Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente: costurile de fabricație au crescut cu 40%

Medicamente
Conducerea Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) susține că tot mai multe medicamente esențiale, produse în țară, sunt greu de găsit în farmacii. Aceasta trage, încă o dată, un semnal de alarmă cu privire la condițiile economice în care își desfășoară activitatea fabricile de medicamente.

"Costurile de fabricație au crescut cu 40%, taxa clawback (o taxă aplicată disproporțional producătorilor de medicamente ieftine) se așteaptă să atingă un record de peste 30% și în plus, deficitul de personal calificat este fără precedent", explică dr Dragoș Damian, directorul executiv al Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER).

Reprezentanții PRIMER subliniază, încă o dată, că fiscalitatea aberantă, creșterea costurilor de producție și criza forței de muncă constituie bariere în calea aprovizionării populației cu medicamente din producția internă. Aceștia susțin că, deși "autoritățile par a înțelege deficientele semnalate, pentru că sunt sesizate ele însele cu privire la disparitia medicamentelor din farmacii, întârzie totuși să ia măsuri care să creeze un cadru sustenabil în care fabricanții de medicamente din țară să își desfășoare activitatea", potrivit unui comunicat al Patronatului.

Ei precizează că cota de piață a producției de medicamente românești s-a prăbușit de la 40% în 2006 la 20% în 2016 – iar, în cifre, adaugă aceștia, asta înseamnă "un deficit de balanță comercială în industrie de aproape 3 miliarde euro, adică aproape 20% din deficitul total al Romaniei și exporturi de mai puțin de 300 milioane euro, în condițiile în care țări ca Polonia, Cehia, Ungaria și Slovenia exportă fiecare medicamente de peste 2 miliarde euro anual".

Dragoș Damian mai spune: "Datele de piață (n. r. preznetate de o companie de cercetare) arată că în 2019 nu mai există niciun fabricant român în top 10 valoric al producătorilor de medicamente, deși siturile de fabricație din țară pun pe rafturile farmaciilor 65% din volumul de medicamente. (...) Este încă o dovadă a situației pe care PRIMER o semnalează de ani buni, și anume o lipsă de interes a autorităților de a fructifica un domeniu economic strategic prin reglementări de bun simț. Solicităm de mai bine de 3 ani scutirea de plata "taxei clawback" a medicamentelor care costă mai puțin de 25 lei ca mijloc pentru a frâna dispariția din farmacii a medicamentelor ieftine și a sprijini relansarea domeniului industriei farmaceutice".

Din PRIMER fac parte cele mai importante 18 fabrici de medicamente din țară.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel