Persoanele nevaccinate, risc de 100 de ori mai mare să facă forma gravă a bolii: dr. Virgil Musta explică

Dr Virgil Musta
Persoanele nevaccinate au un risc de 100 de ori mai mare să facă o formă gravă a bolii Covid-19, a explicat medicul infecționist Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta de la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara a vorbit la Digi 24, unde a arătat că, deși în țările cu grad mare de vaccinare a crescut numărul infectărilor, cei mai mulți pacienți au forme ușoare ale bolii, iar numărul celor ce ajung la terapie intensivă este mic. Potrivit statisticilor, riscul de a face o formă gravă a bolii este de 100 de ori mai mic la persoanele vaccinate decât la cele nevaccinate, mai spune medicul.

"În țările care au un procent foarte mare de vaccinare, cum este Anglia, Israel, s-a observat că, deși au un număr foarte mare de infectări, numărul de cazuri severe care ajung în terapie intensivă este foarte mic, în jur de 0,18%. Ceea ce din păcate nu se întâmplă în țările unde gradul de vaccinare este scăzut. De exemplu, la noi la Terapie Intensivă locurile sunt ocupate cu forme grave de boală, critice, deși numărul de cazuri (de coronavirus - n.r.) nu este foarte-foarte ridicat.

Statisticile arată în felul următor: pentru pacienții care sunt vaccinați, fac forme severe 0,1% și decedează 0,01%. În cazul în care pacienții nu sunt vaccinați, riscul de formă severă este de 10% și deces de 3-4%, ceea ce este o mare diferență. De aceea, (vaccinare n.r.) este cea mai eficientă măsură de prevenție", a declarat medicul epidemiolog.

"Foarte probabil nu vom avea o vaccinare rapidă, până când cineva va avea pe o persoană cunoscută sau pe cineva drag care va ajunge în secția de Terapie Intensivă și atunci lumea se va speria și va exista, sper, un val de vaccinare", a mai spus medicul Virgil Musta.

De asemenea, el a mai spus că se așteaptă la o creștere exponențială a cazurilor de COVD la noi în țară, în următoarea perioadă, arătând că noua variantă a virusului are o contagiozitate cu 60% mai mare decât varianta Alfa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel