Pastilele cu iodură de potasiu, eliberate de farmacii. Ce condiții trebuie îndeplinite

pastile cu iodura de potasiu - FOTO: Pexels@Tara_Winstead
Pastilele cu iodură de potasiu ar putea fi eliberate de farmacii.

Pastilele cu iodură de potasiu ar putea ajunge la populația eligibilă prin intermediul farmaciilor. Ministerul Sănătății propune distribuirea comprimatelor de iodură de potasiu către populația eligibilă prin farmaciile cu circuit deschis, dar cu prescripție eliberată preventiv de medicii de familie.

Iodura de potasiu administrată în caz de incident nuclear

Potrivit documentului, farmaciile vor primi de la direcțiile de sănătate publică stocuri de comprimate cu iodură de potasiu, pe care le vor elibera preventiv populației eligibile pe bază de prescripție. Populația va lua comprimatele doar în caz de incident nuclear, la indicația autorităților.

“Ministerul Sănătății prin direcțiile de sănătate publică deține iodura de potasiu 65 mg ce se va administra populației eligibile exclusiv la indicațiile autorităților și doar în caz de eveniment sau incident nuclear”, se arată în referatul de aprobare al proiectului.

Vezi și: 6 cauze principale care duc la hipertiroidism. Alimentele bogate în IOD pe care să le EVIȚI

Potrivit specialiștilor, iodura de potasiu trebuie să fie administrată cât mai curând posibil după expunerea la radiaţii, în scopul de a realiza blocarea eficientă a absorbţiei radioactive.

”Ministerul Sănătății distribuie populației medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate, în scop preventiv, prin intermediul farmaciilor cu circuit deschis. Lista farmaciilor cu circuit deschis care distribuie medicamentul iodură de potasiu 65 mg comprimate se publică pe pagina web a Ministerului Sănătății”, prevede proiectul de act normativ.

Vezi și: Quercetina, substanța cu efect antidiabetic. Lista alimentelor care conțin Quercetină, cel mai promițător compus în lupta cu bolile

Prescripție medicală

Proiectul prevede că medicul de familie urmează să elibereze ca măsură strict preventivă, începând cu prima consultație acordată – inclusiv pentru consultațiile programate, prescripția medicală pentru ridicarea din farmacia comunitară a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg pentru pacient, dacă acesta este eligibil.

Pentru pacientul minor aflat în evidența proprie, medicul de familie eliberează prescripția reprezentantului legal al acestuia.

După eliberarea prescripției medicale, comprimatele de iodură de potasiu se ridică din farmaciile din lista menționată, mai prevede ordinul.

Cum se administrează

Potrivit Ghidului pentru populaţie în caz de urgenţă radiologică sau nucleară emis de Guvern, în situaţia unui accident la o centrală nucleară, tabletele de iodură de potasiu se administrează pentru a satura glanda tiroidă, împiedicând astfel captarea de către aceasta a iodului radioactiv. Dacă sunt administrate înainte, sau la scurt timp după expunere, acestea pot reduce pe termen lung riscul de apariţie a cancerului tiroidian.

Tabletele de iodură de potasiu nu sunt ”antidotul antiradiaţii”. Acestea nu protejează împotriva iradierii externe şi nici împotriva altor substanţe radioactive, cu excepţia iodului radioactiv. În plus, la anumite persoane, cum ar fi cele care suferă de afecţiuni ale rinichilor, tiroidei, sau care au o sensibilitate crescută la iod, iodura de potasiu poate produce complicaţii.

De aceea, iodura de potasiu trebuie administrată numai atunci când există o recomandare clară din partea autorităţilor de sănătate publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
pixel