Pesticidul folosit pe culturi, animale și clădiri care provoacă obezitate. STUDIU

Pesticid / insecticid. Foto: CDC/ Dawn Arlotta
Cercetătorii au descoperit că clorpirifosul, un pesticid organofosfat folosit pe culturi, animale și clădiri, precum și în alte zone, pentru a ucide un număr de dăunători, inclusiv insecte și viermi, încetinește arderea caloriilor în țesutul adipos maro al șoarecilor. Reducerea acestei arderi de calorii, un proces cunoscut sub numele de termogeneză indusă de dietă, determină corpul să stocheze aceste calorii în plus, favorizând obezitatea. 

Oamenii de știință de la McMaster University au descoperit că clorpirifosul provoacă obezitate după ce au studiat 34 de pesticide și erbicide utilizate în mod obișnuit în celulele grase brune și au testat efectele clorpirifosului la șoarecii hrăniți cu diete bogate în calorii.

Studiul lor a fost publicat în jurnalul de specialitate Nature Communications (link direct studiu) și ar putea avea implicații importante pentru sănătatea publică.

„Grăsimea brună este cuptorul metabolic din corpul nostru, arde calorii, spre deosebire de grăsimea normală care este utilizată pentru a le stoca. Aceasta generează căldură și împiedică depunerea caloriilor pe corpul nostru ca grăsime albă normală. Știm că grăsimea brună se activează în timpul frigului și când mâncăm”, a declarat autorul principal Gregory Steinberg, profesor de medicină și co-director al Centrului pentru Cercetări privind Metabolismul, Obezitatea și Diabetul de la McMaster.

„Modificările stilului de viață în jurul dietei și exercițiului fizic duc rar la pierderea în greutate susținută. Credem că o parte a problemei poate fi această apelare intrinsecă a cuptorului metabolic de către clorpirifos”.

Steinberg a spus că clorpirifosul ar trebui să inhibe consumul de energie în grăsimile brune cu 40 de calorii în fiecare zi pentru a declanșa obezitatea la adulți, ceea ce s-ar traduce într-o creștere suplimentară de cinci kilograme în greutate pe an.

El a spus că, deși mai multe toxine din mediu, inclusiv clorpirifos, au fost legate de creșterea ratei obezității atât la oameni, cât și la animale, majoritatea acestor studii au atribuit creșterea în greutate creșterii aportului de alimente și nu arderii caloriilor.

În timp ce utilizarea clorpirifosului pe alimente este interzisă în Canada, produsele importate pot fi tratate în continuare cu acesta.

„Deși descoperirile nu au fost încă confirmate la om, un aspect important este că, ori de câte ori este posibil, consumați fructe și legume din surse locale canadiene și, dacă consumați produse importate, asigurați-vă că sunt spălate bine”, a arătat Steinberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

maioneza de post foto: freepik@atlascompany
EXCLUSIV

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel