Pericolele care-i amenință pe bolnavii de diabet de tip 2

Diabet
O prioritate urgentă ar trebui să fie prevenția atacurilor de cord și a AVC-urilor la majoritatea pacienților cu diabet de tip 2. Riscurile, zic cercetătorii, sunt uriașe.

Un studiu, apărut chiar de Ziua Mondială a Diabetului, subliniază importanța uriașă care ar trebui să se pună pe prevenție în cazul multor pacienți cu diabet de tip 2 ca să fie micșorate riscurile ca aceștia să aibă un atac de cord sau un accident cerebral vascular.

La cercetare au fost analizate date a circa 375.000 de locuitori ai țărilor din jurul Mării Mediterane, iar 74% dintre participanți provin din regiunea Catalonia, Spania. Ei au peste 18 ani, au fost diagnosticați cu diabet, circa 72% au hipertensiune, 45% obezitate, 14% fumători, 60% colesterol mare.

”Cel mai izbitor rezultat al studiului nostru a fost că marea majoritate a pacienților (93%) au avut un risc ridicat sau foarte mare de evenimente fatale în deceniul trecut. Jumătate dintre pacienții din grupul cu risc foarte mare nu aveau antecedente de boli de inimă, ceea ce înseamnă că nu vor primi medicamente pentru prevenirea atacurilor de cord și a accidentelor vasculare cerebrale”, a declarat autorul studiului, Dr. Manel Mata-Cases, medic generalist pentru Institutul Catalan al Sănătate în Sant Adrià de Besòs, într-un comunicat al Societății europene de Cardiologie.

Concluziile îngrijorează întrucât, de regulă, riscul cardiovascular în regiunea amintită a fost mai mic decât în ​​centrul și nordul Europei sau SUA. Probabilitatea ca participanții la studiu să facă un atac de cord sau un AVC în următorii 10 ani arată nu e una optimistă: peste jumătate dintre participanți (53,4%) au avut un risc foarte mare de evenimente fatale - mai frecventă la bărbați (55,6%) decât la femei (50,7%). Aproximativ 39,6% dintre participanți au fost clasificați ca fiind cu risc ridicat și doar 7% au avut un risc moderat de a muri din cauza unui infarct sau a unui accident vascular cerebral în decurs de 10 ani.

Autorii studiului consideră că aceste concluzii ”ar trebui să alimenteze implementarea îngrijirii integrate” și adoptarea unor comportamentele sănătoase combinate cu controlul glicemiei, colesterolului și al tensiunii arteriale.

Studiul, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Ştiri Recomandate

Crossuri externe

pixel