Perimenopauza, afecțiunea care apare în jurul vârstei de 40 de ani. Ce schimbări se produc

perimenopauza - FOTO: Freepik
Perimenopauza este o etapă de tranziție în viața reproductivă a unei femei. Iată ce schimbări au loc.

Perimenopauza începe în timpul vârstei de 40 de ani, deși poate începe mai devreme. În această perioadă, ovarele tale încep să producă mai puțin estrogen.

Deși ”schimbarea” este de obicei asociată cu bufeurile, poate provoca orice, de la dureri de cap și sensibilitate la nivelul sânilor până la modificări ale perioadei menstruale.

Aceste simptome durează de obicei aproximativ patru ani înainte ca menstruația să se oprească complet. Corpul tău va face trecerea de la perimenopauză la menopauză după 12 luni fără sângerări sau pete.

Perimenopauza, cum se schimbă menstruația

Perimenopauza poate face ca menstruația dvs. odată regulată să devină brusc neregulată. Înainte de perimenopauză, nivelurile de estrogen și progesteron cresc și scad într-un tipar consistent în timpul ciclului menstrual. Când sunteți la perimenopauză, schimbările hormonale devin mai neregulate. Acest lucru poate duce la modele de sângerare imprevizibile.

În timpul perimenopauzei, menstruațiile dvs. pot fi:

- Neregulate. În loc să aveți o menstruație o dată la 28 de zile, s-ar putea să le aveți mai rar sau mai des.

- Mai apropiate sau mai distanțate. Perioada de timp dintre menstruații poate varia de la o lună la alta. În unele luni s-ar putea să aveți menstruații una după alta. În alte luni, s-ar putea să treceți mai mult de patru săptămâni fără să aveți o menstruație.

- Absente. În unele luni s-ar putea să nu ai deloc menstruație. S-ar putea să crezi că ești la menopauză, dar nu este oficial până când nu ai fost fără menstruație timp de 12 luni.

- Abundente. S-ar putea să sângerezi mult.

- Ușoare. Sângerările tale pot fi atât de ușoare încât abia dacă ai nevoie să folosești un absorbant. Uneori, sângerarea este atât de slabă încât nici măcar nu arată ca o menstruație.

- Scurte sau lungi. Durata perioadelor tale se poate schimba și ea. S-ar putea să sângerezi doar o zi sau două sau mai mult de o săptămână la un moment dat.

Vezi și: 13 alimente bogate în fosfor. Care sunt riscurile excesului de fosfor și care sunt persoanele predispuse la asta

Perimenopauza, de ce apar aceste schimbări

În anii premergători menopauzei, ovarele dumneavoastră nu mai ovulează în mod regulat. Pe măsură ce ovulația devine mai puțin frecventă, hormonii produși de ovare - estrogen și progesteron - încep, de asemenea, să fluctueze și să scadă. Acești hormoni sunt de obicei responsabili de reglarea ciclului menstrual.

Pe măsură ce aceste schimbări hormonale au loc, pot avea un efect asupra mai mult decât asupra menstruației. De asemenea, este posibil să vă confruntați cu:

- sensibilitate la nivelul sânilor

- creștere în greutate

- dureri de cap

- dificultăți de concentrare

- uitare

- dureri musculare

- infecții ale tractului urinar

- modificări ale dispoziției

- scăderea apetitului sexual, notează Healthline.

Deși este dificil de estimat cât timp vor dura aceste simptome, este de așteptat ca ele să continue până la menopauză. Acest lucru poate fi oriunde, de la câteva luni până la doisprezece ani de la momentul în care simptomele încep.

Vezi și: Bolile cardiovasculare, frecvente tot mai devreme. Medic: Suntem programați genetic să avem o anumită vârstă. Ieșim din garanție la 40 de ani

Perimenopauza, când trebuie să vă consultați medicul

Când sunteți la perimenopauză, este normal ca menstruația să fie neregulată și să se apropie una de alta. Dar, uneori, aceste modele anormale de sângerare pot semnala o problemă de fond.

Mergeți la medicul dumneavoastră dacă:

- sângerarea este neobișnuit de abundentă pentru dvs. sau vă îmbibați cu unul sau mai multe tampoane sau absorbante într-o oră

- aveți menstruația mai des decât o dată la trei săptămâni

- menstruația durează mai mult decât de obicei

- sângerați în timpul sexului sau între menstruații

Vezi și: Izolarea socială, asociată cu extenuarea. Este similară cu lipsa de hrană. Cercetător: Vedem acest efect chiar și după o perioadă scurtă de izolare

Deși sângerările anormale la perimenopauză se datorează de obicei fluctuațiilor hormonale, acestea ar putea fi, de asemenea, un semn de:

Polipi. Acestea sunt excrescențe care se formează în mucoasa interioară a uterului sau a colului uterin. De obicei sunt necanceroase, dar uneori se pot transforma în cancer.

Fibroame. Acestea sunt, de asemenea, creșteri în uter. Acestea variază ca mărime, de la semințe mici la mase suficient de mari pentru a întinde uterul din formă. De obicei, fibroizii nu sunt canceroși.

