Pediatrul Mihai Craiu: De sărbători, unii copii vor face febră. Iată cum procedezi și când trebuie să te îngrijorezi

Copil, temperatură. Foto: Pixabay
Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu dă un sfat părinților micuților care fac febră, mai mult decât util în perioada aceasta de sărbători. Iată cum se tratează corect febra la copil și când e cazul să te îngrijorează: 

„Un sfat practic din seria Choosing Wisely, prezentat tot la EAP (congresul European Academy of Pediatrics 2021). De data asta din Italia.

Febra, la copil, constituie principalul motiv de îngrijorare al părinților și unul din cele mai frecvente motive de prescripție eronată de medicamente, la nivel global. 
85% din părinți au administrat antitermice copiilor lor în cazuri cu febră de grad redus (până la 38.9C) spune acest studiu clasic, ce a lansat termenul de „fever phobia” acum 41 de ani (link direct studiu).

Nimic nou sub soare. Percepțiile au rămas neschimbate 20 de ani mai târziu, in pofida numeroaselor dovezi științifice (link direct studiu) 

Nici acum 5 ani lucrurile nu stăteau mai bine (link direct studiu).

Acum, de sărbători, unii copii vor face febră. Dacă valoarea temperaturii nu este foarte mare (peste 38.9C) iar copilul se joacă normal, fără sa aibă durere sau disconfort evident, NU e motiv de panică! Dați lichide multe, dezbrăcați copilul, urmăriți-l atent și nu administrați preventiv antitermice sau antibiotice.

Dacă totuși utilizați un antitermic folosiți unul pe care l-a mai primit copilul, ibuprofen sau paracetamol. În doza corectă pentru greutate:
10-15 mg/kg pentru paracetamol și 5-10 mg/kg pentru ibuprofen.

Dacă vă aflați în dubiu apelați medicul de familie la serviciul Alopedi (link direct Allopedi) sau mergeți la Urgențe.

Sărbători liniștite, fără febră!”, ne recomandă dr Mihai Craiu, într-o postare pe pagina de Facebook a Spitalului Virtual pentru Copii.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel