Funcțiile peptidelor, importanța și modul în care funcționează

Peptidele se găsesc în toate celulele și țesuturile din corp și sunt o parte integrantă a majorității proceselor biologice. Menținerea concentrațiilor adecvate și a nivelurilor de activitate ale peptidelor este necesară pentru a obține homeostazia și a menține sănătatea.

Peptidele sunt molecule mai des denumite proteine. Conform cărții „Principiile biochimiei", toate peptidele sunt compuse din aminoacizi legați chimic între ele. Peptidele variază ca mărime de la doi aminoacizi - dipeptide - la mii de aminoacizi sau polipeptide. Funcția unei peptide este determinată de mărimea și secvența de aminoacizi, notează Livestrong.

Transportatori

Toate celulele au o membrană protectoare care împiedică majoritatea substanțelor să treacă cu ușurință în celulă. Conform cărții „Advanced Nutrition and Metabolism Human", unele peptide acționează ca transportori care permit selectiv să treacă anumite substanțe în celulă prin membrana celulară. De exemplu, transportorii de glucoză sunt necesari pentru ca glucoza să călătorească din sânge în mușchi sau alte celule pentru a fi utilizată pentru energie. În mod similar, produsele reziduale celulare pot ieși din celulă prin anumiți transportori peptidici.

enzimele

Enzimele sunt catalizatori biologici care accelerează reacțiile metabolice. Conform „Principiilor biochimiei", majoritatea enzimelor sunt peptidele. Sute de enzime sunt localizate în tot corpul pentru a accelera reacțiile implicate în multe procese. Aceste procese includ digestia alimentelor, producția de energie și sinteza componentelor celulare.

hormonii

Hormonii acționează ca mesageri biologici care transportă informații de la un țesut prin sânge la un țesut îndepărtat. Două clase comune de hormoni sunt peptidele și hormonii steroizi. Conform „Advanced Nutrition and Metabolism Human", exemple de hormoni peptidici includ cei implicați în reglarea glicemiei, cum ar fi insulina și glucagonul, precum și cei care reglează apetitul, cum ar fi ghrelinul și leptina.

Structura

Conform „Advanced Nutrition and Metabolism Human", peptidele funcționează, de asemenea, ca elemente structurale ale organismului. De exemplu, actina peptidelor și miozina sunt componente structurale importante ale mușchilor. Peptidele contribuie, de asemenea, la forma și rezistența oaselor. Oasele și mușchii nu numai că oferă structură organismului, dar sunt, de asemenea, implicați în mișcare și oferă protecție organelor interne.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Crossuri externe

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel