatat, supra-adăugat îmbătrânirii cronologice, dacă ne uităm la cineva din mediul rural, care a stat mult în soare, o persoană de 70 de ani, care are 70 de ani și pe față, și pe dosul mâinilor, și pe fața internă a brațului, care nu este văzut așa de des de soare.

Și vom vedea că zona nevăzută de soare arată ca de 45-50 de ani la cineva de 70. Ceea ce arată cât de importantă este deteriorarea pielii indusă de ultraviolete. 

Asta pe partea strict estetică, dar mai important medical sunt cancerele cutanate.

Există dovezi indubitabile că expunerea la ultraviolete crește, semnificativ, riscul de cancere. Și vorbim de două tipuri de cancere: carcinoamele cutanate, care sunt frecvente, și care din fericire nu este mortală, și carcinoamele spinocelulare, iar pe de cealaltă parte este melanomul.

Primele două au legătură cu expunerea însumată la soare, tot ce a primit în decursul vieții.

Melanomul este legat de expunerea la soare, dar mai degrabă de arsura solară, aceasta crește mai mult riscul de melanom, decât expunerea cumulativă”, a mai spus specialistul.

Cât privește protecția împotriva razelor ultraviolete, aceasta se poate realiza printr-o expunere cât mai redusă la soare, dar chiar și așa, prin aplicarea unor produse cu fotoprotecție, chiar și la o scurtă ieșire în parc sau cumpărături.

”Dacă vrei să ai un stil de viață sănătos, să te bucuri de vacanțe, atunci înseamnă că vei petrece timp în soare, iar varianta este să folosim produse fotoprotectoare, având produse de foarte bună calitate, care filtrează excelent toate tipurile de ultraviolete”, a mai spus medicul.

Care sunt semnele unui posibil cancer de piele

Potrivit medicului, care a subliniat că nu vrea să inducă panică în rândul populației, ”cancerele de piele au marele avantaj că sunt la piele, deci se văd, și dacă sunt depistate în stadii incipiente sunt perfect curabile, prin simpla lor îndepărtare, fără citostatice, fără radioterapie, fără nimic altceva.

În plus, dacă faci o vizită la dermatolog nu presupune o examinare cu proceduri invazive, dermatologul își folosește ochiul, dermatoscopul, experiența și poate să spună cu foarte bună precizie că o anumită leziune e perfect benignă, fără vreo miză, că una este de tip malign, e cancer, și că unele sunt suspecte.

Nu poate tranșa fără dubiu natura unei asemenea leziuni și atunci recomandă îndepărtarea ei și, firește, biopsie, examen histopatologic”, a mai spus dermatologul.

Mai mult, afirmă medicul, este util de știut, că există o regulă generală de evaluare, foarte populară și ușor de reținut, prescurtată ca ABCDE

”A, de la asimetrie, B, de la contur, margini neregulate, C, de la culoare, sunt mai suspecte leziunile care au mai multe nuanțe amestecate, D, de la dimensiune, de obicei peste 6 mm și E, de la elevație, de la leziune care crește.

Nu orice chestie care crește este neapărat  cancer, ar e cert că dacă e ceva care crește merită să faci o vizită la dermatolog, și, ar merita de subliniat, că dermatologii cu asta se ocupă în tot timpul anului, dar în această perioadă există campanii în acre persoanele care doresc pot să aibă acces gratuit la dermatolog care să evalueze starea pacientului respectiv, să îi spună că totul este în regulă și să îl invite peste un an sau, dimpotrivă, să găsească o leziune, să sperăm într-un stadiu cât mai incipient”, a mai spus medicul dermatolog.

Vezi și: Deficitul de vitamina D, alarmant. Boantă: O să ajungem ca nordicii, o să luăm ZILNIC supliment

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

alimente calciu foto:freepik@yarunivstudio
EXCLUSIV
Cele mai bune surse de calciu. Alina Epure: Eliminarea nu este o soluție

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel