Pericolul din casă - câți copii ajung la spital după ingerarea unor produse de îngrijire corporală

Șase copii au ajuns la spital, doi fiind găsiți cu norovirus
Produsele de îngrijire corporală pot fi un real pericol, și din din cauza efectelor asupra sănătății, ci din cauza faptului că pot ajunge pe mâna celor mici. Părinții trebuie să fie foarte precauți pentru a preveni ingerarea accidentală a acestor substanțe de către cei mici.

Produsele de îngrijire personală, cum ar fi șamponul, diferite loțiun, produse de machiaj, lacuri de unghii sau parfumuri, par a fi sigure, deoarece sunt destinate utilizării pe suprafața corpului nostru. Cu toate acestea, dacă în mâinile copiilor mici, aceste produse pot duce rapid la probleme.

Un nou studiu realizat de cercetătorii de Center for Injury Research and Policy at Nationwide Children's Hospital a constatat ca 64.686 copii sub 5 ani au fost tratați în departamentele de urgență din SUA pentru leziuni legate de produsele de îngrijire personală, din 2002 până în 2016 – ceea ce înseamnă aproximativ un copil la fiecare două ore.

Studiul, publicat în Clinical Pediatrics, a constatat că cele mai multe leziuni cauzate de aceste produse au apărut atunci când un copil a înghițit produsul (75,7% din cazuri) sau produsul a intrat în contact cu pielea sau cu ochii unui copil (19,3% din cazuri). Aceste ingerări și expuneri au condus cel mai adesea la otrăviri (86,2%) sau arsuri chimice (13,8%).

"Dacă o să vă gândiți la ceea ce văd copiii atuncicând se uită la aceste produse, o să începeți să înțelegeți cum se pot întâmpla aceste leziuni", a declarat Rebecca McAdams, co-autor al acestui studiu și asociat senior în Center for Injury Research and Policy at Nationwide Children's.

"Copiii la această vârstă nu pot citi, așa că nu știu la ce se uită. Ei văd o sticlă cu o etichetă colorată, care arată sau miroase ca și ceva ce pot să mănânce sau să bea, așa că încearcă să o deschidă și să ia o înghițitură. Atunci când sticla se dovedește a fi o substanță de îndepărtare a lacului de unghii în loc de suc sau loțiune în loc de iaurt, pot apărea vătămări grave", a mai spus ea.

Cele mai „înghițite” produse, cele destinate unghiilor

Primele trei categorii de produse care au condus la răni au fost produse pentru îngrijirea unghiilor (28,3%), produse pentru îngrijirea părului (27,0%) și produse pentru îngrijirea pielii (25,0%), urmate de parfumuri (12,7%).

Lichidul pentru îndepărtarea lacului de unghii a fost produsul aparte care a dus la cel mai mare număr de vizite la camera de urgență (17,3% din toate leziunile). Dintre cele mai grave leziuni care au necesitat spitalizare, mai mult de jumătate au provenit din produsele de îngrijire a părului (52,4%), loțiune pentru îndreptarea părului și soluții permanente care au dus la mai multe spitalizări decât toate celelalte produse.

De asemenea, îngrijorător este acces facil al copiilor la aceste produse. "Copiii își urmăresc părinții când folosesc aceste articole și pot încerca să le imite comportamentul. Deoarece aceste produse sunt adesea stocate în locuri ușor accesibile și nu sunt în mod obișnuit în recipiente cu protecție pentru copii, aceștia pot ajunge ușor să deschidă sticlele", a spus McAdams.

"Deoarece aceste produse nu necesită în prezent un ambalaj cu protecție pentru copii, este important ca părinții să le îndepărteze imediat după utilizare și să le depoziteze în siguranță, departe de ochii lor - de preferință într-un dulap cu blocare sau un zăvor. Acești pași simpli pot preveni multe răniri și excursii la departamentul de urgență."

Cercetatorii recomanda de asemenea ca medicii pediatri să discute aceste instrucțiuni de depozitare în condiții de siguranță cu persoanele care îi îngrijesc copii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel