Pericolul administrării zilnice de aspirină pentru cei cu risc de insuficiență cardiacă. Ce zic specialiștii belgieni

Medicamente
Administrarea zilnică de aspirină prezintă un risc crescut de insuficiență cardiacă, susține un studiu.

Cercetătorii nu recomandă administrarea zilnică de aspirină mai ales dacă persoanele care o iau au un risc de insuficiență cardiacă. În urma monitorizării a peste 30.000 de pacienți care erau expuși riscului de a dezvolta insuficiență cardiacă, riscul pentru cei care iau zilnic aspirină a fost cu 26% mai mare decât cei care nu au luat acest medicament parcursul a aproximativ 5 ani de urmărire.

Această concluzie ar fi valabilă doar acelor persoane care prezintă un risc ridicat de insuficiență cardiacă sau celor care deja prezintă unele simptome de insuficiență cardiacă.

E cunoscut că insuficiența cardiacă este o afecțiune care tinde să creeze cheaguri și pacienții ar trebui să beneficieze de tratament antiagregant plachetar precum aspirina, care tinde să scadă formarea cheagurilor.

Analiza celor de la Universitatea din Leuven, Belgia, a inclus șase studii observaționale, cu un total de 30.827 de participanți. Cercetătorii belgieni susțin că având în vedere concluziile din studiile analizate – ”observațiile noastre sugerează că aspirina trebuie prescrisă cu precauție la pacienții cu risc de insuficiență cardiacă sau celor care au această afecțiune”, arată webmd.

Un studiu publicat într-un jurnal al Societății Europene de Cardiologie arată că numărul oamenilor care suferă de insuficiență cardiacă la nivel mondial aproape s-a dublat de la 33,5 milioane în 1990 la 64,3 milioane în 2017. Analiza a folosit date din Studiul Global Burden of Disease pentru a examina povara și cauzele insuficienței cardiace din 1990 până în 2017 în 195 de țări și teritorii.

Studiul a relevat diferențe majore între regiunile lumii. Cercetătorii au folosit indicele socio-demografic (SDI) pentru a clasifica cele 195 de țări și teritorii în cinci grupe în funcție de statutul de dezvoltare: scăzut, mediu-mediu, mediu, mediu-înalt și înalt SDI. Între 1990 și 2017, rata de prevalență standardizată în funcție de vârstă a insuficienței cardiace a scăzut cu 20,3% în țările SDI ridicate, dar a crescut în țările SDI scăzute, medii mici și medii. Autorii au spus că creșterea ratei de prevalență a insuficienței cardiace în țările SDI scăzute, mijlocii și medii „este determinată de un val de factori de risc precum hipertensiunea, diabetul zaharat, obezitatea, fumatul și alte stiluri de viață nesănătoase”. Aproape jumătate din creșterea globală a numărului de pacienți cu insuficiență cardiacă în perioada 1990-2017 a fost în China (29,9%) și India (16,6%), se arată într-un comunicat al Societății Europene de Cardiologie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel