Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Cartofii prăjiți vă pot cauza probleme de sănătate grave. Cartofii prăjiți - sunt unsuroși, plini de amidon și o mâncare de confort pentru mulți. Dar a ajunge la alimentele prăjite poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale.
O echipă de cercetători din Hangzhou, China, a descoperit că un consum frecvent de alimente prăjite, în special cartofi prăjiți, a fost asociat cu un risc cu 12% mai mare de anxietate și cu 7% mai mare de depresie decât în cazul persoanelor care nu consumau alimente prăjite.
Legătura a fost mai pronunțată în rândul bărbaților tineri și al consumatorilor mai tineri.
Alimentele prăjite sunt factori de risc cunoscuți pentru obezitate, hipertensiune arterială și alte efecte asupra sănătății. Aceste rezultate ”deschid o cale în ceea ce privește semnificația reducerii consumului de alimente prăjite pentru sănătatea mintală”, potrivit articolului publicat luni în revista PNAS.
Cu toate acestea, experții care studiază nutriția au declarat că rezultatele sunt preliminare și că nu este neapărat clar dacă alimentele prăjite au condus la probleme de sănătate mintală sau dacă persoanele care se confruntă cu simptome de depresie sau anxietate s-au orientat către alimentele prăjite, notează BBC.
Studiul a evaluat 140.728 de persoane timp de 11,3 ani. După ce au fost excluși participanții diagnosticați cu depresie în primii doi ani, au fost descoperite în total 8.294 de cazuri de anxietate și 12.735 de cazuri de depresie la cei care au consumat alimente prăjite, în timp ce s-a constatat că, în mod specific, cartofii prăjiți au avut o creștere de 2% a riscului de depresie față de carnea albă prăjită.
De asemenea, studiul constatase că participanții care consumau mai mult de o porție de alimente prăjite în mod regulat aveau mai multe șanse să fie bărbați mai tineri.
”Componenta umană a acestui studiu poate indica exact ceea ce pretinde: că un consum mai mare de alimente prăjite crește riscul de anxietate/depresie”, a declarat prin e-mail Dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață, care nu a fost implicat în studiu.
Cu toate acestea, calea cauzală ar putea la fel de ușor să meargă în sens invers: persoanele cu anxietate/depresie se îndreaptă spre ”mâncarea de confort” cu o frecvență din ce în ce mai mare pentru a obține o aparentă ușurare”, a adăugat Katz, fondator al organizației non-profit True Health Initiative, o coaliție globală de experți dedicată medicinei bazate pe dovezi privind stilul de viață.
Cei cu simptome subiacente de anxietate și depresie ar putea apela la alimente de confort ca modalitate de automedicație, a spus el.
Alimentele nesănătoase și nutriția deficitară pot scădea starea de spirit și pot progresa o afecțiune mentală, după cum s-a constatat într-un studiu anterior citat în cadrul acestui nou studiu.
Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi au fost învinuiți pentru contribuția la obezitate, boli cardiovasculare și diabet. Principalul motiv pentru aceasta este că aceștia sunt consumați pe scară largă. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi sunt alimente bogate în grăsimi care adăpostesc o serie de compuși nesănătoși. Cartofii prăjiți sunt, de asemenea, frecvent asociați cu fast-food-ul.
Studiile observaționale leagă consumul de cartofi prăjiți și chips-uri de cartofi de creșterea în greutate. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi pot conține, de asemenea, acrilamide și cantități mari de sare, care pot fi dăunătoare în timp.
Din acest motiv, ar trebui evitat consumul ridicat de cartofi prăjiți – în special cartofi prăjiți și chipsuri, arată Healthline. Două aspecte care au făcut titluri de știri în ultimele decenii sunt grăsimile trans și acrilamida la cartofii prăjiți.
Tulburările de anxietate se pot întâmpla în orice etapă a vieții, dar de obicei încep până la vârsta mijlocie. Femeile sunt mai susceptibile de a avea o tulburare de anxietate decât bărbații, spune Institutul Național de Sănătate Mintală.
Experiențele de viață stresante pot crește riscul de o tulburare de anxietate, de asemenea. Simptomele pot începe imediat sau ani mai târziu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.
Riscul de a dezvolta cancer poate fi...
Această metodă simplă ne ajută să...
Această vitamină îți protejează...
Acest tratament învinge cancerul și...
Acesta este unul dintre cele mai...
Acesta este detaliul la care să fii...
Acest truc simplu te scapă rapid de...
Aceste alimente scad semnificativ...