Activitatea fizică poate fi aliatul...
„Am descoperit nu doar o asociere între înălțime și varice, ci testele genetice pe care le-am efectuat arată și o relație de cauzalitate. Acest lucru sugerează că genele care determină înălțimea unei persoane sunt implicate și în apariția varicelor”, a declarat pentru CNN dr. Nicholas Leeper, profesor de chirurgie cardiovasculară, coordonatorul studiului, apărut în Circulation.
Cercetătorii au analizat datele genetice provenind de la 502.619 persoane cu vârste între 40 și 69 de ani, dintre care 9.577 de persoane aveau boală venoasă. Astfel au identificat 30 de particularități genetice asociate cu varicele. Apoi au examinat factorii de risc utilizând un model de inteligență artificială.
Factorii de risc au fost vârsta, ereditatea, greutatea, sarcina, fumatul, hormonoterapia, antecedentele de tromboză venoasă profundă sau intervențiile chirurgicale la nivelul membrelor inferioare.
Cercetătorii au observat o corelație între înălțime și apariția varicelor, persoanele înalte având mai multe riscuri.
Această asociere a fost descoperită și de alte studii efectuate în urmă cu 20-30 de ani, dar nu explicau această legătură.
Ce sunt varicele?
Varicele sunt dilatații ale venelor superficiale, localizate predominant la nivelul membrelor inferioare și afectează până la 30% din populație, mai ales femeile. Apariția varicelor depinde de factori genetici (rasiali, familiali) și de mediu (obezitatea, profesia).
Varicele primare se dezvoltă în absența unei afecțiuni favorizante, având componentă genetică.
Varicele secundare apar ca o manifestare secundară, adesea după o tromboză venoasă. Există situații în care cele două tipuri de varice coexistă.
Manifestările bolii varicoase sunt reprezentate de senzația de greutate în picioare, arsură, furnicături sau dureri sub formă de crampe la nivelul musculaturii gambei.
Ce trebuie să faceți dacă aveți varice
- să reduceți eventualul exces de greutate;
- să practicați o activitate fizică regulată: mers pe jos, înot, ciclism;
- în timpul perioadelor de repaus și noaptea să țineți picioarele mai sus decât restul corpului;
- să purtați tocuri de înălțime medie (3 cm);
- să faceți dușuri alternativ cu apă rece-caldă la nivelul gambelor;
- să purtați ciorapi medicinali;
- să evitați sporturile brutale, sauna și băile fierbinți, expunerea excesivă la soare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Activitatea fizică poate fi aliatul...
Printr-un gest care durează doar...
Vitamina D, supranumită ”vitamina...
Acest test simplu îți poate salva viața. Cum poți depista rapid...
Ce trebuie să faci în caz de arsură...
Medicul Elvira Brătilă ne-a vorbit...
Durerea și disconfortul în jurul...
La vârsta a doua, prevenția...