Atrofia endometrială. Aceasta este o subțiere a endometrului (mucoasa uterului). Această subțiere poate provoca uneori sângerări.

Hiperplazia endometrială. Aceasta este îngroșarea mucoasei uterine.

Cancerul uterin. Acesta este un cancer care începe în uter.

Vezi și: Cum știi dacă ai o tumoare hepatică. Bogdan Marțian: Asta trebuie să ducă la suspiciune, dar e deja prea târziu

Perimenopauza, teste

Medicul dumneavoastră va face un examen pentru a verifica cauzele sângerărilor anormale la perimenopauză. Este posibil să aveți nevoie de unul sau mai multe dintre aceste teste:

Ecografie pelvină. Pentru acest test,medicul dumneavoastră folosește unde sonore pentru a crea o imagine a uterului, a colului uterin și a altor organe pelvine. Aparatul cu ultrasunete poate fi introdus în vagin (ecografie transvaginală) sau plasat deasupra burții inferioare (ecografie abdominală).

Biopsia endometrială. medicul dumneavoastră va folosi un tub mic pentru a îndepărta o mostră de țesut din mucoasa uterină. Acea mostră merge la un laborator pentru a fi testată.

Histeroscopie. Medicul dvs. va plasa un tub subțire care are o cameră la capăt prin vagin în uterul dvs. Acest lucru îi permite medicului dumneavoastră să vadă interiorul uterului și să facă o biopsie, dacă este necesar.

Sonohisterografie. Medicul dumneavoastră va injecta lichid în uterul dumneavoastră printr-un tub, în timp ce un ecograf face fotografii.

Vezi și: Reflux gastroesofagian și Sindromul Barrett: cauze, simptome, tratament. Cum știi că ai reflux și ce cancer riști: E tot mai frecvent. Pastilele pentru arsură nu sunt singura soluție

Sângerările, opțiuni de tratament

Tratamentul recomandat de medicul dumneavoastră depinde de cauza sângerării anormale și de cât de mult vă afectează calitatea vieții.

Dacă sângerarea este din cauza hormonilor și nu interferează cu viața de zi cu zi, purtarea unui absorbant sau a unui tampon mai gros și purtarea unei perechi de chiloți în plus poate fi suficientă pentru a trece peste această fază de perimenopauză.

Terapiile hormonale, inclusiv pilulele contraceptive sau un dispozitiv intrauterin (DIU) pot fi, de asemenea, de ajutor. Acestea pot ajuta atât la ușurarea menstruației, cât și la menținerea regularității menstruației, împiedicând mucoasa uterină să se îngroașe prea mult.

Creșterile precum fibroamele sau polipii pot necesita tratament dacă provoacă simptome. Polipii pot fi îndepărtați prin histeroscopie. Există câteva proceduri care pot elimina fibroamele:

Embolizarea arterelor uterine. medicul dumneavoastră injectează medicamente în arterele care alimentează uterul cu sânge. Medicamentul întrerupe fluxul de sânge către fibroame, ceea ce face ca acestea să se micșoreze.

Mioliza. Medicul dumneavoastră folosește un curent electric sau un laser pentru a distruge fibroamele și a le tăia alimentarea cu sânge. Această procedură se poate face, de asemenea, folosind frigul intens (criomioliză).

Miomectomia. Cu această procedură, medicul dumneavoastră îndepărtează fibroamele, dar vă lasă uterul intact. Ea poate fi efectuată cu ajutorul unor incizii mici (chirurgie laparoscopică) sau cu ajutorul chirurgiei robotice.

Histerectomie. Cu această procedură, medicul dumneavoastră va îndepărta întregul uter. Este cea mai invazivă procedură pentru fibroame. Odată ce ați făcut o histerectomie, nu veți mai putea rămâne însărcinată.

Puteți trata atrofia endometrială luând hormonul progestativ. Acesta vine sub formă de pilulă, cremă vaginală, injecție sau DIU. Forma pe care o luați depinde de vârsta dumneavoastră și de tipul de hiperplazie pe care o aveți. De asemenea, medicul dumneavoastră poate îndepărta zonele îngroșate ale uterului cu ajutorul unei histeroscopii sau a unei proceduri numite dilatare și chiuretaj (D și C).

Principalul tratament pentru cancerul uterin este să faceți o histerectomie. De asemenea, pot fi folosite radiații, chimioterapie sau terapie hormonală.

Vezi și: Gulia, leguma bună pentru inimă. Previne cancerul și are efect antiinflamator. Poate fi consumată și crudă

Perimenopauza, la ce să vă așteptați

Pe măsură ce treceți prin stadiul de perimenopauză și intrați la menopauză, menstruația ar trebui să apară din ce în ce mai rar. Odată ce a început menopauza, nu ar trebui să mai existe nicio sângerare.

Dacă vă confruntați cu sângerări neașteptate sau cu alte modificări menstruale, discutați cu medicul dumneavoastră. Acesta poate determina dacă aceste schimbări sunt legate de perimenopauză sau dacă sunt un semn al unei alte afecțiuni de bază.

De asemenea, țineți-l la curent pe medicul dumneavoastră cu privire la orice alte simptome ale perimenopauzei cu care vă confruntați.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel